Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Πονήρεψε και ο… Καστανίδης και μας …δουλεύει


Πέντε τροποποιήσεις στο νόμο περί ευθύνης υπουργών επέρχονται με το νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης. Ειδικότερα, όπως επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο, με το οποίο στο πλαίσιο των συνταγματικών επιταγών γίνονται διορθωτικές παρεμβάσεις στο νόμο 3126/2001 περί ευθύνης υπουργών, έτσι ώστε να εξαλειφθούν ανεπίτρεπτες διακρίσεις υπέρ των υπουργών οι οποίες δεν επιβάλλονται από το Σύνταγμα. Να σημειωθεί ότι για την ριζική αλλαγή του νόμου περί ευθύνης των υπουργών απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση.

Ο κ. Καστανίδης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί να προτείνει την τροποποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, αμέσως μόλις αυτό είναι εφικτό, προκειμένου να διευκολυνθεί η άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος επίορκων υπουργών και υφυπουργών, οι οποίοι ζημιώνουν το κράτος καταχρώμενοι της εμπιστοσύνης των πολιτών.


Η φράση κλειδί του ανεκδιήγητου είναι το « μόλις αυτό είναι εφικτό» δηλαδή εάν ευδοκιμήσει το… έργο μιλάμε για μετά το …2020. Προς χάριν συντομίας τον παραπέμπουμε επειδή μάλλον δεν γνωρίζει νομικά, εδώ.

Α] αρθρο 86: ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ, β] ΔΙΩΞΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΣΚΗΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΑΔΙΚΗΜΑΤΟΣ.

Β] ΚΑΤΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 64 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 5 ΜΗΝΕΣ. ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΙΩΘΟΤΑ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΕΤΟΥΣ. ΑΡΑ, ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΜΠΟΡΕΙ Η ΒΟΥΛΗ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΌΣΑ ΠΟΙΝΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΔΙΕΠΡΑΞΑΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗ ΝΔ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2007-2009. Ο,ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΡΙΝ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΥΤΗ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΙ.

ΣΥΝΕΠΩΣ, ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 86 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ. Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΥΤΗ, ΟΜΩΣ, ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Η ΒΟΥΛΗ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΔΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 86, ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΑΥΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙ ΜΟΝΟΝ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΒΟΥΛΗ [άρθρο 110 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ]. ΑΝ, ΛΟΙΠΟΝ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΒΟΥΛΗ, ΑΥΤΗ Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΒΟΥΛΗ. ΣΥΝΕΠΩΣ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ, ΑΝ Η ΒΟΥΛΗ ΔΕΝ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2013. Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 86 ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ 2014.

ΚΑΤΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 110§6 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΠΡΙΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ 5 ΕΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ. ΔΟΘΕΝΤΟΣ ΟΤΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΕΓΙΝΕ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2008, Η ΔΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΌ ΤΟ 2013 ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ Ή ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΒΟΥΛΗΣ. ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ, ΔΗΛΑΔΗ, ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΔ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2007-2009 ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2009-… ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ ΔΗΛΑΔΗ ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...