Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Κάποιος να ενημερώσει την Κατερίνα ότι οι Έλληνες επαναστάτησαν το 1821.

Κάποιος να ενημερώσει την αστοιχείωτη Κατερίνα ότι  οι Αγωνιστές του 1821 «επαναστάτησαν» για να αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό.  Δεν «εξεγέρθηκαν» απλώς.

Είναι ένα από τα απανωτά τα λάθη της ιδίως σε ότι αφορά την ιστορία μας και κυρίως την ιστορία της Επανάστασης του 1821.  Το χθεσινό όμως υπερβαίνει πολλά όρια.

Μιλώντας λοιπόν σε εκδήλωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τα 200 χρόνια της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης το 1821 μίλησε, μεταξύ άλλων τινών, και για «το όραμα των εξεγερμένων» Ελλήνων το 1821!!

Δεν ξέρουμε αν η φράση είναι δική της ή κάποιος της την έγραψε αλλά  οτι και να συμβαίνει είναι ανεπίτρεπτο η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, πρώην Πρόεδρος του ΣτΕ, σε  μια τέτοια εθνική συγκυρία όπως εκείνη των 200 χρόνων από το 1821, να μην κατανοεί την κορυφαία διάκριση μεταξύ «επανάστασης» και «εξέγερσης».

Για να είμαστε λοιπόν εξηγημένοι: Οι Πρόγονοί μας, Αγωνιστές του 1821, «επαναστάτησαν» τότε για να αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό και για να ιδρύσουν Ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος.  Κατά συνέπεια δεν «εξεγέρθηκαν» απλώς.  Γιατί αν είχαν απλώς εξεγερθεί δεν θα μιλάγαμε σήμερα ούτε για Επανάσταση του 1821 ούτε για Ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος.

Και αν δεν έχει κατανοήσει αυτή τη βασική διαφορά μεταξύ «επανάστασης» και «εξέγερσης», καλό είναι να διαβάσει – αν δεν το είχε κάνει στα φοιτητικά της χρόνια,  το περίφημο βιβλίο του Albert Camus «L’homme révolté».  Εκεί ο μεγάλος – και τιμημένος με Νόμπελ – Γάλλος συγγραφέας, κάνει σαφώς την αντιδιαστολή μεταξύ «επανάστασης» και «εξέγερσης», με την τελευταία να αποτελεί μέσο αντίστασης στην αυθαιρεσία κάθε εξουσίας.  Ενώ η «επανάσταση» σημαίνει αγώνα για την πλήρη και εκ βάθρων ανατροπή της.

Να το θυμάσαι λοιπόν στο μέλλον Κατερίνα: Οι Πρόγονοί μας Αγωνιστές του 1821 «επαναστάτησαν».  Γι’ αυτό σήμερα είμαστε ελεύθεροι και έχουμε το Νεώτερο Ελληνικό Κράτος, του οποίου είσαι Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπραβο ρε φιλε, εχεις μεγαλες κοχονες. Να εισαι με ολη τη σημασια ευλογημενος.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...