Διπλή εισβολή είδε το 1974 στην Κύπρο ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αφού «οι δύο αποκαλούμενες μητέρες πατρίδες ουσιαστικά εισέβαλαν και οι δύο», όπως ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του, στο ίδρυμα Brookings στην Ουάσιγκτον. Τόσο απλά δηλαδή, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξίσωσε την βάρβαρη τουρκική εισβολή, τους 200.000 πρόσφυγες, τους χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους, τους εγκλωβισμένους και την κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, με το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών!
Αντιλαμβάνεται ο κ. Χριστόφιας ότι ο ελληνικός κυπριακός λαός είναι το θύμα της εισβολής και της παράνομης κατοχής της μισής Κύπρου από την Τουρκία, και όχι ο θύτης; Ότι ο λαός αυτός τον εμπιστεύτηκε και τον εξέλεξε στο ανώτατο αξίωμα του κράτους, για να αγωνιστεί για την ελευθερία και την δικαίωση αυτού του τόπου; Πώς μπορούμε τώρα να αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία για την παράνομη εισβολή και κατοχή, όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος της ημικατεχόμενης Κυπριακής Δημοκρατίας, της δίνει συγχωροχάρτι;
Ως ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου, λυπούμαστε πραγματικά, για τις δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια, στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Ίσως να αρέσκεται στα εύσημα που του δίνει η ακροδεξιά τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Yeni Volkan», όταν ούρλιαζε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο «Bravo Hristofyas!». Ίσως «η εισβολή της Ελλάδας στην Κύπρο», να εμπεριέχεται στα βιβλία Ιστορίας που προσπαθεί να εισάγει πάση θυσία στα σχολεία, η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ. Ίσως από το Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστόφιας να αντικρίζει άλλες σημαίες στον Πενταδάκτυλο. Δεν γνωρίζουμε. Αυτό που γνωρίζουμε όμως, είναι πως στις 20 Ιουλίου 1974, στην Κύπρο εισέβαλε παράνομα ο τουρκικός στρατός και πως οι σημαίες στον Πενταδάκτυλο δεν είναι άλλες από αυτές της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.
ΓραφείοΤύπου
ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου
H «απάντηση» του στρατηγού ΑΛΕΥΡΟΜΑΓΕΙΡΟΥ στον …ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ..
Ο κ. Χριστόφιας ως άτομο ή ως κομματικό στέλεχος μπορεί και δικαιούται να ¨έχει όποια άποψη θέλει για την πρόσφατη Ελληνική Ιστορία και για τα πολιτικά πράγματα Ελλάδας-Κύπρου.
Ως Πρόεδρος όμως της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχει κανένα δικαίωμα,
-Να αναβαθμίζει την επάρατον και ξενοκίνητον χούντα του 67 και να την ονομάζει Ελλάδα (Αυτό μόνον οι Τούρκοι το επεχείρησαν και μάλιστα ανεπιτυχώς).
-Να υβρίζει επομένως κατ αυτόν τον τρόπον χιλιάδες Έλληνες και Κυπρίους Πατριώτες πολλοί από τους οποίους επλήρωσαν με τη ζωή τους ή με βασανιστήρια και φυλακίσεις τον πατριωτικόν τους αγώνα ενάντια στην χούντα του 67.
- Δεν γνωρίζουμε τις αντιστασιακές περγαμηνές του κ. Χριστόφια ενάντια στη χούντα του 67 , στο Ιουλιανό πραξικόπημα και την Τουρκική εισβολή και πολύ θα θέλαμε να τις μάθουμε.
Όμως εδω προκύπτει και ένα άλλο τεράστιο θέμα (και βαρύτατες πολιτικές ευθύνες ) για όσους εξακολουθούν να στηρίζουν πολιτικά τον κ. Χριστοφια και στην Κύπρο και στην Ελλάδα και μάλιστα στα σχέδια του για λύση του Κυπριακού τα οποία είναι ακριβώς τα ίδια που οραματίστηκε και εν πολλοίς επέτυχε η Χούντα του 67.
Δημήτρης Αλευρομάγειρος
Καθώς και του Καθηγητή Βασίλη Φίλια
" Στρατηγέ, αγαπητέ μου φίλε,
Σας γράφω νε αφορμή τό εξαίρετο κείμενό σας σχετικά με τις δηλώσεις Χριστόφια περί "εισβολής των δύο μητέρων πατρίδων " στην Κύπρο.
