Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011
Όταν τα βάζεις με τις πολυεθνικές αυτά παθαίνεις στην Ελλάδα.
Εμείς τα λέμε στα ίσια. Η αρχή του τέλους του άρχισε, όταν πήρε οικόπεδα για να φτιάξει ….πολυκαταστήματα, απέναντι σε… πολυκαταστήματα στο Ηράκλειο . Η τοπική συμμορία του έφερε χιλιάδες κολλήματα διότι είχε άλλες …δεσμεύσεις.
Ενορχηστρωμένο σχέδιο εξώθησης σε πτώχευση του ομίλου ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων Ι. Καρούζου καταγγέλλει ο συνιδιοκτήτης και νόμιμος εκπρόσωπός του Γ. Ζωγραφάκης με εξώδικη δήλωση-διαμαρτυρία που έχει αποστείλει στην εφημερίδα «Κεφάλαιο», στο σύνολο σχεδόν των εγχώριων μέσων ενημέρωσης, αλλά και στους υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης και το ΣΔΟΕ.
Ο κ. Ζωγραφάκης ζητάει μέσω της δημόσιας καταγγελίας του από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος να τον καλέσει ώστε να παράσχει τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του αναφορικά με τον όμιλο Ι. Καρούζου. Το Capital.gr δημοσιεύει σήμερα όσα αναφέρει ο εκπρόσωπος της εταιρείας στη 15σέλιδη αναφορά του, σε μία προσπάθεια διερεύνησης της αλήθειας σχετικά με τη δυσμενή οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους κατασκευής και εκμετάλλευσης ακινήτων.
Στην έγγραφη καταγγελία του ο κ. Ζωγραφάκης αναφέρει ότι η προσπάθειά του να διασώσει την Καρούζος από την χρεοκοπία ναρκοθετείται από οργανωμένα συμφέροντα που «χρησιμοποίησαν την εταιρεία για παράνομες πράξεις». Κατά τη γραπτή καταγγελία, ένας ανελέητος πόλεμος κηρύχθηκε εναντίον τόσο του κ. Ζωγραφάκη όσο και του κ. Καρούζου με στόχο «την οικονομική και ψυχολογική εξόντωσή τους».
Στο έγγραφο γίνεται λόγος για απόπειρα δωροδοκίας έναντι 100 εκατ. ευρώ του κ. Ζωγραφάκη, προκειμένου αυτός να σταματήσει την προσπάθεια «σωτηρίας» της εταιρείας. Ο νομικός εκπρόσωπος της Ι. Καρούζος καταγγέλλει επίσης, ότι η επιχείρηση διάσωσης του ομίλου ανατέθηκε σε εταιρεία συμβούλων, η οποία θα λάβει ως αμοιβή τουλάχιστον εννέα εκατομμύρια ευρώ. Επισημαίνει ότι η Καρούζος δεν αιτήθηκε την ένταξή της στο άρθρο 99 περί προστασίας από τους πιστωτές, αλλά στο άρθρο 107, όπου ο επιχειρηματίας κηρύσσει και δηλώνει πτώχευση. Και όλα αυτά παρ΄ ό,τι ο όμιλος, κατά τον κ. Ζωγραφάκη, δεν είχε κανένα λόγο να υπαχτεί σε κανένα άρθρο του πτωχευτικού κώδικα.
Όπως ο ίδιος αναφέρει, στο πλαίσιο της μεθοδευμένης πτώχευσης του ομίλου, σφραγίστηκαν τα γραφεία της επιχείρησης με αποτέλεσμα να μην καθίσταται εφικτή η καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων της. Ο κ. Ζωγραφάκης αφήνει σοβαρότατες αιχμές για χειραγώγηση του ΣΔΟΕ από όσους δεν επιθυμούν τη διάσωση της Καρούζος και καταγγέλλει ότι το Σώμα σε διαδοχικές επισκέψεις στην έδρα της εταιρείας του απέσπασε έγγραφα - ντοκουμέντα που θα απέτρεπαν την κατάρρευση της Ι. Καρούζος.
Απόπειρα δωροδοκίας
«Όταν έμαθαν (σ.σ.: όσοι δεν επιθυμούν την διάσωση της εταιρείας) ότι βρήκα χρήματα και κατάφερα να αγοράσω μέρος των μετοχών του ομίλου [...], αλλά και επίσης ότι εξασφάλισα χρήματα όσα και αν χρειαστούν για τη ….
