Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Στην …ΚΙΝΑ τρέχει, ο ποιο γρήγορος υπολογιστής του κόσμου ?



Πρέπει να είναι μεγάλο αυτό το ..σοκ για τους αμερικανούς.

Είναι ικανός να κάνει 2,5 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο! Πρόκειται για τον τελευταίο Κινέζικο υπερ-υπολογιστή που ονομάζεται Tianhe-1A και εδραιώνει τη χώρα στην πρώτη θέση της κατάταξης με τους πιο ισχυρούς και γρήγορους υπολογιστές του κόσμου.

Ο Tianhe-1A είναι 40-47% ταχύτερος από τον αμερικανικό Jaguar, έναν υπερυπολογιστή της εταιρείας Κρέι που έχει κατασκευάσει το Εθνικό Εργαστήριο του Όουκ Ριτζ στο Τενεσί.

Για να φτάσει αυτή την ασύλληπτη ταχύτητα, ο υπερ-υπολογιστής ενσωματώνει περισσότερους από 7.000 επεξεργαστές γραφικών της Nvidia και 14.000 επεξεργαστές της Intel, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τον ισχυρισμό της Κίνας επιβεβαίωσε ο διεθνής οργανισμός Top 500, ο οποίος καταρτίζει τη λίστα με τα 500 ισχυρότερα υπολογιστικά μηχανήματα του κόσμου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τζακ Ντονγκάρα του Πανεπιστημίου του Τενεσί, υπεύθυνος για το Top500 Ο Tianhe-1A «κάνει σκόνη το μηχάνημα που βρίσκεται σήμερα στην πρώτη θέση»

Ο Jaguar έχει ισχύ μόνο 1,75 petaflop ανά δευτερόλεπτο (1 petaflop ισοδυναμεί με 1.000 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο). Ο κινεζικός υπερ-υπολογιστής αγγίζει τα 2,5 Pflops.

Η νέα λίστα Top 500 θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες και, όπως είπε ο Ντονγκάρα, είναι απίθανο μέχρι τότε κάποια άλλο μηχάνημα να απειλήσει την κινεζική κυριαρχία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...