Ομολογώ ότι μου έλειψε από το κείμενό σας ο τόσο επιτυχής χαρακτηρισμός του νυν Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ως "Καταστρόφια", που δυστυχώς επιβεβαιώνεται από την διετή παρουσία και δράση του.
Λάθη πολιτικά μπορεί να κάνει ο οιοσδήποτε , αλλά ένας στοιχειωδώς ευφυής άνθρωπος, πολύ περισσότερο ένας ηγέτης , διδάσκεται από αυτά και αλλάζει πορεία.
Το ερώτημα βέβαια είναι αν στην περίπτωση Χριστόφια πρόκειται απλά περί λαθών ή για κάτι πολύ βαθύτερο.
Το ερώτημα είναι εύλογο δεδομένου ότι στην πολιτική "συνδιαλλαγής' που ακολούθησε δεν οδήγησε σε καμμία απολύτως επιτυχία , σε κανένα θετικό απτό αποτέλεσμα. Ούτε επί των ημερών τού "σοσιαλιστή" Ταλάτ, ούτε επί των ημερών Έρογλου.
Αντίθετα εισέπραξε σειρά προσβολών και ραπισμάτων ταπεινωτικών για τον κυπριακό ελληνισμό.
Απεδείχθη ένας νάνος της πολιτικής ανάξιος ως πρόεδρος και αρχηγός του ιστορικού ΑΚΕΛ. Απεκαλύφθη ταυτόχρονα ότι κινήθηκε χωρίς συγκεκριμένη σύλληψη του μέλλοντος και όραμα γιά τη λύση του Κυπριακού.
Σας είναι γνωστόν το άρθρον μου όπου παρομοίαζα τον Χριστόφια με τον Τσάμπερλεν. Υπάρχει όμως μία διαφορά : Ο Τσάμπερλεν στό βάθος τής σκέψης του βαυκαλιζόταν μέ τήν ιδέα τής συγκρότισης ενός αντισοβιετικού μετώπου μέ την συμμετοχή τής Γερμανίας καί τής Ιταλίας.
Ο Χριστόφιας μέ ποία ψευδαίσθηση βαυκαλίζεται; Ίσως μέ τήν αντίληψη μιάς συμφιλιωτικής "υπέρβασης", η οποία μπορεί να επιτυχθεί μέ την φτωχοπροδρομική πολιτική πού ακολουθεί.
Μία πολιτική, η οποία ασφαλώς διά της τεθλασμένης επανέρχεται στή λογική τού σχεδίου Αννάν μέ κατάλληλη μεταμφίεση ασφαλώς.
Σέ κάθε περίπτωση τό πρόβλημα του είναι ότι ο συντριπτικός πλειοψηφικός πυρήνας τού κυπριακού ελληνισμού, πού υπάρχει πέρα καί πάνω από τά κόμματα, πού δέν είναι διατεθειμένος να δεχτεί έναν επονείδιστο καί καταστροφικό "συμβιβασμό".
Αυτόν τόν πυρήνα , σέ τελευταία ανάλυση επιχειρεί νά υπονομεύσει με ταυτίσεις του τύπου "εισβολή των δύο μητέρων πατρίδων" καί άλλες ανιστόρητες αρλούμπες, πού κατά καιρούς εκπέμπει. Καί σ'αυτό βέβαια δεν πρωτοτυπεί: οι λεγόμενοι νεοκύπριοι [ελάχιστη μειοψηφία βέβαια] μιλάνε από καιρό περί ενιαίας κυπριακής εθνότητας , των οποίων τη θέση εμμέσως πλήν σαφώς υιοθετεί ο Χριτόφιας.
Σέ τελευταία ανάλυση λέει στούς Ελληνοκυπρίους, ότι δέν είναι Έλληνες, κάτι πού κανένας Τουρκοκύπριος ηγέτης δέν είπε ποτέ στούς συμπατριώτες του, δηλαδή ότι δέν είναι Τούρκοι.
Είναι τραγικό ότι το ΚΚΕ, ένα κόμμα , πού ευθύς εξ' αρχής τάχθηκε κατά τού σχεδίου Αννάν - ενώ ο Χριστόφιας υποχρεώθηκε από τήν ίδια του κομματική βάση τού ΑΚΕΛ, να συνταχθεί μέ την γραμμή τού Τάσσου Παπαδόπουλου-εξακολουθεί, και μέ τίς πρόσφατες δηλώσεις του , νά τόν καλύπτει.
Έχει ασφαλώς τούς "υψηλούς υποστηρικτές του ο Χριστόφιας στήν Ελληνική Κυβέρνηση, τό αγγλικό υπουργείο των Εξωτερικών καί τούς Αμερικανούς ιέρακες. Δέν θά έπρπε αυτή η διαπλοκή νά προβληματίσει την ηγεσία του ΚΚΕ;
Αλλά γιά νά καταλήξω στρατηγέ μου : Ότι καί νά κάνει ο Χριστόφιας η πολιτική του διαμορφώνεται "εν κενώ"
Ο Ελληνοκυπριακός λαός - καί ξέρετε πόσο ακράδαντα πιστεύω στή δύναμη τών λαών - δέν πρόκειται να γονατίσει.Τό ανάχωμα της 24ης /4/2004, δηλαδή τού δημοψηφίσματος είναι αδύνατον να ισοπεδωθεί. Θά μείνει ασφαλώς στήν Ιστορία της Κυπρου ο Χριστόφιας , όμως ως εθνικός μειοδότης.
Όπως θά μείνουν στήν Ελλάδα βεβαίως -σέ ένα ασύγκριτα κατώτερο επίπεδο ευθύνης -οι θιασώτες του αγράμματου Νταβούτογλου, οι κασσάνδριοι θρηνολόγοι περί τού τέλους της Ελλάδας και τού Ελληνισμού, τά φρικαλέα ανθρωπάρια της ηττοπάθειας και του πεσιμισμού.
Δέν υπάρχει αμφιβολία ότι το ολέθριο μείγμα μικρόνοιας καί μεγαλοστομίας πού χαρακτηρίζει τον Χριστόφια υποσκάπτει διεθνώς τό κύρος της Κύπρου πού τόσο ψηλά ανέβασε ο αείμνηστος ηγέτης τού Ελληνισμού Τάσσος Παπαδόπουλος.Γι αυτό καί πιστεύω ότι τα περιθώρια ανοχής τού κυπριακού λαού [τού ΑΚΕΛ συμπεριλαμβανομένου ] απέναντί του , έχουν αρχίσει μέ ραγδαίους ρυθμούς να εξαντλούνται.
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Καθηγητής Βασίλης Φίλιας
Υπάρχει όμως και η αντίθετη γνώμη από τον Κο ΜΙΧΑΛΗ ΒΑΡΔΑ
Διαφωνώ απόλυτα με τις αντιλήψεις των κ.κ. Βασ. Φίλια
και Δημ. Αλευρομάγειρου. Η διαφωνία μου είναι αμιγώς πολιτική. Δεν έχει καμμία σχέση με μελοδραματικές εξάρσεις και στερεότυπα πουχαϊδεύουν τα νεοελληνικά αυτιά του παραλυτικού εκσυγχρονισμού της "ισχυρής" Ελλάδας ! Ο πρόεδρος Χριστόφιας (πρώην κομμουνιστής) είπε τα αυτονόητα. Μας ενοχλεί - είναι φυσικό - το γεγονός ότι η ελληνική "εισβολή" απέτυχε . Αν είχε επιτύχει όμως ;
Αν ο Μακάριος είχε εξουδετερωθεί από τους πραξικοπηματίες έλληνες αξιωματικούς και ο διάδοχος του "πρόεδρος" Ν.Σαμψών είχε ανακηρύξει την ΕΝΩΣΗ της Κύπρου με την μητέρα Ελλάδα, αν η "ένωση" αυτή είχε αμέσως αναγνωρισθεί από τις ΗΠΑ, την Σοβιετική Ένωση, την Γερμανία και άλλες 100 χώρες και σήμερα είχαμε τους τούρκους μόνους, να διαμαρτύρονται (και δικαίως) για την ελληνική αυτή "εισβολή" , αν όλα αυτά τα υποθετικά είχαν συμβεί, θα διεμαρτύρετο σήμερα ο κ Βασ. Φίλιας μαζί με τους
τούρκους, εναντίον των ελλήνων "εισβολέων" ; Ή θα συνεόρταζε μαζί με τους απανταχού έλληνες την μεγάλη νίκη της Ένωσης της Κύπρου με την μητέρα Πατρίδα ; Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να συνεχισθεί αυτή η συζήτηση που θα βοηθούσε στην διάλυση των μύθων των εγκατεστημένων στο συλλογικό μας υποσυνείδητο.
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Μιχάλης Σ. Βάρδας
Αθήνα.
1 σχόλιο:
Γεμίσαμε προδότες...
Δημοσίευση σχολίου