Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Ήρθαν οι επικυρίαρχοι για να ελέγξουν τους… υπαλλήλους τους



Από την ανάκριση των αφεντικών τους , που έπιασαν δουλειά πρωί πρωί, περνούν έξι υπουργοί της κυβέρνησης και αναζητούνται λύσεις μπροστά στο ενδεχόμενο να κινδυνεύσει το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής. Το πολυπληθές κλιμάκιο των νταβατζήδων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που μας ήρθε χθες στην Αθήνα , ξεκινάει την ανάκριση συνεπικουρούμενοι από τον ευπρόσωπο –δούλο τους υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Το πρόγραμμα επαφών περιλαμβάνει άλλους 5 υπουργούς: εισπρακτικής πολιτικής και Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, υποτιθέμενης Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, Εργασίας-δουλείας Ανδρέα Λοβέρδο, Υποδομών και αποδομών Δημήτρη Ρέππα και νοσηρής Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, με τους οποίους θα συναντηθούν το διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη. Σήμερα ή αύριο θα έχουν ραντεβού και με τον έτερο καπαδόκη της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο, ενώ κατά την πολυήμερη παραμονή τους στην πρωτεύουσα θα περάσουν από τα τσιράκια τους στην ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, τον ΣΕΒ, τον ΟΔΔΗΧ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Η πληροφορία ότι όσοι δεν πειθάρχησαν θα φάνε από σαράντα βουρδουλιές δεν επιβεβαιώθηκε προς το παρόν . Μάλλον φοβήθηκαν μην τους καταγγείλει ο… Δημητράς για παραβιάσει των δικαιωμάτων των… ζώων.


Εστιάζουν σε νοσοκομεία, Ταμεία

Σκοπός των επαφών-εντολών της τρόικας είναι η σωστή εφαρμογή του προγράμματος και να αποκλειστούν τυχόν αρνητικές εκπλήξεις ειδικά από νοσοκομεία, Ταμεία, φορείς, ΟΤΑ, φόρους και διαρθρωτικές αλλαγές.

1 Εσοδα. Η υστέρηση των εσόδων έχει χαλάσει το μίγμα της οικονομικής πολιτικής, καθώς το πρώτο εξάμηνο έκλεισε με αύξηση 7,2% έναντι στόχου 13,7%.

2 Νοσοκομεία. Τα 840 εκατ. ευρώ υποχρεώσεών τους στο πρώτο εξάμηνο, που εκτιμάται ότι θα διπλασιαστούν μέχρι τα τέλη του έτους, έχουν αναλάβει να συμμαζέψουν οι «Big 5» που μπήκαν στα λογιστήρια των νοσοκομείων. Το μεγάλο μαχαίρι αναμένεται να πέσει σε δαπάνες για φάρμακα και ιατρικά υλικά,

3 Ταμεία. Η υπέρβαση στον ΟΑΕΕ (απασχολούμενων) θεωρείται δεδομένη και εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα 500 εκατ. ευρώ, καθώς στο πρώτο εξάμηνο αντλήθηκε το 70% ή τα 630 εκατ. ευρώ από τα 900 εκατ. της χρονιάς. Το πρόβλημα του ΟΑΕΔ όμως είναι δύσκολο να ξεπεραστεί, καθώς εκτιμούν ότι θα έχουν υπέρβαση κάπου 500 εκατ. ευρώ.

4 Συγκοινωνίες. Οι συγκοινωνιακοί φορείς έχουν εισπράξει ήδη τα 181 (αντιστοιχεί στο 73,4%) από τα 247 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα εξυγίανσης του ΟΣΕ θα αφήσει «φέσι» άνω των 10 δισ. ευρώ στο Δημόσιο.

5 Επαγγέλματα. Ο κίνδυνος να πέσουμε έξω στο χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων, που αφορούν την απελευθέρωση των υπηρεσιών και των επαγγελμάτων, είναι ορατός όσο ποτέ άλλοτε καθώς το Μνημόνιο προβλέπει ολοκλήρωση μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου .

6 Πληθωρισμός. Ο πληθωρισμός τρέχει με 5,2% τον Ιούνιο. Το 77% αφορά επιβάρυνση από τους φόρους, σύμφωνα με μελέτη του υπουργείου Οικονομίας. Κι αν δεν ήταν οι φόροι ο πληθωρισμός θα είχε πέσει στο 1,2% έναντι 1,9% του Μνημονίου. Εδώ η τρόικα έχει τη δική της ευθύνη...

7 Ενέργεια. Η επίσπευση και η σκλήρυνση των μέτρων ως προς την απελευθέρωση –ξεπουλημα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ζητείται από το ευρωπαϊκό κλιμάκιο που αναχώρησε προχθές από την Αθήνα στρώνοντας ουσιαστικά το θέμα για την τρόικα.

8 ΕΣΠΑ. Τα κοινοτικά προγράμματα αποτελούν τη μεγάλη πικρή ιστορία του δανεισμού, καθώς κόβονται σε μόνιμη βάση.

9 Τράπεζες. Τα stress test μπορεί να έβγαλαν αλώβητες τις 5 ελληνικές τράπεζες και να δημιουργούν μικρό πρόβλημα στην Αγροτική, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ,

10 Προϋπολογισμός. Οι διαδικασίες κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2011 θα αρχίσουν να ενεργοποιούνται μετά την άφιξη της τρόικας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...