Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Αποδόμει κυριολεκτικά τον ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ και το υπάρχον σύστημα ο ΒΟΡΙΔΗΣ


Διαβάστε αποσπάσματα από την σημερινή συνέντευξη του στη Καθημερινή

Χρειαζόμαστε νέα Πολιτεία και νέο Σύνταγμα

http://news.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gifΜάκης Βορίδης, βουλευτής του ΛΑΟΣ
Πιστεύω στην ανάγκη αποδόμησης του κράτους της Μεταπολίτευσης

Του Στεφανου Κασιματη

Ο Μάκης Βορίδης είναι δεξιός, χωρίς περιστροφές και ντροπές. Για όσους μάλιστα ενστερνίζονται τα κριτήρια της κατεστημένης Αριστεράς, ο Βορίδης είναι, χωρίς δεύτερη κουβέντα, αποδιοπομπαίος ως «ακροδεξιός», «φασίστας» και τα συναφή. Αυτή ήταν τουλάχιστον η εικόνα που επικρατούσε γι’ αυτόν μέχρι πρότινος, εξαιτίας κυρίως του κόμματος που είχε ιδρύσει, του «Ελληνικού Μετώπου», ώσπου το 2005 εντάχθηκε στον ΛΑΟΣ.

Δεν ήταν, βέβαια, αυτό που μετέβαλε την εικόνα του Βορίδη, όσο η κοινοβουλευτική παρουσία του. Όταν προ μηνών ο Γ. Καρατζαφέρης πανικοβλήθηκε με το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας Βορίδη για τη θέση του Περιφερειάρχη Αττικής, όλοι κατάλαβαν ότι η πολιτική συνύπαρξή τους έχει φθάσει στα όριά της. Το παραδέχεται εξάλλου και ο ίδιος, στη συνέντευξη που ακολουθεί, ότι η θέση του στο κομματικό σύστημα είναι προσωρινή, όπως είναι και το ίδιο το σύστημα.

Η αφετηρία μου είναι οι αφηγήσεις του. Η πρώτη μου πολιτική ένταξη, στη Β΄ Γυμνασίου, ήταν με τη ΜΑΚΗ, τη μαθητική οργάνωση της Ν.Δ. Σύντομα, όμως, διαπίστωσα ότι αυτό που θα λέγαμε με την ορολογία της Αριστεράς «η καθοδήγησή μας» ήταν ισχνή. Παρατημένοι λοιπόν καθοδηγητικά και απογοητευμένοι από την ΟΝΝΕΔ, φτιάχνουμε τους Ελεύθερους Μαθητές στο Κολλέγιο».

– Τους οποίους συνοδεύει η φήμη της ακραίας οργάνωσης.

– Δεν ήταν ακροδεξιά. Ωστόσο, οι Ελεύθεροι Μαθητές έθεταν τα ζητήματα της Δεξιάς χωρίς περιστροφές.

– Της εποχής είναι και η περιβόητη φωτογραφία με το τσεκούρι, με την οποία σας απειλεί σήμερα ο κ. Καρατζαφέρης;

– Τότε ήμουν γραμματέας της ΕΠΕΝ. Η φωτογραφία είναι κάτω από τα γραφεία μας στην Ακαδημίας. Έχουμε δεχθεί επίθεση αναρχικών, οι οποίοι διαδήλωναν για τον φόνο του Μελίστα. Τα γραφεία μας έχουν πυρποληθεί και στη γωνία έναν δικό μας τον έχουν τσακίσει στο ξύλο. Εμείς, φοβισμένοι μετά την επίθεση, πηγαίνουμε να τον μαζέψουμε, οπλοφορώντας. Δέχομαι ότι το τσεκούρι είναι όπλο. Ότι το φέρω εκείνη τη στιγμή είναι άδικη πράξη. Πρόθεσή μου όμως ήταν η άμυνα. Αυτό ήταν. Εγώ τώρα τι θέλετε να κάνω;–

Έχετε μετανιώσει για εκείνο το παρελθόν;

– Ναι, σήμερα δεν μου αρέσει η πολιτική βία. Δεν θα ’θελα να κρατάω τσεκούρια. Απερίφραστα καταδικάζω τη βία και ιδίως στην πολιτική ζωή. Αν όμως κάποιος τη στρέψει εναντίον μου, εγώ δεν θα το βάλω στα πόδια. Θα υπερασπιστώ τα δικαιώματά μου, όπως δεν θα διανοηθώ σε καμία περίπτωση να τα αφαιρέσω από κάποιον άλλον.

– Να υποθέσω ότι αισθάνεσθε αλληλέγγυος με τον κ. Αλαβάνο, που δέχθηκε επίθεση προσφάτως.

– Ασφαλώς! Είναι αυτονόητος καταδικαστέα πράξη, δεν το συζητώ. Έλα όμως κι εσύ, κύριε Αλαβάνε, και χρησιμοποίησε το ίδιο επιχείρημα που μας έλεγες τον Δεκέμβριο του 2008 - να κατανοήσουμε τα κίνητρά τους κ.λπ. Ελα κι εσύ να κατανοήσεις τα δικά τους!..

