Ανάμεσα στις περιπτώσεις που ερευνώνται είναι υπάλληλοι με καταθέσεις που αγγίζουν το 1 εκατομμύριο ευρώ, άλλοι που διαθέτουν σειρά ακινήτων, μέχρι και ιδιόκτητη πολυκατοικία, πολυτελείς βίλες και βέβαια αυτοκίνητα αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Παράλληλα, παραπέμπονται δεκάδες ανώτερα στελέχη του Δημοσίου που δεν υπέβαλαν τη δήλωση «πόθεν έσχες». Έλληνας Κροίσος με πολλά ακίνητα, καταθέσεις έως 1 εκατομμύριο ευρώ, πολυτελές Ι.Χ. και μισθό 1.700 ευρώ... Φυσικά και δεν... κέρδισε το τζόκερ, απλώς είχε την ευκαιρία να βρει την... κατάλληλη θέση στο Δημόσιο. Το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης προσπαθεί να λύσει τον γρίφο του πλούτου που εμφανίζουν πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι.
Υπάλληλος Πολεοδομίας ιδιοκτήτης πολυκατοικίας
Υπάλληλος που υπηρετεί ως στέλεχος σε Πολεοδομία και με αρκετά έτη προϋπηρεσίας, διαθέτει καταθέσεις ύψους 500.000 ευρώ, όπως αποκαλύφθηκε από τη διερεύνηση των τραπεζικών του λογαριασμών. Επίσης, από την έρευνα των περιουσιακών του στοιχείων, σύμφωνα με τα στελέχη στην Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης, ο εν λόγω υπάλληλος εμφανίζεται ότι είναι ιδιοκτήτης πολυκατοικίας και παράλληλα διαθέτει πολυτελές αυτοκίνητο αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Όπως λένε οι επιθεωρητές, ο μισθός του δεν ξεπερνά τα 1.700 ευρώ. Τώρα θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο απέκτησε την περιουσία αυτή.
Εφοριακός με... αποκούμπι 700.000
Ανάμεσα στις περιπτώσεις που έφτασαν στο γραφείο του γενικού επιθεωρητή ανήκει και η υπόθεση εφοριακού υπαλλήλου που εργάζεται ως διευθυντής σε ΔΟΥ. Μετά το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών διαπιστώθηκαν καταθέσεις ύψους 700.000 ευρώ. Σύμφωνα με τους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, ο μισθός του ανέρχεται (μαζί με ποικίλα επιδόματα) σε 3.000-4.000 ευρώ, κάτι που τους δημιουργεί εύλογες απορίες. Έτσι, προβλέπεται να κληθεί να δώσει εξηγήσεις για το νόμιμο της απόκτησης των χρημάτων του ή εάν αυτά προέρχονται από «συναλλαγές» με φορολογου-μένους.
Εργαζόμενος σε νομαρχία με καταθέσεις 1 εκατ. ευρώ
Μια ακόμα ενδεικτική περίπτωση αφορά εργαζόμενο σε κάποια Νομαρχία, ο οποίος διαθέτει μεγάλου ύψους καταθέσεις. Μετά το άνοιγμα των λογαριασμών, με εντολή του γενικού επιθεωρητή, διαπιστώθηκε προθεσμιακή κατάθεση ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ. Οπως σημειώνουν τα στελέχη της Επιθεώρησης, δεν πρόκειται για ποινικοποίηση της περιουσίας εφόσον έχει αποκτηθεί νόμιμα. Όμως, σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να καταδειχθεί εάν προέρχεται από εμφανή και δηλωθείσα πηγή ή εάν είναι προϊόν άλλων συναλλαγών. Δημόσιοι υπάλληλοι εκατομμυριούχοι
Έχουν ρημάξει το τόπο με την δικαιολογία ότι δεν τα βγάζουν πέρα με τους χαμηλούς μισθούς. Σε αυτή την μπανανια αν θέλει κάποιος να τα «αρπάξει» όλο και κάποια δικαιολογία θα βρει. Μπορεί όμως το κράτος να έχει σε κάθε έναν δίπλα ,και ένα ελεγκτή; Kαι ποιος θα ελέγχει τον ελεγκτή?
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου