Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Τουλάχιστον οι τραπεζίτες είναι έντιμοι.



Τα λένε, αλλά κάποιοι δεν ακούν. Ας ετοιμάσουν τις χαρτόκουτες. Εμείς πάντως είμαστε ….δενδρόβιοι.  


Αλλαγές στο καθεστώς ιδιοκτησίας, αλλά και κληρονομικού δικαίου, θα επιφέρει σταδιακά στην ελληνική αγορά η ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στεγαστικών δανείων των τραπεζών.

Σύμφωνα με εξειδικευμένα στελέχη τραπεζών, η ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων θα καταστήσει τον σημερινό ιδιοκτήτη ενοικιαστή του σπιτιού του, καταργώντας σταδιακά την έννοια της ιδιοκτησίας και αντικαθιστώντας την με την έννοια της ιδιοχρησίας.

Ειδικότερα, αυτό που θα γίνει στην πράξη μετά τη μεταβίβαση των «κόκκινων» στεγαστικών σε κοινοπραξίες ελληνικών τραπεζών και ξένων funds είναι ότι η ιδιοκτησία του ακινήτου για το οποίο έχει συναφθεί το δάνειο θα περνάει στην κυριότητα της κοινής εταιρίας στην οποία ο υπόχρεος δανειολήπτης θα μεταβιβάσει με συμβολαιογραφική πράξη το ακίνητο. Στη συνέχεια η εταιρία θα του εκμισθώνει το ακίνητο και αυτός θα μένει μέσα στο σπίτι καταβάλλοντας μηνιαίο ενοίκιο που θα συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές, σε αντικατάσταση της δόσης του δανείου που δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει.

Η εταιρία θα μπορεί να αναζητήσει, βεβαίως, αγοραστή για το ακίνητο αν κρίνει πως είναι προς το συμφέρον της και στο πλαίσιο αυτό θα μπορεί να το πουλήσει και ο πρώην δανειολήπτης – νυν ενοικιαστής θα πρέπει να αναζητήσει άλλη κατοικία. Σε όλη αυτή τη διαδικασία, ο δανειολήπτης δεν έχει πλέον καμία σχέση με την τράπεζα από την οποία είχε λάβει το δάνειο.

Όπως αναφέρουν τα ίδια τραπεζικά στελέχη, σε ένα επόμενο στάδιο, το οποίο όμως θα αργήσει να υλοποιηθεί στην ελληνική αγορά καθώς απαιτείται κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, ο δανειολήπτης που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το δάνειό του θα εκχωρεί το ακίνητο στην τράπεζα, συμφωνώντας με αυτήν να του καταβάλει μηνιαίο αντίτιμο για όσο καιρό αυτός ζει.

Μετά το θάνατο του δανειολήπτη το ακίνητο θα αποκτάται από την τράπεζα. Με τον τρόπο αυτό θα εισαχθεί και στη στεγαστική αγορά ο θεσμός του lease back, ο οποίος λειτούργησε στην αγορά αυτοκινήτων.

Όπως σημειώνουν οι τραπεζίτες, οι αλλαγές στη στεγαστική αγορά μέσω της ενεργητικής διαχείρισης των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων θα καταργήσουν στην ουσία την ιδιοκτησία και την κληρονομιά στα ακίνητα, κάτι που δεν είναι κατ΄ ανάγκην αρνητικό για τους δανειολήπτες, αφού θα τους απαλλάξει από τα βάρη που συνοδεύουν την ιδιοκτησία.


Πηγή:www.capital.gr


Από ιδιοκτήτες ενοικιαστές !

Από νοικοκυραίοι... στην ζητιανιά !

Από Εργαζόμενοι... στην ανεργία !

Από Έλληνες πολίτες... μετανάστες κάπου μακριά !

Από αφεντικά ... στην δούλεψη του καθένα !

Από Άνθρωποι... απλά νούμερα !

"κοιτάξτε" ρε ...Σαμαρο-καραμανλήδες, βενιζέλοι, δεξιοί και αριστεροί πως καταντήσατε την Ελλάδα και τον λαό σας !

Πειραιώς και alpha ήδη έχουν μπει στη διαδικασία μεταβίβασης πακέτων κόκκινων δανείων.
και αν νομίζετε ότι οι πρακτικές που περιγράφονται είναι πρωτότυπες, κάντε το κόπο να ρίξετε μια ματιά στην Ισπανία

Με το νόμο 3723/2008 θεσπίζεται η χρηματοδότηση των τραπεζών συνολικού ποσού 28 δις. Με το νόμο 3845/2010, γνωστότερος ως μνημόνιο 1, χορηγούνται άλλα 15 δις στις τράπεζες. Με το νόμο 3864/2010 χορηγούνται 10 δις στα τραπεζικά ιδρύματα. Με το νόμο 3872/2010 δίνονται επιπλέον 25 δις στις τράπεζες. Με το νόμο 3965/2011 χορηγούνται επιπροσθέτως 30 δις στις τράπεζες. Συνολικά λοιπόν μέχρι το τέλος του 2011 έχει θεσπιστεί να χορηγηθούν στις τράπεζες 108 δις. Υπενθυμίζεται ότι από το πρώτο μνημόνιο το δημόσιο έχει δανειστεί από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ ποσό 110 δις. Δηλαδή τα λεφτά του πρώτου μνημονίου έχουν παραχωρηθεί για την στήριξη των τραπεζών.

Με το μνημόνιο 2 (Ν.4046.2012) συμφωνήθηκε να λάβουμε δάνεια από το ΕΤΧΣ (EFSF). Αυτά τα δάνεια προορίζονται για την ανταλλαγή ομολόγων ποσού 30 δις, για την πληρωμή τόκων σχετικά με τα ανταλλαγέντα ομόλογα ποσού 5,5 δις, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ποσό 23 δις και ποσό 35 δις για την εξαγορά ομολόγων από την ΕΚΤ και τις ΕθΚΤ που κρατούν κρατικά ομόλογα. Από αυτά τα ποσά, για να μείνουμε στο θέμα, μάς ενδιαφέρουν τα 23 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 35 δις για την αγορά κρατικών ομολόγων.

Η νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών άρχισε με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 19.04.2012 από τα Ιωάννινα, δηλαδή κατά τη διάρκεια των πασχαλινών του διακοπών. Η παραπάνω πράξη νομοθετικού περιεχομένου χορηγεί υπέρ των τραπεζών 40 δις ευρώ, από τα οποία τα 23 δις προέρχονται από το δάνειο που συμφωνήθηκε με το μνημόνιο 2. Τα 40 δις προς τις τράπεζες δεν έχουν δοθεί ακόμα, διότι δεν έχει συγκληθεί η βουλή μετά από τις εκλογές της 6ης Μάη. Η ακυβερνησία μας σώζει…

Τα 35 δις προς την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης αφορούν πάλι υποχρεώσεις των τραπεζών. Σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΚΤ το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να συναλλαχθεί απευθείας με την ΕΚΤ. Η ΕΚΤ κατέχει κρατικά ομόλογα ως εγγυήσεις (ενέχυρα) για τη χρηματοδότηση των τραπεζών. Αυτές οι εγγυήσεις δόθηκαν με βάση το παραπάνω πρόγραμμα διάσωσης των ελληνικών τραπεζών. Κατ’ αρχήν αυτό είναι ένα μήνυμα ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν πρόκειται να επιστρέψουν όσα ομόλογα έλαβαν για να χρηματοδοτηθούν από τις αγορές. Από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας συνολικά οι τράπεζες έχουν πάρει σε τρία χρόνια 108 δις και πρόκειται να πάρουν άλλα 75 δις στα επόμενα χρόνια. Δηλαδή συνολικά 183 δις. Το ΑΕΠ της χώρας το 2011 ήταν 215,088 δις σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ. Δηλαδή το κόστος διάσωσης των τραπεζών αντιστοιχεί στο 85 % του ΑΕΠ του 2011.



Είναι πολλά τα λεφτά… Αντώνη. Μπορείς να στήσεις δέκα ….Νέες Δημοκρατίες.

Θα πληρώσουμε 322,1 δισ. ευρώ για τόκους και χρεολύσια μέχρι το 2030



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...