Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Η Αμερική καρφώνει το οπλοστάσιο των άγγλων, στους Ρώσους



Η Αμερική συμφώνησε να δώσει κρυφά στους Ρώσους ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με την αποτρεπτική πυρηνική ισχύ της Βρετανίας για να τους πείσει να υπογράψουν την συνθήκη στο πλαίσιο για την συμφωνία ελέγχου πώλησης όπλων που θα υπογραφεί από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα την επόμενη εβδομάδα, όπως πρόκειται να αποκαλύψει η The Daily Telegraph. Πληροφορίες για κάθε πύραυλο Trident που προμήθευουν οι ΗΠΑ στη Βρετανία θα δοθούν στη Ρωσία .Αναλυτές ισχυρίζονται ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι, και η συμφωνία υπονομεύει την πολιτική της Βρετανίας που αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το ακριβές μέγεθος του πυρηνικού της οπλοστασίου. Το γεγονός ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν το μυστικό των βρετανικών πυρηνικών ως διαπραγματευτικό χαρτί δίνει άλλη προοπτική σχετικά με την λεγόμενη «ειδική σχέση», η οποία συχνά είναι μια μονόπλευρη υπόθεση ,αυτό δείχνουν οι αμερικανικές διπλωματικές ανακοινώσεις που λαμβάνονται από το Wikileaks

για τις πίσω από τα παρασκήνια συνομιλίες. Λεπτομέρειες περιέχονται σε περισσότερα από 1.400 έγγραφα από πρεσβείες των ΗΠΑ και που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα από την Telegraph, συμπεριλαμβανομένων περίπου 800 που αποστέλλονται από την Πρεσβεία στο Λονδίνο τα οποία δημοσιεύονται on-line σήμερα δείχνουν επίσης ότι:

Μολονότι η συνθήκη δεν έπρεπε να έχει καμία επίπτωση για τη Βρετανία, η διαρροή των εγγράφων δείχνει ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε τις συνομιλίες για να πάρει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους πυραύλους Trident της Βρετανίας, οι οποίοι κατασκευάζονται και συντηρούνται από τις ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον άσκησε πιέσεις στο Λονδίνο το 2009 για να δώσει στην Μόσχα λεπτομερή στοιχεία σχετικά με την απόδοση των βρετανικών πυραύλων. Το Ηνωμένο Βασίλειο αρνήθηκε, αλλά οι ΗΠΑ συμφώνησαν να παραδώσουν τον αύξοντα αριθμό των πυραύλων Trident που μετέφεραν στη Βρετανία.

«Αυτό φαίνεται να είναι σημαντικό, διότι, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ανακοινώσει πόσοι είναι οι πύραυλοι που διαθέτει, δεν έχει υπάρξει τρόπος για τους Ρώσους για να το ελέγξουν αυτό, και οι μοναδικοί κωδικοί θα τους παράσχει ένα άλλο σημείο δεδομένων για τη μέτρηση του μεγέθους του Βρετανικού Οπλοστάσιου. Και οι οποίοι θέλουν να διαπιστώσουν κατά πόσον η Βρετανία διαθέτει περισσότερους πυραύλους από ό, τι λέει ότι έχει, και οι μοναδικοί κωδικοί θα τους βοηθήσουν για αυτό ."

Ενώ οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν επιτρέψει αλληλοεπιθεωρήσεις των πυρηνικών όπλων τους , η Βρετανία προσπάθησε να διατηρήσει κάποια μυστικότητα για να αντισταθμίσει το σχετικά μικρό μέγεθος του οπλοστασίου της. Ο υπουργός Εξωτερικών, William Hague, το περασμένο έτος αποκάλυψε ότι "έως 160" κεφαλές λειτουργούν ανά πάσα στιγμή, αλλά δεν επιβεβαίωσε τον αριθμό των πυραύλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...