Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην Λιβύη. Εμείς πότε επιτέλους θα ξυπνήσουμε;





H τηλεόραση Arabiya είπε ότι οι συγκρούσεις της Δευτέρας στην Τρίπολη άφησαν 160 νεκρούς. Οι δυνάμεις ασφαλείας και διαδηλωτές συγκρούστηκαν στην πρωτεύουσα της Λιβύης για δεύτερη νύχτα, αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια νέα καταστολή. Μάρτυρες λένε πολεμικά αεροσκάφη έχουν πυρ σε διαδηλωτές στην Τρίπολη. Στα δυτικά της πόλης, πηγές αναφέρουν ότι ο στρατός μάχεται δυνάμεις πιστές στην γραμμή του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος φαίνεται να παλεύει να κρατηθεί στην εξουσία. Ο απεσταλμένος της Λιβύης στον ΟΗΕ ζήτησε από συνταγματάρχη Καντάφι να παραιτηθεί, και κατηγόρησε την κυβέρνησή του για γενοκτονία. Τα διεθνή Μ.Μ.Ε αναφέρουν ότι διαδηλωτές έχουν βάλει φωτιά σε κυβερνητικά κτίρια και επιτέθηκαν στα κεντρικά γραφεία της κρατικής τηλεόρασης. Εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για άλλη μια μέρα διαφωνώντας με την αστυνομία και φωνάζοντας αντι-Κανταφικά συνθήματα, και πως οι αρχηγοί των φυλών απαίτησαν να δοθεί ένα τέλος στην βίαιη καταστολή της κυβέρνησης. Υπήρξαν επίσης αναφορές ότι κάποιοι στρατιώτες στα ανατολικά αυτομόλησαν προς την αντιπολίτευση. Μάρτυρες είπαν ότι η βίαιη καταστολή, που ξεκίνησε στη δεύτερη πόλη της χώρας την Βεγγάζη, έχει εξαπλωθεί στην πρωτεύουσα. Τα κυβερνητικά κτήρια το ένα μετά το άλλο παραδίδονται στις φλόγες. Η Human Rights Watch, δήλωσε τη Δευτέρα ότι τουλάχιστον 233 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αφότου ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες την περασμένη εβδομάδα, αλλά οι ομάδες της αντιπολίτευσης ανεβάζουν τον αριθμό πολύ υψηλότερα. Οι περισσότεροι θάνατοι ήταν στη Βεγγάζη. Το Reuters ανέφερε ότι δύο μαχητικά αεροσκάφη της Λιβύης τύπου Μιγκ προσγειώθηκαν στη Μάλτα και οι πιλότοι ζήτησαν πολιτικό άσυλο αρνούμενοι να βομβαρδίσουν διαδηλωτές πολίτες στην Τρίπολη . Έφυγαν από μια βάση κοντά στην Τρίπολη και πέταξαν χαμηλά πάνω από λιβυκό εναέριο χώρο για να αποφύγουν τον εντοπισμό. Έφτασαν λίγο μετά από δύο πολιτικά ελικόπτερα που μετέφεραν επτά άτομα από την Λιβύη που είναι γάλλοι. Οι Αρχές της Λιβύης κάνουν απεγνωσμένες προσπάθειες για να σταματήσουν οι ειδήσεις των δολοφονιών προς τα έξω. Ελικόπτερα έριχναν σφαίρες στους ανθρώπους στο δρόμο το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές ήταν στις ταράτσες κτιρίων. Με βάση τις πληροφορίες από τοπικά νοσοκομεία, το HRW εκτιμά ότι οι δυνάμεις ασφαλείας διενέργησαν τουλάχιστον 233 παράνομες εκτελέσεις στην πόλη της Βεγγάζης. Ήταν δύσκολο να εκτιμηθεί ο αριθμός δολοφονιών στην Τρίπολη το βράδυ της Κυριακής και της Δευτέρας. Τουλάχιστον 61 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τρίπολη, τη Δευτέρα, δήλωσε μάρτυρας στο Αλ Τζαζίρα. «Αυτό που παρατηρούμε σήμερα είναι αδιανόητο", δήλωσε ο Adel Μοχάμεντ Σαλέχ, ένας ακτιβιστής στην πρωτεύουσα. «Πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα να βομβαρδίζουν αδιακρίτως την μία περιοχή μετά την άλλη. Υπάρχουν πολλοί, πολλοί νεκροί.

Οι διαμαρτυρίες φαίνεται να επιταχύνονται, με τους διαδηλωτές να δηλώνουν ότι έχουν πάρει τον έλεγχο πολλών σημαντικών πόλεων, και της Βεγγάζης, στα ανατολικά της Τρίπολης.

Ο γιος του Gadhafi, ο Seif al-Islam, ορκίστηκε την Κυριακή ότι ο πατέρας του και τις δυνάμεις ασφαλείας θα παλέψουν, "μέχρι την τελευταία σφαίρα."

Ένας αναλυτής που εδρεύει στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η χρήση στρατιωτικών αεροσκαφών σε δικούς του ανθρώπους δείχνει, ότι το τέλος πλησιάζει για τον Gadhafi.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...