Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Γιατί οι Αμερικανοί …αδειάζουν τον Μουμπάρακ;


Ο Χ. Μουμπάρακ σε μία προσπάθεια εσωτερικού κατευνασμού αλλά και συναίνεσης εκ μέρους της εβραϊκής Αμερικής, όρισε αντιπρόεδρο και νέο πρωθυπουργό. Ο Ομαρ Σουλεϊμάν, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και συνεργάτης του Αιγύπτιου προέδρου ορκίστηκε αντιπρόεδρος της χώρας, μία θέση που δημιουργείται πρώτη φορά από το 1981 οπότε ανέλαβε την προεδρία ο Μουμπάρακ. Παράλληλα, ο υπουργός Αεροπορίας στρατηγός Αχμαντ Σαφίκ διορίστηκε νέος πρωθυπουργός.

Ο Ομάρ Σουλεϊμάν, 76 ετων , επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών δεν είναι τυχαίο πρόσωπο ,το Wikileaks τον ανέφερε ως πιθανό διάδοχο του Μουμπάρακ. Περιγράφοντας τον ως "consigliere Μουμπάρακ." ο οποίος έχει την υποστήριξη του ακόμα δημοφιλή αιγυπτιακού στρατού, είναι τα ασφαλή χέρια και οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα εγκρίνουν να διαχειριστεί την ομαλή μετάβαση που θα διατηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της Αιγύπτου?. Επίσης από τα έγγραφα: προκύπτει ότι "πράγματι, ο προβαλλόμενος ως προσωπικός φίλος του Πρόεδρου, ήταν« βαθιά προσωπικά πληγωμένος »από τον Μουμπάρακ, ο οποίος υποσχέθηκε να τον ονομάσει αντιπρόεδρο πριν από μερικά χρόνια, αλλά στη συνέχεια υπαναχώρησε. " Επίσης ο Ομάρ Σουλεϊμάν, έχει ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον, πολλές φορές και είναι πολύ φίλος με αμερικανούς αξιωματούχους, άρα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης τους. Η απόφαση είναι σημαντική γιατί, πάνω από τριάντα χρόνια της βασιλείας του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος δεν είχε ποτέ έναν αντιπρόεδρο και η πολιτική διαδοχή ήταν πάντα διφορούμενη, εξ ου και οι φήμες ότι ο γιος του Γκαμάλ προετοιμαζόταν ως δυναστικός κληρονόμος του, πράγμα που κατά το Wikileaks απεχθανόταν μετά βδελυγμίας ο Σουλεϊμαν.

Ο Μουμπάρακ που είναι αντιμέτωπος με την πιο τρομερή απειλή του αυταρχικού κράτους του, εδώ και τρεις δεκαετίες, τα μεσάνυχτα, έκανε αόριστες υποσχέσεις της κοινωνικής μεταρρύθμισης που ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια να προσκολληθεί στην εξουσία και όχι πραγματική δέσμευση να λύσει πιεστικά προβλήματα της Αιγύπτου. Υπερασπίστηκε επίσης τις δυνάμεις ασφαλείας του και κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι συνωμοτούν για να αποσταθεροποιήσουν την Αίγυπτο και να καταστρέψουν τη νομιμότητα του καθεστώτος του.