διάσωση του ομίλου, τότε τρομοκρατήθηκαν.
[...] έστειλαν εκπρόσωπό τους, ο οποίος μου δήλωσε ότι είναι δικηγόρος, και μου έκλεισε ραντεβού στη Γλυφάδα στο εστιατόριο ... (αναφέρει την επωνυμία του) και προσπάθησε να με εξαγοράσει. Μου πρόσφερε 100 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή για μια νόμιμη δουλειά που μπορούσε να με εξασφαλίσει μέσω κάποιας πρεσβείας, προκειμένου να τα παρατήσω και να μην ασχοληθώ πλέον με τη διάσωση του ομίλου» αναφέρει ο κ. Ζωγραφάκης ο οποίος αρνήθηκε την «προσφορά».
Σχέδιο πτώχευσης
Σε άλλο σημείο της έγγραφης καταγγελίας του αναφέρει ότι «υλοποιώντας το σχέδιό τους να πτωχεύσει ο όμιλος κατάφεραν να σφραγιστούν τα γραφεία του ομίλου πολύ γρήγορα. Αλλά κατάφεραν επίσης να μην ξανανοίξουν ποτέ έως ότου να περάσουν όλες οι ημερομηνίες που θα μου επέτρεπαν νομικά να αμυνθώ, ώστε να αποτρέψω την πτώχευση. [...] πετυχαίνουν να μην καταφέρω ποτέ να ετοιμάσω το τροποποιημένο σχέδιο αναδιοργάνωσης του ομίλου, το οποίο είναι καθοριστικό για τη διάσωσή του».
Ο συνιδιοκτήτης της Ι. Καρούζος διερωτάται πώς «θα μπορούσα να διαπραγματευτώ με τους πιστωτές [...] όταν με κλειστά τα γραφεία του ομίλου, δεν έχω πρόσβαση στον υπολογιστή του λογιστηρίου και έτσι δεν μπορώ να ξέρω ούτε καν τι χρωστάμε στον καθένα; Μήπως είναι κλειστά ακριβώς για να μην μπορώ να διαπραγματευτώ; Μήπως εκτός από το να χαθούν τα ίχνη από πράξεις που έχουν γίνει στο παρελθόν και έτσι να την γλυτώσουν οι κύριοι, υπάρχει και δεύτερο σχέδιο να λεηλατηθεί η περιουσία του ομίλου;».
Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο, ο κ. Καρούζος μετέφερε την έδρα του γραφείου του στην κατασκευαστική εταιρεία που διατηρεί ο κ. Ζωγραφάκης όχι μόνο επειδή η «πτωχευμένη» εταιρεία του έχει σφραγιστεί, αλλά και για να συνεργάζονται για τη σύνταξη του σχεδίου αναδιάρθρωσης.
Οι έφοδοι του ΣΔΟΕ
«Όταν λοιπόν είχα μαζέψει αρκετά επιβαρυντικά στοιχεία προκειμένου να στοιχειοθετήσω αυτά που υποψιαζόμουν για να τα καταγγείλω στις αρχές, στις 20/12/2010 κάλεσα όσους ηθικούς και έντιμους δικηγόρους γνώριζα μέσα από την επαγγελματική μου καριέρα, αλλά και άλλους που δεν γνώριζα καθόλου και τους οποίους μου σύστησαν οι πρώτοι. Στόχος ήταν να τους παραδώσω όλα τα στοιχεία που είχα συγκεντρώσει [...] και αφού τους ενημερώσω προφορικά να ξεκινήσουν και να καταθέσουν μερικές δεκάδες μηνύσεις και εκατοντάδες αγωγές και έτσι να μπορέσω να ολοκληρώσω το σχέδιο αναδιάρθρωσης» σημειώνει.
Και συνεχίζει: «[...] εκτός των άλλων μηνύσεων που ήθελα να κάνω ήταν και μία μήνυση στον…(αναφέρει το επώνυμο λογιστή) για τα βιβλία που δεν παραδίδει. Τον πήρα τηλέφωνο και του δήλωσα ότι αν σήμερα δεν παραδώσει τα βιβλία στον Καρούζο, θα του κάνει μήνυση και θα τον καταγγείλει στο ΣΔΟΕ. Και εκείνος μου δήλωσε πρώτον τα βιβλία δεν τα έχω και δεύτερον το ΣΔΟΕ είναι δικό μου, οπότε άσε τον να κάνει ότι θέλει.
