Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Ελεύθερο το κτήνος - υπάνθρωπος που τύφλωσε τον σκύλο


Την οργή της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής 100 ζωοφιλικών σωματείων της χώρας, προκάλεσε η απόφαση της εισαγγελέως Νεαπόλεως να αφήσει ελεύθερο, χωρίς να ορίσει δικάσιμο το βοσκό από την Ελούντα που συνελήφθη μετά από καταγγελία ότι τύφλωσε το σκύλο του και μάλιστα μπροστά στο παιδί του (!) γιατί του έφαγε μια κότα!
Τα σωματεία σε χθεσινή επιστολή προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λασιθίου και τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, ζητούν την άμεση παρέμβαση του ώστε να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να μην μείνει ατιμώρητος ο δράσης, ενός τόσο αποτρόπαιου εγκλήματος.

Την επιστολή υπογράφει η νομικός Αναστασία Μπομπολάκη και μεταξύ άλλων σημειώνεται:
“Προς μεγάλη έκπληξη όλων, η αρμόδια εισαγγελεύς υπηρεσίας, παρά την ιδιαιτερότητα του περιστατικού και την αγριότητα του εγκλήματος, άφησε τον φερόμενο ως δράστη ελεύθερο μη ορίζοντας δικάσιμο, κατά παράβαση των δικονομικών κανόνων.
Θα θέλαμε πληροφοριακά να σας ενημερώσουμε ότι ο φερόμενος ως δράστης μόλις επέστρεψε ελεύθερος στο ποιμνιοστάσιό του έφερε νέο μικρό ζώο, το οποίο έδεσε στη θέση του παλαιού ως αναλώσιμο και σαν να μη συνέβη τίποτα.
Νομικοί, δημοσιογραφικοί και φιλοζωικοί κύκλοι θεωρούν πως με την απόφαση της αυτή , η αρμόδια εισαγγελέας καταστρατήγησε κάθε έννοια νομιμότητας, αφού δεν τήρησε την ισχύουσα νομοθεσία (Νόμοι 1197/81 και 3170/2003).
Επειδή θεωρούμε την θέση της εισαγγελέως προκλητικά απαράδεκτη και άδικη , η οποία, αν μη τι άλλο, θα έπρεπε ακόμη και ηθικά να καταδείξει το πρόβλημα με την απόφαση της και να ορίσει άμεσα δικάσιμο, ως παραδειγματική στάση των φορέων της πολιτείας απέναντι στην κουλτούρα βίας που υπάρχει σε ολόκληρο το νησί.

Επειδή επίσης, η εισαγγελέας, μη εισακούοντας και μη ελέγχοντας το ειδεχθές έγκλημα του οποίου έλαβε γνώση, τοποθετεί την μηνύτρια σε υποδεέστερη μοίρα από τον πολίτη των άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε.”.
Όχι στην ατιμωρησία του δράση
“Για τους λόγους αυτούς”, συνεχίζει η επιστολή,
“Ζητάμε από εσάς ως προϊσταμένη Αρχή, να παρέμβετε άμεσα, ώστε να εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία και να μην μείνει ατιμώρητος ο δράστης ενός τόσο αποτρόπαιου εγκλήματος, να δείξετε ευαισθησία για το θέμα, να υποδείξετε την σωστή κατεύθυνση προς την οποία θα πρέπει να στραφεί η μέριμνα της Πολιτείας για την επίλυση του προβλήματος αυτού και να πάρετε τα αναγκαία μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί άμεσα η εφαρμογή των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας”.

Απερίγραπτο το θέαμα που αντίκρισα

Η Ελβετίδα που κατήγγειλε το περιστατικό είναι μεταφράστρια και έχει αγοράσει σπίτι στην Ελούντα όπου κατοικεί 5 μήνες το χρόνο.
Η ίδια είπε στην “Π”: “Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε στην Ελβετία, ο δράστης θα πήγαινε στη φυλακή και θα πλήρωνε πρόστιμο πάνω από 10 χιλιάδες ευρώ.
Το θέαμα που αντίκρισα με τον τυφλό και γεμάτο από αίματα σκύλο τον οποίο τάιζα αφού ο ιδιοκτήτης του αδιαφορούσε, όπως και για τα άλλα σκυλιά του, ήταν φρικτό. Αυτός ο άνθρωπος, πρέπει να τιμωρηθεί”.

Τι λέει ο κτηνίατρος

Ο κτηνίατρος Γιάννης Σφακιανάκης που εξέτασε το ζώο, είπε στην “Π”: “Προφανώς δε χτυπήθηκε από αυτοκίνητο, όπως έμαθα ότι ισχυρίζεται ο ιδιοκτήτης του.
Το ζώο τυφλώθηκε από χτύπημα με αμβλύ αντικείμενο στα μάτια. Υπάρχουν όλα τα στοιχεία καταγεγραμμένα στην έκθεση που έγραψα.
Οπως έγραψε η “Π” μετά την καταγραφή του περιστατικού και την κατάδειξη – καταγγελία από μάρτυρα στο αστυνομικό τμήμα Ελούντας του δράστη του εγκλήματος αυτού, τα αστυνομικά όργανα, κάνοντας άψογα την δουλειά τους, συνέλαβαν με την διαδικασία του αυτοφώρου τον φερόμενο ως δράστη κτηνοτρόφο.

Της Άννας Κωνσταντουλάκη

Για αυτό και μόνο μας αξίζει να είμαστε στο στόχαστρο των ξένων. Δεν καταλαβαίνουμε το σκεπτικό του εισαγγελέως που δεν εφάρμοσε με τους πλέον αυστηρούς όρους την κείμενη νομοθεσία. Το έγκλημα αυτού του κτήνους έχει βαρύνουσα σημασία. θέλουμε να λεγόμαστε πολιτισμένη χώρα θα πρέπει τέτοιου είδους εγκλήματα να τιμωρούνται παραδειγματικά. Όσο για αυτόν τον ελεεινό βοσκό μόνο απέχθεια μπορείς να νιώσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...