Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

ΟΙ Κινέζοι κλέβουν τη φίρμα του Κρητικού λαδιού!


Ελαιόλαδο με τη φίρμα της Σητείας επιδιώκει να εμπορευτεί βασιζόμενη στη νομοθεσία της χώρας της, μία κινέζικη εταιρεία που δεν έχει σχέση με την Κρήτη, παραβλέποντας την επίσημη κατοχύρωση του εμπορικού ονόματος από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών της περιοχής! Στην ουσία η εταιρεία της Κίνας, επιδιώκει να εκμεταλλευθεί εμπορικά για να αποκομίσει κέρδη, το όνομα που εδώ και χρόνια «κτίζει» στη διεθνή αγορά η Ένωση Σητείας. Κι αν τα καταφέρει, οι κίνδυνοι για τη φήμη του Κρητικού ελαιόλαδου στη διεθνή αγορά είναι εμφανείς, αφού ουδείς θα γνωρίζει τι θα περιέχουν πια οι φιάλες που θα φέρουν ετικέτες με τη φίρμα Sitia. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό, η κινέζικη εταιρεία αμφισβητεί εμπορικά την κατοχύρωση και στις τρίτες χώρες ευρωπαϊκών εμπορικών σημάτων, ανατρέποντας δεδομένα που επικρατούν στη διεθνή αγορά!

Έγγραφο της ελληνικής πρεσβείας στο Πεκίνο

Η συγκεκριμένη εταιρεία της Κίνας, έχει επίσης τη δυνατότητα είτε να πουλά για λογαριασμό της λάδι με τη φίρμα της Σητείας, είτε να…πιέσει την Ένωση για να της πάρει χρήματα, πουλώντας της ουσιαστικά το ίδιο της το σήμα!! Δεν πρόκειται για φάρσα… Όλα αυτά αναφέρονται εκτενώς σε έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Πεκίνο, που έφθασε πριν λίγες μέρες στα γραφεία της Ένωσης Σητείας αφήνοντας άφωνους τον πρόεδρο Μανώλη Βακόντιο και τα στελέχη της συνεταιριστικής οργάνωσης. Όπως είναι επόμενο, τα στελέχη της Ένωσης Σητείας θα κινηθούν νομικά για τη διεκδίκηση του αυτονόητου….Στην ουσία η κινέζικη εταιρεία αμφισβητεί την κατοχύρωση από τις ευρωπαϊκές αρχές του ελληνικού εμπορικού σήματος, το οποίο και διεκδικεί. Έτσι, αν η κινέζικη εταιρεία πετύχει το σκοπό της, τότε «ανοίγει το δρόμο» για την αμφισβήτηση από την Κίνα, των ευρωπαϊκών εμπορικών σημάτων στον τομέα των τροφίμων και των ποτών. Κι αυτό που χρίζει πλέον διερεύνησης είναι αν η ευρωπαϊκή νομοθεσία και οι συμβάσεις που η Ε.Ε. έχει υπογράψει σε διεθνές επίπεδο, της δίνουν τα «όπλα» για να αντιμετωπίσει τέτοιους είδους «επιθέσεις» στα εμπορικά σήματα επιχειρήσεων των κρατών μελών της.

Κίνδυνος για τη φήμη του Κρητικού ελαιόλαδου
Σύμφωνα με το έγγραφο της ελληνικής πρεσβείας στο Πεκίνο, η κινέζικη εταιρεία έχει ήδη πάρει προέγκριση από τις αρχές της Κίνας, για να κυκλοφορεί στην αγορά λάδι με τη φίρμα SITIA. Θα ακολουθήσει και έγκριση, αν μέχρι τις 7 Απριλίου η Ένωση Σητείας δεν καταθέσει ένσταση. Αλλά για να καταθέσει ένσταση η Ένωση Σητείας και να την υποστηρίξει νομικά, θα χρειαστεί αρκετά χρήματα, καθώς οι αμοιβές των Κινέζων δικηγόρων σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αρκετά υψηλές. Και ίσως να μην τα καταφέρει…http://www.patris.gr/articles/153202

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...