Η θέση μου στο παρόν σύστημα είναι προσωρινή

Απορίας άξιον, για έναν άνθρωπο με τον δυναμισμό του Μάκη Βορίδη, είναι το πώς ανέχεται τις μειωτικές δηλώσεις για το πρόσωπό του από τον Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος, για παράδειγμα, τον έχει παρομοιάσει με «κοντή πορτοκαλιά» που ο ίδιος προστατεύει και φροντίζει με στοργή. Οι σχετικές δηλώσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ, όπως ήταν φυσικό, σχολιάσθηκαν αναλόγως.

«Ο πρόεδρος χρησιμοποιεί πολύ εύκολα, θα έλεγα με αμετροέπεια, τον δημόσιο λόγο, επειδή σπανίως ελέγχεται αυστηρά. Σπανίως κρινόμενος λοιπόν, εκπλήσσεται όταν υπάρχουν συνέπειες και μένει άναυδος! Δεν νομίζω ότι η πρόθεσή του ήταν να με θίξει. Μάλλον η πρόθεσή του ήταν να εξηγήσει μια επιλογή του εν σχέσει με την απόρριψη μιας άλλης και βρήκε αυτό, ότι με προστατεύει από το παρελθόν μου. Θέλω να πιστεύω, πάντως, ότι η πολιτική είναι κάτι ευγενέστερο από μια σύγκρουση εγωισμών».

– Με τέτοιο κλίμα όμως στις σχέσεις σας, οι πάντες θεωρούν ότι η θέση σας στον ΛΑΟΣ είναι προσωρινή. Οι βουλευτές της συντηρητικής παράταξης, για παράδειγμα, περιμένουν να δουν αν θα πάτε μαζί τους ή με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

Το σημαντικό για μένα είναι τι θέλω να υπηρετήσω μένοντας στην πολιτική. Αυτά που υπερασπίζομαι μέχρι χθες δεν ακούγονταν. Μέχρι πριν από τέσσερα χρόνια, ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήριζε την ανεξέλεγκτη μετανάστευση ευλογία. Αν έλεγες ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων είναι υπερβολικός, θα είχες την τύχη του Στέφανου Μάνου. Σήμερα, ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να πάει τη Νέα Δημοκρατία κάπου αλλού, πέρα από τον Κώστα Καραμανλή. Η Ντόρα θέλει να εκφράσει τον κεντρώο εκσυγχρονιστικό χώρο. Η δε σοσιαλδημοκρατία καλείται να εφαρμόσει ένα εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα πέραν των ορίων της. Διαμορφώνεται λοιπόν ένα νέο πεδίο. Το ενδιαφέρον στην προσωπική μου περίπτωση κακώς εστιάζεται στο αν μένω στον Καρατζαφέρη, αν πηγαίνω στη Νέα Δημοκρατία ή αν θα πάω στην Ντόρα Μπακογιάννη. Για μένα, το μεγάλο θέμα είναι με ποιους πολιτικούς όρους μπορεί ο τόπος να βρει νέο βηματισμό. Προφανώς, αυτή η θέση μου, όσο θα παρουσιάζεται, θα γεννά φίλους και εχθρούς· και η διαδικασία αυτή θα καθορίσει τι θα απογίνω. Υπ’ αυτήν την έννοια, ναι, το παρόν σύστημα είναι προσωρινό και η δική μου θέση σε αυτό επίσης προσωρινή. Το μόνιμο, από πλευράς μου, είναι η προσπάθεια να μιλήσουμε συγκροτημένα για το τι πρόκειται να γίνει στον τόπο.

– Αρα από όσα λέτε παραπάνω, συνάγεται το συμπέρασμα ότι τελικά η καταστροφή είναι κάθε άλλο παρά απίθανο ενδεχόμενο.

– Να το πω διαφορετικά: Πιστεύω στην ανάγκη αποδόμησης του κράτους της Μεταπολίτευσης. Χρειαζόμαστε νέα Πολιτεία, νέο Σύνταγμα. Αν χρειασθεί, να κάνουμε Συντακτική Βουλή, ας αφήσουμε τις ανοησίες που ακούγονται για οικουμενικές κυβερνήσεις. Τομή θα είναι η συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων για Συντακτική Βουλή, μια πρωτογενής πράξη της Βουλής και του λαού. Μια κοινοβουλευτική επανάσταση. Ατυχώς, βρισκόμαστε ακόμη στη διαχείριση του προηγούμενου πολιτικού συστήματος. Παίζουμε κατενάτσιο σε μια εποχή που θα έπρεπε να αλλάζουμε άρδην. Εγώ το μόνο που μπορώ να κάνω τώρα είναι να πω αυτό που νομίζω ότι πρέπει να γίνει. Αν είναι να βρεθώ σπίτι μου επειδή το λέω, δεν είναι και τόσο τραγικό. Το σημαντικό, βέβαια, είναι να μένεις μέσα στο σύστημα για να ακούγεται η φωνή σου. Αλλά αν η συμφωνία είναι «δεν θα τα λες και μένεις μέσα», δεν έχει νόημα. Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...