Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Το ΤΕΙ Σερρών είναι «δουλεμπορικό γραφείο»... «Μιλάμε δηλαδή για Γραφείο ενοικίασης εργαζομένων; ΦΤΟΥ σας


Με ημερομίσθιο 16 μόλις ευρώ ξενοδοχειακές μονάδες της Κρήτης που στην ουσία ούτε αυτά τα παίρνουν, αλλά πάνε.. στο φαγητό, και ύπνο, εξασφαλίζουν εργατικά χέρια μέσω του πρόστυχου και ξεφτιλισμένου Τ.Ε.Ι Σερρών από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ με τη μέθοδο της πρακτικής εξάσκησης φοιτητών, Αναβιώνοντας πρακτικές δουλεμπορίου του 18ου αιώνα. πρωταγωνιστικό ρόλο στην εισαγωγή ξενοδοχοϋπαλλήλων με την ταμπέλα του φοιτητή έχει δημόσιο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Βόρειας Ελλάδας!
Για «σύγχρονο σκλαβοπάζαρο» κάνει ευθέως λόγο ο Σύλλογος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου που δηλώνει έκπληκτος για την εμπλοκή του κατ΄ευφημισμον Ιδρύματος των Σερρών. Από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε ξενοδοχειακές μονάδες καλύπτονται από αλλοδαπούς φοιτητές που προέρχονται από εκπαιδευτικά ιδρύματα χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ... Ρώσοι και Ουκρανοί, νέοι με νομότυπες διαδικασίες εξασφαλίζουν βίζα για να εργαστούν στον ελληνικό τουριστικό κλάδο. "Διαβατήριο" για την είσοδό τους στην τοπική τουριστική οικονομία η φοίτησή τους σε σχολές της χώρας τους μέσω των οποίων καταφέρνουν να προσληφθούν με τη μέθοδο της σχεδόν «αμισθεί» πρακτικής εξάσκησης σε ξενοδοχεία. Στην Κρήτη μεγάλες μονάδες εξασφαλίζουν έτσι στρατιές δούλων-εργατικών χεριών. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου Γιώργος Αρετίνης, είπε. «υπάρχει ένα σκλαβοπάζαρο με τους εισαγόμενους φοιτητές και πρέπει να τελειώνει. Αποκλειστικά υπεύθυνη για την κατάσταση αυτή είναι η κυβέρνηση»... Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφουν τα ξενοδοχεία με σχολές κυρίως από τη Ρωσία και την Ουκρανία, προβλέπεται ότι ο εκπαιδευόμενος θα εκπαιδεύεται πέντε μέρες την βδομάδα, ενώ η κάθε μέρα εκπαίδευσης θα διαρκεί 8 ώρες συν 30 λεπτά διάλειμμα. Οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να εργαστούν για περισσότερες από 5 μέρες τη βδομάδα σε συνεχόμενη βάση, μόνο εφόσον συμφωνήσουν εθελούσια οι ίδιοι. Κατά τη διάρκεια της προαναφερόμενης περιόδου, ο εκπαιδευόμενος θα αμείβεται από το ξενοδοχείο με ένα ποσό ύψους 16 ευρώ τη μέρα. Αυτά ορίζει η σύμβαση.
Τι γίνεται όμως στην πράξη; «μπορεί η σύμβαση να μιλά για ποσό 16 ευρώ τη μέρα, στην πραγματικότητα όμως οι φοιτητές αυτοί δεν παίρνουν τίποτε. Απλώς απολαμβάνουν τον ήλιο μας... Έχουν φαγητό και ύπνο, αλλά τίποτε άλλο».

Ο ρόλος του ΤΕΙ Σερρών

Κομβικό ρόλο στην εισαγωγή και νομιμοποίηση εργαζομένων έχει μάλιστα ένα δημόσιο ερευνητικό ίδρυμα. Ο λόγος συγκεκριμένα για το ΤΕΙ Σερρών. Το τεχνολογικό ίδρυμα της Βόρειας Ελλάδας μέσω του γραφείου διασύνδεσης παρέχει αφειδώς βεβαιώσεις αποδοχής για πρακτική άσκηση, επικαλούμενο διμερή συμφωνία που έχει συνυπογράψει με πανεπιστήμια χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ. Βάσει της βεβαίωσης εκδίδεται και η βίζα για τον εργαζόμενο αλλοδαπό φοιτητή.
Εμβρόντητη από την αποκάλυψη εμφανίστηκε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Μιλώντας στην εκπομπή "Αντιθέσεις" της "KΡΗΤΗ TV", η κ. Παπαρήγα εξέφρασε την έντονη έκπληξή της, ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει το ΤΕΙ Σερρών «δουλεμπορικό γραφείο»... «Μιλάμε δηλαδή για γραφείο δουλεμπορικό. Γραφείο ενοικίασης εργαζομένων είναι, δηλαδή, το ΤΕΙ Σερρών; Αντιδρώ έτσι, γιατί πραγματικά αδυνατώ να φανταστώ πως το ΤΕΙ Σερρών, που υποτίθεται ότι έχει ως αρμοδιότητα να βγάζει ανθρώπους με επαγγελματική κατάρτιση, συνεργάζεται με ένα πανεπιστήμιο όχι για ανταλλαγή και διεθνοποίηση των γνώσεων, αλλά για να εξασφαλίζει φτηνό εργατικό δυναμικό στα ξενοδοχεία», σημείωσε η ίδια, ενώ δεσμεύτηκε πως θα φέρει σύντομα το θέμα στη Βουλή.

«Πραγματικά μάς προξενεί έκπληξη αυτό το νέο για το δουλεμπορικό ΤΕΙ. Πρέπει δούμε πώς ένα ΤΕΙ μπορεί να γίνεται μεσάζων, γιατί ένα κρατικό ΤΕΙ μπορεί να κερδοσκοπεί εις βάρος των εργαζομένων», και πόσα άλλα κάνουν αυτό το κόλπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...