Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Η Μακεδονική γίνεται Τουρκική. Αυτό είναι… επενδυτική επιτυχία ?.


Οι Τούρκοι απέκτησαν ποσοστό 99,9% Μιας ιστορικής βιομηχανίας της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονικής Εταιρείας Χάρτου ΑΕ, πιο γνωστή ως ΜΕΛ, που πωλείται στον τουρκικό όμιλο Pak Holdings. Συγκεκριμένα, η τουρκική εταιρεία Kartonsan, η πέμπτη σε μέγεθος παραγωγός χαρτοκιβωτίων συσκευασίας στην Ευρώπη και θυγατρική της Pak Holdings, η οποία και χρηματοδότησε το deal, είναι ο νέος ιδιοκτήτης της πάλαι ποτέ ελληνικής εταιρείας. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο παραγωγό ξηρής μαγιάς στην Τουρκία. Το αντίτιμο της πώλησης, δεν .....
γνωστοποιήθηκε. Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα ιθύνοντες της εταιρείας, θα πραγματοποιηθεί επένδυση ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, που είχε μεν προετοιμαστεί από την ελληνική ιδιοκτησία, αλλά δεν προχώρησε, λόγω της έλλειψης ρευστότητας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μακεδονικής Εταιρείας Χάρτου ΑΕ, Κυριάκος Οικονόμου, που είχε συλληφθεί για χρέη ,Ειδικότερα, από 1/6 έως 30/9 δεν είχε αποδώσει 258.000 ευρώ ΦΠΑ και 491.000 ευρώ φόρο μισθωτών υπηρεσιών από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2011 υπογράμμισε πως οι συζητήσεις με την τουρκική εταιρεία ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια. Η εταιρεία που περνά πλέον σε τουρκικά χέρια, ιδρύθηκε το 1964. Το 1981, πέρασε στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων και αποκτήθηκε το 1998 από τον κ. Οικονόμου, ο οποίος, επικεφαλής ομάδας επενδυτών, απέκτησε την εταιρεία, η οποία παράγει 100.000 τόνους χάρτου (χαρτόνια συσκευασίας για τρόφιμα (πίτσες, γλυκά, γιαούρτια κ.α.) , εκ των οποίων το 55% εξάγεται. Ο τζίρος της ανήλθε το 2011 σε 52 εκατομμύρια ευρώ, αλλά εμφάνισε ζημίες, ενώ το 2010 είχε εμφανίσει κέρδη.

Η παραπάνω εξέλιξη, είναι ιδιαίτερα ζημιογόνα για τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς ξεδιπλώνεται το «οθωμανικής» έμπνευσης σχέδιο για τον «εκτουρκισμό» της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία εξαρτήσεων, που θα δυσχεράνουν κατά πολύ τους χειρισμούς των εθνικών ελληνικών κυβερνήσεων στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...