Δυσκολίες οικονομικές στο υπουργείο Εξωτερικών. Περίπου 50 υπάλληλοι, διπλωμάτες κυρίως, που έχουν μετατεθεί, έπρεπε να είχαν παρουσιαστεί στον τόπο διαπίστευσής τους από τις αρχές του χρόνου. Ακολούθησαν τη γνωστή διαδικασία, αλλά όταν έφτασαν στο λογιστήριο του ΥΠΕΞ, τους εξήγησαν ευγενικά ότι εγκρίσεις για λεφτά δεν υπάρχουν!
Απευθύνθηκαν τότε στη Διεύθυνση Προσωπικού του ΥΠΕΞ για να μάθουν για τον τρόπο κάλυψης των εισιτηρίων και των εξόδων «πρώτης εγκατάστασης», τα οποία πληρώνονται από την υπηρεσία. Εκεί η έκπληξη έγινε σοκ, καθώς η απάντηση ήταν ότι έπρεπε να διαθέσουν δικά τους χρήματα ή, έστω, να πάρουν... ένα τραπεζικό δάνειο και σύντομα η υπηρεσία θα φροντίσει να τους ξεπληρώσει!
Μια και μιλάμε για ποσά που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνάνε τα 10.000 ευρώ, καταλαβαίνετε ότι οι άνθρωποι, όταν συνήλθαν από το σοκ, αρνήθηκαν φυσικά να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Έτσι, πολλές πρεσβείες μας, κυρίως στο Νότιο Ημισφαίριο (τώρα γίνονται οι μεταθέσεις για τις περιοχές αυτές λόγω θερινών διακοπών), μένουν είτε χωρίς πρέσβη είτε χωρίς προσωπικό...
Καθώς η καθυστέρηση εγκρίσεων των δαπανών αυτών έγινε απροειδοποίητα, υπήρξαν και άνθρωποι που είχαν ήδη ξενοικιάσει το σπίτι τους στην Αθήνα και είχαν στείλει στα πέρατα του κόσμου την οικοσκευή τους, και τώρα έχουν ξεμείνει στην Αθήνα περιμένοντας να τους δώσουν λεφτά για εισιτήρια για να φθάσουν στο πόστο τους. Μύλος!
Υπάρχει και άλλη περίπτωση, κάθε άλλο παρά τιμητική για το ελληνικό κράτος. Με το «καλημέρα» του 2011, η Ελισάβετ Φωτιάδου, γενική πρόξενος στο Λος Αντζελες, έλαβε αγωγή έξωσης λόγω καθυστέρησης καταβολής του ενοικίου! Προκειμένου να μην ολοκληρωθεί ο εξευτελισμός, αποδεσμεύθηκαν εσπευσμένα ορισμένα χρήματα και έτσι πληρώθηκε ο ιδιοκτήτης του κτιρίου που στεγάζει το προξενείο.
Η ανεπίσημη αιτιολογία της απαράδεκτης αυτής κατάστασης είναι ότι καθυστερούν οι εγκρίσεις από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, αλλά προφανώς αυτό καθόλου δεν ενδιαφέρει τους ιδιοκτήτες του κτιρίου όπου στεγάζεται το προξενείο μας στο Λος Αντζελες ή τον υπό μετάθεση πρέσβη π.χ. για την Αμπούτζα ή το Μοντεβιδέο. Για την ιστορία, πάντως, σημειώνουμε ότι η μισθοδοσία που έπρεπε να καταβληθεί στο εξωτερικό τον Ιανουάριο, θα καταβληθεί τελικά στα τέλη Φεβρουαρίου. Δυστυχώς, όμως, η εξωτερική πολιτική είναι ένα «σπορ» που δεν γίνεται δωρεάν και με εθελοντές... Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου