Στις 31 Δεκεμβρίου 2014 αναρτήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα αριθμ. 173 με βάση το οποίο η Βουλή διαλύθηκε με παράλληλη προκήρυξη βουλευτικών εκλογών για τις 25 Ιανουαρίου 2015. Το ΠΔ αυτό δημοσιοποιήθηκε την επομένη της συνάντησης του φερόμενου ως πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τον φερόμενο ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, όπου ο πρώτος του ανακοίνωσε το αδιέξοδο της πρόωρης προεδρικής εκλογής.
Με βάση το ισχύον σύνταγμα ο κ. Παπούλιας ήταν υποχρεωμένος να διαλύσει την Βουλή και να προκηρύξει εκλογές. Έτσι κι έγινε. Με μόνο μια διαφορά. Γιατί παραμένει στη θέση της η κυβέρνηση Σαμαροβενιζέλου; Γιατί δεν παραιτήθηκε προκειμένου να αντικατασταθεί με υπηρεσιακή; Το μόνο που έγινε είναι η τελετή ορκωμοσίας του Υπηρεσιακού Υπουργού Εσωτερικών κ. Μιχαήλ Θεοχαρίδη ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και παρουσία του φερόμενου ως Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά.
Από κι ως πού; Με βάση ποια προβλεπόμενη διάταξη του Συντάγματος ο Σαμαράς και οι υπουργοί του παραμένουν στη θέση τους; Στο άρθρο 41 παρ. 1 του Συντάγματος περί διάλυσης της Βουλής προβλέπονται τα εξής: O Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διαλύσει τη Bουλή, αν έχουν παραιτηθεί ή και καταψηφιστεί από αυτή δύο Κυβερνήσεις και η σύνθεσή της δεν εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα. Oι εκλογές ενεργούνται από την Kυβέρνηση που έχει την εμπιστοσύνη της διαλυόμενης Bουλής. Σε κάθε άλλη περίπτωση εφαρμόζεται αναλόγως το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 37.
Επρόκειτο για τέτοια περίπτωση η τωρινή διάλυση της Βουλής; Όχι. Μάλιστα το ΠΔ του ΠτΔ ούτε καν τολμά να επικαλεστεί το συγκεκριμένο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 41. Επομένως, οι εκλογές οφείλουν να διεξαχθούν με το τρίτο εδάφο της παραγράφου 3 του άρθρου 37. Τι προβλέπει; Ότι ο ΠτΔ «…αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή.»
Γιατί ο ΠτΔ δεν έπραξε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του συντάγματος; Γιατί οι Σαμαροβενιζέλοι παραμένουν στους κυβερνητικούς θώκους; Θα μου πείτε εδώ οι συγκεκριμένοι έχουν διαπράξει κατάφωρες πράξεις εσχάτης προδοσίας και σφετερισμού εξουσίας προς όφελος ξένων δυνάμεων, σ” αυτό θα κολλήσουν; Γιατί όμως δεν το θέτει ως κορυφαίο ζήτημα η αντιπολίτευση; Τέτοια εμπιστοσύνη έχει στην πιο φασίζουσα διακυβέρνηση της μεταπολίτευσης για την διεξαγωγή εκλογών; Γιατί δεν προσφεύγει εναντίον της κυβερνητικής αυθαιρεσίας;
Η κυβερνώσα συμμορία, η εγκληματική οργάνωση που σφετερίστηκε τη διακυβέρνηση της χώρας προκειμένου να καταλύσει το σύνταγμα και να επιβάλει καθεστώς κατοχής προς όφελος των ξένων δανειστών, κρατά τον έλεγχο του κρατικού μηχανισμού για να επιδοθεί σε κάθε λογής λαθροχειρία, προβοκάτσια, χειραγώγηση και εκμετάλλευση προκειμένου να διασωθεί εκλογικά. Γιατί η αντιπολίτευση το ανέχεται;
[dimitriskazakis.blogspot.gr]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου