Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Σιγά τα λάχανα. Εμείς δίνουμε και ….κώλο.



«Παίρνουμε πίπα στους Αμερικάνους για το τίποτε!» Αυτό ακούγεται να λέει ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντεκ Σικόρκσι σε ηχογραφημένη συνομιλία του, την οποία επικαλείται το πολωνικό περιοδικό Wprost. Στην ίδια συνομιλία, ο Σικόρσκι υποστηρίζει ότι η σχέση της Πολωνίας με τις ΗΠΑ δεν «έχει καμία αξία» και καταλήγει «να είναι βλαβερή γιατί προκαλεί ένα εσφαλμένο αίσθημα ασφάλειας» ενώ την ίδια στιγμή προκαλεί «αντιπαράθεση τόσο με τους Γερμανούς όσο και με τους Ρώσους».
Ο Σικόρσκι χρησιμοποιεί έναν ιδιωματισμό της πολωνικής γλώσσας, τη λέξη murzynskosc, που σημαίνει «πνευματικά σκλαβωμένος» και υπογραμμίζει: «είμαστε κορόιδα, εντελώς κορόιδα. Το πρόβλημα στην Πολωνία είναι ότι έχουν ελάχιστη υπερηφάνεια και χαμηλή αυτοπεποίθηση».
Όλα αυτά ο Σικόρσκι φέρεται να λέει στον πρώην υπουργό Οικονομικών της πολωνικής κυβέρνησης, τον Τζάσεκ Ροστόβσκι, χωρίς να διευκρινίζεται πού έγινε η συνομιλία. Σε σύντομη δήλωσή του, ο πρόεδρος της Πολωνίας Μπρονισλάβ Κομορόβσκι τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι «ένας εξαιρετικά σημαντικός εταίρος και σύμμαχος» της χώρας, ενώ ο πρωθυπουργός Τουσκ μαζί με τον Σικόρκσι υποστήριζαν ότι πίσω από τη διαρροή «βρίσκεται μια οργανωμένη εγκληματική ομάδα», χωρίς να εξηγούν τι ακριβώς εννοούν.
Στην Πολωνία η κρυφή ηχογράφηση συνομιλιών είναι παράνομη και τιμωρείται μέχρι και με δύο χρόνια φυλάκιση. Παρόλα αυτά, οι αποκαλύψεις του περιοδικού έχουν προκαλέσει μεγάλη αίσθηση και η εισαγγελία έχει δεχτεί σφοδρή κριτική για την εντολή που έδωσε για είσοδο της αστυνομίας στα γραφεία του περιοδικού. Το κλίμα έχει βαρύνει τόσο πολύ για την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τουσκ, που ο ίδιος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να είναι αναγκαίες πρόωρες εκλογές.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τον κωλο ποιος τον πρωτοδινει ο μπενιτο ή ο σαμαρας?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...