[...] Το ίδιο βράδυ το ραντεβού με τους δικηγόρους έγινε. [...] μαζευτήκαμε στο τραπέζι συμβουλίου του γραφείου. [...] Η συγκέντρωση με τους δικηγόρους κράτησε έως τα ξημερώματα όμως και πάλι δεν ήταν αρκετές οι ώρες για να ενημερωθούν πλήρως. Οπότε τα ξημερώματα συνεννοηθήκαμε να αφήσουμε όλα τα έγγραφα και όλα τα στοιχεία που είχαμε συλλέξει πάνω στο μεγάλο τραπέζι όπου ήδη υπήρχαν και να συνεχίσουμε την άλλη μέρα.
Την άλλη μέρα το πρωί στις 21/12 ήρθε το ΣΔΟΕ [...] Με το που μπήκαν μέσα προχώρησαν δύο μέτρα και συνάντησαν άλλο μου υπάλληλο, τον οποίο ρώτησαν που είναι το γραφείο του Καρούζου. [...] γιατί δεν είπαν αμέσως στο θυροτηλέφωνο ότι ψάχνουν το γραφείο του Καρούζου να τους πούμε απευθείας ότι είναι δίπλα στο... της οδού... (όνομα οδού). [...] Υποτίθεται ότι σε αυτόν τον χώρο ήρθαν να ελέγξουν το αρχιτεκτονικό γραφείο του κ. Καρούζου, άρα έπρεπε να ζητήσουν τα βιβλία της ατομικής επιχείρησης του αρχιτέκτονα Ιωάννη Καρούζου. Όμως εκείνοι κάθισαν αμέσως στο μεγάλο τραπέζι και άρχισαν να μαζεύουν και να μελετάνε τα χαρτιά που βρίσκονταν πάνω σε αυτό.
Μέσα στο χώρο αυτό υπάρχει ένα γραφείο με τζαμαρία το οποίο ήταν κλειδωμένο και από το τζάμι φαίνονταν πάνω από πενήντα φάκελοι. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ ρώτησαν τίνος είναι το γραφείο και η απάντηση που πήραν ήταν ότι είναι το προσωπικό γραφείο του αρχιτέκτονα Ιωάννη Καρούζου. [...] ζήτησαν το κλειδί αλλά δηλώσαμε ότι δεν το είχαμε. Γιατί λοιπόν τότε δεν κάλεσαν εισαγγελέα για να το ανοίξουν;
[...] Όλος τους ο έλεγχος αρκέστηκε κυρίως σε ότι βρήκαν πάνω στο τραπέζι. [...] Μα πάνω στο τραπέζι συνήθως αφήνουμε κάτι πρόχειρα. Εάν θέλουμε κάτι να κρύψουμε το βάζουμε μέσα σε ντουλάπες κτλ Γιατί λοιπόν αρκέστηκαν στα έγγραφα μόνο του τραπεζιού; Μήπως επειδή είχαν οδηγία να ελέγξουν εμένα και όχι τον Καρούζο;
Σε κάποια ντουλάπα του Καρούζου υπήρχε κάποιος φάκελος που ούτε ο Καρούζος ούτε και εγώ φυσικά αλλά ούτε και κανένας υπάλληλος γνώριζε. Πώς οι ελεγκτές γνώριζαν ότι υπάρχει και ζητούσαν επίμονα και επιτακτικά από συνεργάτη του Καρούζου να τους παραδώσει το συγκεκριμένο φάκελο;
Την ημέρα που έγινε ο έλεγχος εγώ ήμουν στο γραφείο μου και το ΣΔΟΕ ξέρει πολύ καλά ότι εγώ συνεργάζομαι με τον Καρούζο. Γιατί λοιπόν δεν με φώναξαν αμέσως να με ρωτήσουν τι ξέρω;» αναφέρει ο κ. Ζωγραφάκης.
Επισημαίνει ότι οι επισκέψεις του ΣΔΟΕ συνεχίστηκαν, ενώ ο συνιδιοκτήτης του ομίλου σε μία προσπάθεια να διερευνήσει τι συμβαίνει κάλεσε τον άνθρωπο που επιχείρησε να τον δωροδοκήσει.
«Μετά από πολύ ώρα συζήτησης και αφού εγώ δεν του ξεκαθάριζα αν δέχομαι ή όχι την πρόταση μου δήλωσε «σήμερα προλαβαίνουμε να σταματήσουμε το κακό. Αύριο θα σου κοινοποιηθούν κάποια πράγματα και θα καταλάβεις ότι δεν υπάρχει πια σωτηρία».
[...] 1. Την άλλη μέρα κατατέθηκε από κάποιον αγωγή κατά του Καρούζου μαζί με προσωρινή διαταγή για μη μεταβολή περιουσιακών στοιχείων αυτού. Το δικαστήριο ορίστηκε εντός ελάχιστων ημερών δηλαδή στις 14/1. Και ενώ είχε πολλά έγγραφα που μπορούσα να αντικρούσω την αγωγή δυστυχώς τα είχε πάρει το ΣΔΟΕ. Η δικηγόρος του Καρούζου είχε κάνει αίτημα προς το ΣΔΟΕ να μας δώσουν αντίγραφα αυτών που μας πήραν, εκείνο απάντησε ότι χρειάζεται δύο εβδομάδες για να τα φωτοτυπήσει.
2. Κατατέθηκε επίσης αίτηση ανάκλησης της απόφασης πτώχευσης και πήραν επίσης ημερομηνία ρεκόρ. Αν με δικαστική απόφαση πετύχουν την ανάκληση της απόφασης πτώχευσης τότε όλοι οι πιστωτές που έχουν εκδώσει δεκάδες διαταγές πληρωμής θα σπεύσουν να τις εκτελέσουν αρπάζοντας όλα τα ακίνητα του ομίλου.
3. [...] το ΣΔΟΕ χτύπησε για τρίτη φορά. Και αυτή τη φορά με λοστούς και σφυριά. [...] ήρθε να ελέγξει την εταιρεία μας … (αναφέρεται η επωνυμία της). Την εταιρεία αυτή την ίδρυσα 50 μέρες πριν με μοναδικό σκοπό να διασώσει τον όμιλο από την πτώχευση [...] και φυσικά για να αγοράσει το πακέτο των μετοχών που ήδη είχαμε συμφωνήσει με τον Ιωάννη Καρούζο. Τι έλεγχο λοιπόν θα μπορούσε να κάνει κάποιος σε 50 ημερών εταιρεία; Τι φορολογικές παραβάσεις θα μπορούσε να έχει μία εταιρεία η οποία δεν πρόλαβε καν να λειτουργήσει;»
Όπως αναφέρει ο κ. Ζωγραφάκης, το ΣΔΟΕ ζήτησε να μπει στο προσωπικό του γραφείο από όπου πήραν και άλλα έγγραφα, βάσει των οποίων ο ίδιος θα δημιουργούσε τον πίνακα ακινήτων της εταιρείας.
«Στη συνέχεια θέλησαν να ελέγξουν το αρχιτεκτονικό γραφείο του Καρούζου, το οποίο ήταν κλειστό. Κάλεσαν εισαγγελέα και κλειδαρά και αφού ο κλειδαράς δεν μπόρεσε να ανοίξει την πόρτα με βαριοπούλες ή κομπρεσέρ έσπασαν την πόρτα και μπήκαν. […] δεν γνωρίζω βέβαια τι βρήκαν και αν βρήκαν κάτι, γιατί τα δικά μου έγγραφα ήταν πάνω στο τραπέζι και τα είχαν πάρει από την πρώτη τους επίσκεψη» προσθέτει.
Ο ίδιος κατάφερε να συντάξει τον πίνακα ακινήτων, σύμφωνα με τον οποίο, η Ι. Καρούζος πρέπει να καταβάλει περίπου 500 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή οφειλών σε τράπεζες, προμηθευτές, εφορία, ΙΚΑ, εργαζόμενους, ενώ θα μπορούσε να έχει έσοδα ενός δισ. ευρώ από αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της.
Όπως σημειώνεται στην αναφορά, ο κ. Ζωγραφάκης είχε συμφωνήσει με τον κ. Καρούζο να συντάξουν καταγγελία αναφορικά με όσα είχαν αντιμετωπίσει.
«[...] τον συνάντησα (σ.σ.: τον κ. Καρούζο) και του έδωσα την καταγγελία. Μετά από αυτό έγινε μία συζήτηση από την οποία συμπέρανα ότι δεν είναι αποφασισμένος να την υπογράψει» σημειώνει. Έτσι αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την καταγγελία ο ίδιος, ενώ ζητάει από το ΣΔΟΕ να τον καλέσει για να παράσχει στοιχεία «παρουσία δύο δημοσιογράφων».
Από τον Δημήτρη Δεβελέγκο
http://www.capital.gr/News.asp?id=1120551
Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου