Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013

Τελικά πέφτει στα …μαλακά ο.... ΛιακουνάκοςΠοινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για μια ακόμη υπόθεση εξοπλιστικών με ζημία για το ελληνικό δημόσιο πάνω από 40 εκατ. ευρώ σε βάρος 19 συνολικά προσώπων ανάμεσα τους και ο Θωμάς Λιακουνάκος- άσκησε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών της Αθήνας κυρία Πόπη Παπανδρέου.
 Πρόκειται για τη μη υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας το 2001 που αφορούσε την προμήθεια 18 παρεμβολέων και 11 κέντρων ακρόασης. σύστημα για το οποίο αν και δόθηκε προκαταβολή στην εταιρεία SONAK του Θωμά Λιακουνάκου και μάλιστα μεγαλύτερη από αυτή που ορίζει ο νόμος, εν τούτοις η Ελλάδα δεν το παρέλαβε ποτέ. Με την υπογραφή δόθηκε το 50% της σύμβασης, 35 εκ. ευρώ, ποσό αρκετά παραπάνω από το 40% που προβλέπεται βάσει προεδρικού διατάγματος, κάτι που ελέγχεται ποινικά. Η  ζημιά του δημοσίου ξεπερνά τα 40 εκ. ευρώ. Ειδικότερα οι διώξεις αφορούν στα αδικήματα της απιστίας σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου, της ηθικής αυτουργίας και της άμεσης συνέργειας στο αδίκημα αυτό. Για το θέμα που είχε αποκαλύψει η Realnews, ασκήθηκε δίωξη κατά δύο γενικών γραμματέων της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ, του προέδρου και του Δ.Σ της εταιρίας με την οποία υπεγράφη η σύμβαση, ενός αρχηγού ΓΕΣ και κατά 14 αξιωματικών του στρατού που μετείχαν στις επιτροπές οι οποίες εισηγήθηκαν την προμήθεια.
Οι διώξεις στρέφονται εκτός του Θ. Λιακουνάκου και κατά δύο πρώην γενικών γραμματέων του υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον Γεώργιο Κολίρη και τον Ευάγγελο Βασιλάκο αλλά και κατά 16 στρατιωτικών που συμμετείχαν σε επιτροπές οι οποίες εισηγήθηκαν και τις σχετικές αποφάσεις.

Το σκάνδαλο εξελίχθηκε σε βάθος χρόνου από το 2001 ως το 2009 και η υπόθεση έφθασε σε διαιτησία στην οποία κέρδισε η εταιρεία SONAK και έχασε ελληνικό δημόσιο το οποίο τώρα καλείται να πληρώσει αποζημίωση τριών εκατ. ευρώ και να επιστρέψει τις εγγυητικές επιστολές που είχε λάβει.

Οι πολιτικές ευθύνες που αγγίζουν κάποιους εκ των υπουργών Άμυνας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ της περιόδου 2001 ως 2009 δεν μπορούν να ελέγχουν από τις ελεγκτικές αρχές διότι είναι παραγραμμένες βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...