Βάσει της εγκυκλίου του ΙΚΑ ένα μωρό που θα γεννηθεί πριν από την 28η βδομάδα κύησης θεωρείται αποβολή και δεν αναγνωρίζεται ως ζωντανό.
Η τρελή εγκύκλιο δηλαδή τι μας λέει; Θεωρεί ότι η μητέρα απέβαλλε και ως εκ τούτου το παιδί δεν ζει…. ανεξάρτητα εάν έχει επιβιώσει.
Το θέμα ήρθε στο φως μετά από καταγγελία που έκανε Ηρακλειώτης γονιός στο Ράδιο Κρήτη χθες το μεσημέρι.
Η μητέρα γέννησε πρόωρα στις 23 Μαΐου 2010 σε δημόσιο νοσοκομείο του Νομού Ηρακλείου, έχοντας συμπληρώσει την 25η βδομάδα κύησης.
Το βρέφος μπήκε αμέσως σε θερμοκοιτίδα και έτυχε σωστής ιατρικής αντιμετώπισης, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να είναι υγιέστατο στο νοσοκομείο που νοσηλεύεται.
«Οδύσσεια»
Η… οδύσσεια του ζευγαριού άρχισε όταν επισκέφτηκαν το ΙΚΑ προκειμένου να πάρουν τα επιδόματα που δικαιούνται, όπως είναι το επίδομα κυοφορίας και το επίδομα της λοχείας.
Πήγαν στο τομέα παροχών του ασφαλιστικού ιδρύματος και πήραν την απάντηση από τους εργαζομένους ότι δεν μπορούν να πάρουν τα επιδόματα, καθώς βάσει της εγκυκλίου του ΙΚΑ ένα μωρό που θα γεννηθεί πριν από την 28η βδομάδα κύησης θεωρείται αποβολή και δεν αναγνωρίζεται ως ζωντανό.
Η μόνη λύση που τους έδωσαν οι υπάλληλοι του ΙΚΑ ήταν να κάνουν ένσταση προς την τοπική Διοικητική Επιτροπή, η οποία βέβαια έχει να συνεδριάσει από τον περασμένο Απρίλη.
Σύμφωνα όμως με στέλεχος του ΙΚΑ, οι υπάλληλοι του ιδρύματος, βλέποντας το παράλογο του πράγματος, έσπευσαν να βοηθήσουν το ηρακλειώτικο ζευγάρι, έγραψαν μία ένσταση προς την τοπική Διοικητική Επιτροπή και την προώθησαν ως επείγον για να έχει τον αριθμό 1 όταν συνεδριάσει η επιτροπή, που πιστεύουν ότι θα γίνει αρχές Ιουλίου.
Η εγκύκλιος
Η εγκύκλιος 194/2005 έχει θέμα «Επιδόματα Μητρότητας στις περιπτώσεις που το έμβρυο γεννιέται νεκρό ή πεθάνει λίγες ώρες μετά το τοκετό» και αναφέρει αναλυτικά:
«Σας κοινοποιούμε την παραπάνω σχετική γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έγινε δεκτή από τον κ. Διοικητή του Ιδρύματος, για γνώση και εφαρμογή.
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, στις περιπτώσεις που το έμβρυο γεννηθεί νεκρό ή πεθάνει λίγες ώρες ή λίγες ημέρες μετά τον τοκετό, θα καταβάλλεται στην ασφαλισμένη το επίδομα λοχείας εφόσον: α) συντρέχουν οι απαιτούμενες χρονικές προϋποθέσεις (δηλαδή 200 ημέρες ασφάλισης τα δύο προηγούμενα χρόνια πριν την πιθανή ημέρα τοκετού ή την πραγματική) και β) εφόσον έχει υπάρξει τοκετός, γεγονός που θα προκύπτει από σχετική βεβαίωση γιατρού μαιευτήρα - γυναικολόγου του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (δηλαδή μετά την 28η εβδομάδα κύησης).
Η αξίωση για την καταβολή του επιδόματος λοχείας είναι προσωποπαγής της ασφαλισμένης και δεν έχει σχέση με το βρέφος. Εάν η μητέρα πεθάνει κατά τη διάρκεια της περιόδου λοχείας, η αξίωση αποσβεννύεται.
Σ' αυτές τις περιπτώσεις όσον αφορά στο επίδομα κυοφορίας: α) εάν η πιθανή ημέρα τοκετού συμπέσει με την πραγματική θα καταβληθεί και το επίδομα κυοφορίας και το επίδομα λοχείας β) Εάν δεν έχει αρχίσει η άδεια της κυοφορίας και ο τοκετός επέλθει πρόωρα (π.χ. στον 7ο μήνα κύησης) δεν θα καταβληθεί το επίδομα κυοφορίας παρά μόνο της λοχείας.
Μετά την κοινοποίηση της παραπάνω σχετικής γνωμοδότησης, αντίθετες οδηγίες που είχαν δοθεί με την εγκύκλιο 128/89 παύουν να ισχύουν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου