Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Από τον cabinet man στην “PLACID BLUE”


Ο Μάριος Κάτσικας, το παλιό αφεντικό της Faran που είναι μέλος του Δ.Σ. του Ολυμπιακού (ερασιτέχνη και του πόλο) και πρόσωπο της εμπιστοσύνης του Σωκράτη Κόκκαλη, και η σχέση του με τον Σταύρο Ψυχάρη, είναι κάτι παραπάνω όπως φαίνεται από τυπική, αφού εκαναν κοινές διακοπές πάνω στο ίδιο σκάφος, βρέθηκε να είναι αποδέκτης χρήματος από τα μαύρα ταμεία της Siemens. Εκτός από την ΦΑΡΑΝ που πούλησε τελευταία έχει...
3 φαρμακευτικές εταιρίες
2 φαρμακαποθήκες
2 εταιρίες με ορθοπεδικό εξοπλισμό, αλλά ο κ. Κάτσικας κατέθεσε ότι έχει περίπου 27 εταιρείες που έχουν τζίρο 350 εκ. ευρώ, διαθέτει σπίτια...στην Μύκονο, τη Νέα Υόρκη και αλλού, ο λογαριασμός του στην Ελβετία έχει παγώσει λόγω της γνωστής “PLACID BLUE”. Είχε επαγγελματικές σχέσεις με την κυρία Αλογοσκούφη», έκανε δουλειές real estate με τη σύζυγο του Αλογοσκούφη, γνώριζε από παιδί τον Κ. Καραμανλή, έπαιζε μπάλα με τον Μιχ. Λιάπη, ήταν φίλος με τον Τσουκάτο ,και ήξερε και τον Γ. Παπανδρέου πριν γίνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Κάτσικας φαίνεται πως εξυπηρετούσε πολλούς Πολιτικούς. Πράσινους και Γαλάζιους..." Απόψε στο ΑΛΤΕΡ Θυμόταν υπέροχα πόσες χιλιάδες πλήρωσε στις ΗΠΑ για τη διακοσμήτριά του αλλά δεν θυμόταν τι αποζημίωση πλήρωσε για τους 8 νεκρούς που είχε το αυθαίρετο εργοστάσιό του? Λοιπόν έχουμε και λέμε. Το κτίριο του εργοστασίου της «Φαράν» είχε «χτυπηθεί» από το σεισμό του 1981, αλλά δεν έγιναν οι απαιτούμενες επισκευές, έτσι στο σεισμό του 1999 σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι... Φυσικά, με τόσες σκοτούρες για το μαύρο του χρήμα, πώς να θυμάται πως 8 εργάτες είναι νεκροί… θυμήθηκε όμως το mail, του
cabinet man αλλά δεν… θυμήθηκε πόση αποζημίωση είχε δώσει στις οικογένειες των θυμάτων. Για αυτό και η Κανέλλη αρνήθηκε να είναι μαζί του στο παράθυρο. Οπως γράφει και η Αριστέα Μπουγάτσουο Μάριος Κάτσικας αδυνατεί να ξεπαγώσει τον λογαριασμό του στη Γενεύη, λόγω του εμβάσματος των 200.000 ευρώ από τη διαβόητη Placid Blue Corporation, που διαχειριζόταν ο Γ. Καλδής για λογαριασμό του Μ. Χριστοφοράκου... Αυτό συνέβη όταν αποκαλύφθηκε ότι ο λογαριασμός του στην Union Bancaire Privee της Γενεύης έλαβε τουλάχιστον ένα έμβασμα από τη διαβόητη εταιρεία Placid Blue Corporation, την οποία διαχειριζόταν ο Γ. Καλδής, για λογαριασμό του Μιχάλη Χριστοφοράκου. Ο λογαριασμός “πάγωσε” με ενέργειες του Ελβετού εισαγγελέα ύστερα από αίτημα των ελληνικών αρχών, επειδή είχε κατατεθεί σε αυτό έμβασμα 200 χιλ. ευρώ από την εταιρεία Placid Blue, μέσω της οποίας διακινείτο “μαύρο χρήμα” τηςSiemens. Ο λογαριασμός αυτός στην Union Bancaire Privee αποκαλύφθηκε όταν στα χέρια του έφτασαν οι πρώτες αναφορές από το Πριγκιπάτο του Μονακό και του διοικητή της Υπηρεσίας Δίωξης Κοινού Εγκλήματος Eric Liotard. Αυτές οι αναφορές γράφουν σε ποιους λογαριασμούς έχει στείλει χρήματα από την Placid Blue ο Γ. Καλδής μέσω της ΑΒΝ-AMBRO ΒΑΝΚ του Μονακό. Εκεί τηρούσε λογαριασμό η εταιρεία που διακίνησε μεγάλο μέρος από τις περιβόητες πολιτικές πληρωμές, βάσει της απόφασης της Siemens Α.G. για «χορηγίες» ίσες με το 2% του ετήσιου τζίρου της μητρικής στην Αθήνα στα κόμματα εξουσίας (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.). Στις πρώτες αυτές αναφορές αναγράφονται μόνο τραπεζικοί λογαριασμοί (αποδέκτες χρήματος της Siemens), κωδικοί ή ψευδώνυμα κατόχων τους. Ακολούθως οι λογαριασμοί αυτοί προσωποποιήθηκαν στους χρηματιστές Δεβλέτογλου, Ράμμο, Καπάτσο, Θεοδωρίδη, στους επιχειρηματίες Παπαδογιαννάκη, Τυρογαλά και άλλους. Μεταξύ αυτών και ο Μάριος Κάτσικας. Έτσι πάγωσε και ο λογαριασμός του Μάριου Κάτσικα Ο λογαριασμός αυτός του Μ. Κάτσικα στην Union Bancaire Privee, σύμφωνα με ελβετικά δικόγραφα, είναι της τάξεως του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Πριν από τέσσερις μήνες η ελβετική Εισαγγελική Αρχή γνωστοποίησε ότι ο Κάτσικας με προσφυγή του ζητούσε το ξεμπλοκάρισμα του λογαριασμού του για τα ποσά που δεν αφορούσαν τα εμβάσματα από τα μαύρα ταμεία της Siemens.

Η απάντηση της Αθήνας ήταν αρνητική, με το επιχείρημα ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διερεύνηση και ο ρόλος του Μάριου Κάτσικα ως προς τη διακίνηση του 2% των μιζών της Siemens. O «επιχειρηματίας» κατέθεσε στην εξεταστική ότι τα χρήματα που μπήκαν στο λογαριασμό του προέκυψαν ύστερα από μια αγοραπωλησία ακινήτου που τελικώς δεν έγινε. Όπως υποστήριξε, τα 200 χιλ. ευρώ ήταν προκαταβολή για την αγορά το 2003 οικοπέδου στην Αγία Μαρίνα, τα οποία του επεστράφησαν μέσωτηςPlacidBlue. Σύμφωνα με τον Μ. Κάτσικα, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, Μ. Παπαδογιαννάκης ζήτησε από τον Γ. Καλδή, που διαχειριζόταν την Placid Blue και είναι γείτονάς του, να παίξει το ρόλο ενδιάμεσου, επειδή γνώρισε τις διαδικασίες για την αποστολή μεγάλων ποσών στοεξωτερικό. Ο Μ. Παπαδογιαννάκης (ΜΑΤΙ) εμπλέκεται στο σκάνδαλο, καθώς σύμφωνα με τη δικογραφία βρίσκεται πίσω από ον κωδικό «ΜΑΤΙ», στην λογαριασμό του οποίου εκταμιεύθηκαν μεγάλα ποσά από τα "μαύρα ταμεία" Ο Μ. Κάτσικας ζήτησε από τον κ. Παπαδογιαννάκη να του βεβαιώσει εγγράφως, μέσω ιδιωτικού συμφωνητικού ότι τα χρήματα ήταν δικά του (δηλαδή του κ. Παπαδογιαννάκη), και εμφάνισε την συμβολαιογραφική πράξη, μέσω της οποίας ο Μ. Παπαδογιαννάκης αναφέρει ότι τα χρήματα αφορούσαν στο ακίνητο ?. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το έγγραφο υπεγράφη έξι χρόνια μετά τη ματαίωση της αγοραπωλησίας και μάλιστα μια ημέρα μετά την κατάθεση από το ΠΑΣΟΚ αιτήματος για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens. Ερωτηθείς γιατί δεν φάνηκε να ενδιαφέρεται για το γεγονός ότι δεσμεύτηκε λογαριασμός του με καταθέσεις ενός εκατ. ευρώ, απάντησε ότι έχει πολλά χρήματα. Όπως είπε, οι εταιρείες του έχουν τζίρο 350 εκατ. ευρώ.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μερικά για το ποιόν του Κάτσικα.