Όμως οι Πλιατσικολόγοι έχουν επωφεληθεί από μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Κάιρο, για να κάνουν λεηλασία στα κατεστραμμένα κτίρια, Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας έχουν εξαπολύσει βροχή από πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, Αυξάνει ο αριθμός των νεκρών και τραυματιών, και χιλιάδες άνθρωποι έχουν αψήφησαν απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Κάιρο ανάμεσα σε φλογερό αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ο Αιγύπτιος κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι που αγάπησε ξαφνικά ( κατόπιν εντολής από τους αμερικανούς) την Αίγυπτο αναφέρει, ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση σε ολόκληρη τη χώρα, εφόσον ο Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αρνείται να παραιτηθεί. Ο Χόσνι Μουμπάρακ "πρέπει να πάει σπίτι του," φωνάζει εκφράζοντας την… έμμεση φωνή των αμερικανών. Είπε ότι υπάρχει «συναίνεση» στην Αίγυπτο, ότι το ισχύον καθεστώς ήταν "δικτατορικό" και ότι "απέτυχε να ανταποκριθεί στα οικονομικά, κοινωνικά ή πολιτικά μέτωπα». Όλα αυτά βέβαια χρειάστηκε τρεις δεκαετίες για να τα… ανακαλύψει ο …επιστήμων ? "Ο Πρόεδρος Μουμπάρακ δεν κατάλαβαν το μήνυμα του αιγυπτιακού λαού", Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση μέχρι το καθεστώς του Μουμπάρακ να πέσει". Ο πρώην επικεφαλής του ΟΗΕ για τον έλεγχο των πυρηνικών επέστρεψε στο Κάιρο από τη Βιέννη, για να βοηθήσει να ενταθούν μαζικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Αίγυπτο, πράγμα το οποίο συνέβη.

Όλα αυτά τα παρακολουθεί νευρικά πίσω από ένα επίσημο τείχος σιωπής, το Ισραήλ φοβούμενο ότι οι βίαιες και αυξανόμενες διαδηλώσεις θα μπορούσαν να ανατρέψουν τον πιο σημαντικό σύμμαχο του Ισραήλ στον αραβικό κόσμο. Η σταθερότητα του καθεστώτος του προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ είναι το βασικό ενδιαφέρον για το Ισραήλ. Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη αραβική χώρα που είχε κάνει ειρήνη με το Ισραήλ. Ο Μουμπάρακ που διεδέχθεί τον Ανουάρ Σαντάτ ο οποίος δολοφονήθηκε στον απόηχο αυτής της ιστορικής συνθήκης ειρήνης πριν από τρεις δεκαετίες, έχει τιμήσει σταθερά τη συμφωνία. Επίσης φοβούνται ότι η βία θα μπορούσε να εξαπλωθεί και στην γειτονική Ιορδανία, την μόνη άλλη αραβική χώρα με συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ, ή στα παλαιστινιακά εδάφη. Όμως και όλα τα αραβικά καθεστώτα, είναι τρομοκρατημένα. Ξέρουν ότι αν ο Μουμπάρακ πέσει, θα υπάρξει και επόμενο. Τύνιδα έδωσε την ώθηση, αλλά η Αίγυπτος είναι η αρχή του τέλους για δικτατορικά καθεστώτα στον αραβικό κόσμο... έτσι θα πρέπει όλοι να φοβούνται τώρα, για αυτό και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα βιάστηκε να δώσει την υποστήριξή του προς τον Μουμπάρακ.

Το «παράξενο» στην όλη εξέλιξη είναι η ηχηρή… απουσία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα Μπορεί να αποδειχτεί μπούμερανγκ για την προσπάθεια της αλλαγής καθεστώτος από τους αμερικανούς στην Αίγυπτο, Εκτός εάν έχουν ένα αιγύπτιο «Ερντογκαν» ΕΤΟΙΜΟ προς εγκατάσταση για να ..φρενάρει τους μουσουλμάνους. Είναι ισχυρή, και έχει μεγάλο αριθμό οπαδών, οπότε ναι υπάρχει μια μικρή ανησυχία," λένε οι «ειδικοί». «Αλλά αυτή η επανάσταση δεν είναι μόνο το άνοιγμα των θυρών με την Αδελφότητα, αλλά και σε όλους τους πολιτικούς παράγοντες. Αυτό θα καταλήξει σε μια ισορροπία στην αιγυπτιακή κοινωνία, όπου η εξουσία θα διανέμεται σε όλους, και για να καθησυχάσουν τους ανησυχούντες τονίζουν πως «Η Αδελφότητα είναι ένα σκιάχτρο που το καθεστώς θέλει με αυτό να τρομάξει τους Δυτικούς και να αποδεχθεί το αστυνομικό κράτος του Μουμπάρακ. Μόλις ισχύς γίνει ομοιόμορφα κατανεμημένη, θα δούμε ότι δεν έχει τόσο πολύ δύναμη» Πράγμα όμως που δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια απλά λέγονται για λόγους τακτικής .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...