Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Παίρνουμε …άοπλα υποβρύχια ?


Το θέμα της απουσίας σύγχρονων τορπιλών για τα υπό παράδοση υποβρύχια U-214 έθεσε με επερώτηση του προς τον ΥΕΘΑ Ευ. Βενιζέλο, ο Θεόφιλος Λεονταρίδης. Όπως είναι γνωστό τα νέα υποβρύχια θα στερούνται σύγχρονων τορπιλών για άγνωστο μέχρι στιγμής διάστημα. Προ ολίγων ημερών υπεγράφησαν από τον κ. Υπουργό οι Συμφωνίες πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των Ελληνικών Ναυπηγείων στην Abu Dhabi Mar, οι τροποποιήσεις των παλαιών Συμβάσεων των υποβρυχίων τύπου 214 και 209, καθώς και η νέα Σύμβαση για την κατασκευή επιπλέον δύο υποβρυχίων τύπου 214. Τα 6 συνολικά (4 + 2) νέα αυτά υποβρύχια τύπου 214, όπως και το εκσυγχρονισμένο υποβρύχιο τύπου 209 θα διαθέτουν προηγμένα οπλικά συστήματα και μέσα εντοπισμού στόχων σε μεγάλες αποστάσεις. Επειδή από επιχειρησιακής απόψεως ένα σύστημα δεν θεωρείται ολοκληρωμένο αν δεν διαθέτει τα κατάλληλα όπλα, και στην συγκεκριμένη περίπτωση τα υπερσύγχρονα αυτά υποβρύχια δεν θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους χωρίς την αυτονόητη διαθεσιμότητα σύγχρονων τορπιλών. Από έγκυρες πληροφορίες τα οπλικά συστήματα που έχουν ήδη εγκατασταθεί στα υπό παραλαβή υποβρύχια έχουν δυνατότητα να βάλλουν μόνον συγκεκριμένου τύπου και χώρας σύγχρονες τορπίλες, ενώ θα απαιτηθεί αύξηση του συμβατικού κόστους προκειμένου τα οπλικά αυτά συστήματα να είναι συμβατά και με άλλου τύπου τορπίλες, και τις υπογραφείσες ως άνω Συμβάσεις δεν υπάρχει πρόνοια για την ταυτόχρονη απόκτηση σύγχρονων τορπιλών υποβρυχίων και ο Υπουργός μιλώντας για τον προγραμματισμό των επόμενων εξοπλιστικών προγραμμάτων, δεν αναφέρθηκε σε πρόγραμμα σύγχρονων τορπιλών υποβρυχίων.

Ερωτάται:

1. Εάν το πρόγραμμα απόκτησης σύγχρονων τορπιλών υποβρυχίων το οποίο συζητείται ήδη από το 2001 και το οποίο αποτελεί ουσιαστική επιχειρησιακή ανάγκη και πολλαπλασιαστή ισχύος, είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης? Αν ναι, πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες?

2. Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι τα υπό παραλαβή υποβρύχια έχουν δυνατότητα να βάλλουν μόνον συγκεκριμένου τύπου και χώρας σύγχρονες τορπίλες, και πόσο εκτιμάται το κόστος της μετατροπής ώστε το οπλικό τους σύστημα να δύναται να βάλλει και άλλου τύπου τορπίλες?


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...