Ποιο είναι το σοβαρότερο από τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη δίκη της ΦΑΡΑΝ το 2004 και το οποίο φυσικά δε στάθηκε ικανό για την «αδέκαστη» δικαιοσύνη προκειμένου να καταδικάσει τον Κάτσικα και τους άλλους υπεύθυνους: Το εργοστάσιο της ΦΑΡΑΝ ήταν από κατασκευής καταδικασμένο να καταρρεύσει σε ένα σεισμό, στον οποίο άλλα γειτονικά κτίρια θα άντεχαν, όπως εξάλλου και άντεξαν.
Φταίει μόνον ο σεισμός και το ότι η ΦΑΡΑΝ ήταν πολύ κοντά στο επίκεντρο, όπως υποστήριξε ένας από τους μάρτυρες στη δίκη, που, κατά σύμπτωση, ήταν και είναι στέλεχος της επιχείρησης; Πολύ βολική άποψη, όχι μόνο για τους κατηγορούμενους, αλλά πρωτίστως για τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, που υποτίθεται ότι είναι εντεταλμένοι να ελέγχουν και να προστατεύουν τους πολίτες, από κτίρια - φέρετρα.
Ήξερε κάποιος αρμόδιος φορέας την κατάσταση του κτιρίου; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι απόλυτη και μονολεκτική: ΝΑΙ. Σε ανύποπτο χρόνο, το 1986, η πολιτικός μηχανικός Ελένη Μηλιαρονικολάκη, κάνοντας πραγματογνωμοσύνη στο κτίριο για λογαριασμό του ΕΟΦ, που την εποχή εκείνη έψαχνε να αγοράσει κτίρια εργοστασίων για τις ανάγκες της παραγωγής τους, έκρινε ότι είναι επικίνδυνο. Έκανε δε και σχετική έκθεση, την οποία υπέβαλε στους προϊσταμένους της.
Η έκθεση τελειώνει με το συγκλονιστικό συμπέρασμα: «Προκύπτει ότι το κτίριο της φαρμακοβιομηχανίας ΦΑΡΑΝ ΑΒΕΕ δεν ενδείκνυται για τις προβλεπόμενες ανάγκες της Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας. Στο παρελθόν, όπως φαίνεται, σημειώθηκαν ζημιές στα υποστηλώματα καίτοι ήταν αφόρτιστο. Στο μέλλον, αν και εφόσον η Ε.Φ το αγόραζε, με πλήρες φορτίο, ΔΕ ΘΑ ΗΤΑΝ ΙΚΑΝΟ ΝΑ ΑΝΤΕΠΕΞΕΛΘΕΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ».
Τι έγινε στη συνέχεια αυτή η έκθεση; Ευαισθητοποιήθηκε κάποιος από τους παραλήπτες της, ώστε να κινήσει τις αυτονόητες διαδικασίες, προκειμένου να προστατευτεί η ζωή όσων μπαινόβγαιναν στο κτίριο αυτό; Η εργοδοσία της ΦΑΡΑΝ που σκόπευε να πουλήσει το κτίριο δεν ενδιαφέρθηκε άραγε να μάθει τι έγραφε η έκθεση της μηχανικού; Η ακροαματική διαδικασία ποτέ δεν έδωσε απαντήσεις. Όχι γιατί τα ερωτήματα δεν τέθηκαν, αλλά γιατί αυτοί που έπρεπε να δώσουν απάντηση προσπάθησαν να την αποφύγουν.
Μεταξύ των μαρτύρων στη δίκη ήταν και ο τότε προϊστάμενος της Ελένης Μηλιαρονικολάκη και παραλήπτης της έκθεσης, Αντώνης Χατζηπέτρου, μέλος του ΔΣ του ΕΟΦ και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού την περίοδο εκείνη, που αρχικά κατέθεσε ότι την ύπαρξη της έκθεσης Μηλιαρονικολάκη την πληροφορήθηκε για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση του κτιρίου. Απαντώντας, όμως, σε ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής, θυμήθηκε πως ήταν ο πρόεδρος της εκτιμητικής επιτροπής των κτιρίων, που εξέταζε ο ΕΟΦ πριν καταλήξει στο ποιο θα αγοράσει. Άλλος μάρτυρας, ο πολιτικός μηχανικός Παναγιώτης Πλαΐνης, που εξέτασε τα ερείπια του εργοστασίου δύο μέρες μετά το σεισμό, ήταν κατηγορηματικός: «Είχαν μειωθεί οι διαστάσεις υποστυλωμάτων και οπλισμού», είπε. Με δεδομένο ότι έως το 1971 οι στατικοί υπολογισμοί ελέγχονταν από την Πολεοδομία, υπεύθυνοι σίγουρα υπάρχουν.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...