Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Αφού ο Γιωργάκης είχε προ-αναγγείλει την κατάργηση του προεκλογικά ?



Η Βουλγαρία αποφάσισε να εγκαταλείψει τα σχέδια κατασκευής του διαβαλκανικού αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη (ο οποίος θα μετέφερε αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία στην Ελλάδα, διερχόμενος από τα εδάφη της γειτονικής χώρας) ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ. Σύμφωνα με τον κ. Μπορίσοφ, ο βασικός λόγος για αυτήν την απόφαση ήταν η ισχυρή αντίσταση που προέβαλαν, για περιβαλλοντικούς λόγους, οι κάτοικοι των περιοχών της Μαύρης Θάλασσας. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες η Ρωσία είχε προειδοποιήσει ότι θα προχωρούσε σε αναστολή του έργου, σε περίπτωση που η Βουλγαρία δεν ξεκαθάριζε τη θέση της έως το φθινόπωρο. Την αυστηρή προειδοποίηση, που ενδεχομένως να εκφράζει τη βαθύτερη επιθυμία της Μόσχας να απεμπλακεί από το έργο, καθώς τελευταία δίνει προτεραιότητα στον επί τουρκικού εδάφους πετρελαιαγωγό Σαμσούντα - Τσεϊχάν, απηύθυνε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Σεργκέι Σμάτκο σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ria Novosti.

Δεν αφήνουν τις εξυπνάδες τα παπαγαλάκια; Η εγκατάλειψη του αγωγού ήταν μέσα στις ανειλημμένες υποχρεώσεις του Γιωργάκη στους αμερικανούς. Έξαλλου είχε φροντίσει και το είχε αναγγείλει προεκλογικά, λέγοντας το εξής: "Διαφημίζουν τον περίφημο αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, για τον οποίο βεβαίως παλέψαμε και εμείς, αλλά η διακρατική συμφωνία κατοχυρώνει τα συμφέροντα μόνο της μιας πλευράς. Εμείς θα διασφαλίσουμε τους περιβαλλοντικούς όρους και σε ξηρά και σε θάλασσα. Και κάθε μας συμφωνία θα γίνεται μετά από διαβούλευση, από διάλογο, από συζήτηση με την τοπική κοινωνία. Και φυσικά, η Ελλάδα θα διασφαλίσει τα συμφέροντά της τόσο στην κατασκευή, όσο και στη λειτουργία αυτού του αγωγού."

Σημειώνεται ότι η σύμβαση για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη δεν έχει κυρωθεί από την Βουλή η περιβαλλοντική και κατασκευαστική συμφωνία, σε αντίθεση με τον South Stream. Το περίεργο είναι ότι αν κάποια από τις τρεις χώρες "κόπτονταν" για τον πετρελαιαγωγό, ήταν η Ελλάδα για πολλούς και διάφορους λόγους. Ο Γιωργάκης όμως έσπευσε να πει. Για την Ρωσία μάλλον μικρή σημασία έχει αν υπάρχει ένας τέτοιος αγωγός, ενώ και η Βουλγαρία δεν "καιγόταν". Το ίδιο είχε κάνει και ο Μπορισωφ μόλις είχε εκλεγεί .Έσπευσε να προαναγγείλει την ακύρωση του, για…. περιβαλλοντικούς λόγους ? . Ο αγωγός θεωρήθηκε κατά κάποιο τρόπο "διαχωριστική" γραμμή και "ρωσική εγγύηση" στα ελληνικά σύνορα για τυχόν επίθεση από τα ανατολικά πέρα από τη σημασία του ως εγγύηση ενεργειακής αυτάρκειας σε επίπεδο δυνατότητας προμήθειας..

Πληροφορίες από την Μόσχα που δημοσιεύονται στον ρωσικό Τύπο αναφέρουν ότι η Μόσχα για μεν τον South Stream έχει ως εναλλακτική σχεδίαση μία οδό μέσω Ρουμανίας-Σερβίας-Μαυροβουνίου για δε τον Mπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, μέσω Τουρκίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...