Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Δεν διέγραψαν τα στοιχεία των υποκλοπών. Τα έχουν οι… «εκβιαστές».



Θέλουν να μας πλασάρουν ότι διεγράφησαν τα στοιχεία των υποκλοπών φοβούμενοι πως εάν βγουν στην επιφάνεια, θα αποκαλυφθεί ο εκβιασμός που υπέστη ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ για να …αναχωρήσει από την εξουσία, με συνοπτικές διαδικασίες.

Στη δικαιοσύνη αναμένεται να επιστρέψει ο φάκελος των τηλεφωνικών υποκλοπών για να κάνει επανέλεγχο όλων των στοιχείων που υπάρχουν.
«Αποτέλεσμα δεν υπάρχει από την νέα έρευνα που κάναμε. Αυτό που υπάρχει είναι ότι από τον Φεβρουάριο του 2005 έως τον Ιούλιο του 2007 διαπιστώνονται κενά, παραλείψεις και σφάλματα», δήλωσε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ο εμπειρογνώμονας της ΑΔΑΕ Κώστας Μαραβέλιας παρουσιάζοντας μαζί με τον πρόεδρο και τα άλλα μέλη της, το πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής.
«Παραμένουν ακόμα πολλά κενά ως προς τη λειτουργία των θεσμών, αλλά και της ΕΥΠ», επεσήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Μιλτιάδης Παπαϊωάννου .Η πρόταση όμως του κ. Παπαϊωάννου, προκάλεσε την αντίδραση του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη. «Δεν συμφωνώ και δεν έχω καμία εμπιστοσύνη να πούμε σε αυτούς που έθαψαν την υπόθεση να την ξαναθάψουν. Ποια δικαιοσύνη; Αυτή που έκανε έρευνα πέντε χρόνια και μετά εξαφάνισε τα στοιχεία; Καταλαβαίνω τις σκοπιμότητες. Δεν το περίμενα όμως αυτό, γιατί ο τόπος αυτά τα έχει πληρώσει πολλές φορές. Η Βουλή είναι πάνω από όλα. Θα κάνω αίτηση με άλλους βουλευτές για Εξεταστική. Δεν θα λουστούμε εμείς ότι οι άλλοι θάψανε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Κακλαμάνης.

Νωρίτερα οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο ότι δεν είχε ληφθεί μέριμνα στο κρίσιμο διάστημα της προκαταρκτικής έρευνας από τη δικαιοσύνη και έτσι καταστράφηκε σημαντικό υλικό με αποτέλεσμα να μην υπάρχει, τεχνικά, τρόπος να βρεθούν νέα στοιχεία.
«Το πρώτο χρονικό διάστημα, από τις 10 Μαρτίου και για κάποιους μήνες μετά ήταν σημαντικό και κρίσιμο το διάστημα για να γίνει έρευνα στα ψηφιακά κέντρα. Για να δει κανείς ποια ήταν τα δεδομένα τους, να βρει χρονικές περιόδους, να διαπιστώσει πότε υπήρξε παρείσακτη εισαγωγή στο λογισμικό. Σβήστηκαν στιγμιότυπα από τα αρχεία. Αυτό το διάστημα έπρεπε να υπάρξει έλεγχος των ψηφιακών κέντρων. Θα βρίσκαμε τότε πολλά στοιχεία γιατί δεν θα είχαν καταστραφεί. Είναι την περίοδο που γινόταν η προκαταρκτική εξέταση. Δεν λήφθησαν μέτρα από τη δικαιοσύνη. Δεν δέσμευσε το υλικό», ήταν μερικές από τις επισημάνσεις του κ. Λαμπρινόπουλου και των άλλων εμπειρογνωμόνων της ΑΔΑΕ.

Ακόμα, σύμφωνα με όσα κατέθεσαν στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.
- Ούτε από την ΕΥΠ ούτε από τους εμπειρογνώμονες έγινε έρευνα στο κέντρο της Παιανίας.
- Δεν κλήθηκε η ΑΔΑΕ από τον τακτικό ανακριτή που διερευνούσε την υπόθεση για να καταθέσει ή να βοηθήσει στην έρευνα και με δική της πρωτοβουλία έστειλε το πόρισμα της με τους κωδικούς.
- Δεν βρήκαμε αρχεία διαχείρισης του δικτύου της Vodafone γιατί έγινε αναβάθμιση και καταστράφηκαν οι διακομιστές. Έσβησαν το παρείσακτο υλικό.
- Η καταστροφή των αρχείων εμπόδισε την ΑΔΑΕ να φτάσει σε φυσικά πρόσωπα.
- Έπρεπε να μείνουν αντίγραφα των στοιχείων. Δεν έπρεπε να καταστραφούν.
- Και η ίδια η Vodafone έπρεπε να κρατήσει τα στοιχεία και ο ανακριτής έπρεπε να πει «στοπ μην βάζετε χέρι στο υλικό αυτό, είναι χρήσιμο».
- Παρότι αποκαλύφθηκε αρχές Μαρτίου βρήκαμε ότι σε 4 κέντρα είχε εγκατασταθεί παράνομο λογισμικό.
- Αν τα μαθαίναμε πολύ νωρίς, θα εξασφαλίζαμε άρση απορρήτου για να δούμε που βρίσκονται τα 14 τηλέφωνα.
- Η ιστορία του "00" που λέει ο ανακριτής κ. Πετρόπουλος στο πόρισμά του ότι δεν μπορούσαμε να βρούμε τον κωδικό, είναι τελείως αναληθές. Εμείς επιμείναμε και βρήκαμε το συνολικό αριθμό. Εκτός από τον κωδικό της Αμερικής ανακαλύψαμε και ολόκληρο τον αριθμό.
- Ο τότε διοικητής της ΕΥΠ κατέθεσε ότι η εντολή που πήρε από τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη ήταν να περιορίσουν την έρευνα. Ακόμα και στην έρευνα ανάλυσης των 14 καρτοκινητών "σκιών", η ΕΥΠ βασίστηκε στα όσα έλεγε η ΤΙΜ και η Vodafone. Έτσι χάθηκαν οι κλήσεις προς Αμερική και τα sms.
- Θα έπρεπε όλος ο χειρισμός να γίνει από το υπουργείο εξωτερικών.
- Αν η ΕΥΠ και η δικαιοσύνη συνεργαζόταν με την ΑΔΑΕ, τα πράγματα σήμερα θα ήταν διαφορετικά.
- Έπρεπε να είχαν ενημερώσει την ΑΔΑΕ ως όφειλαν από το Σύνταγμα τόσο οι εμπλεκόμενες εταιρίες όσο και η ΕΥΠ.
- Πολύ πιθανόν η ΑΔΑΕ να είχε καταλήξει στους τελικούς αποδέκτες των υποκλοπών αν η τότε κυβέρνηση της ανέθετε την έρευνα της υπόθεσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...