Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2016

Παρ΄τους στο σπίτι σου, να στο κάνουν…. υπόστεγο .Εάν δεν ικανοποιηθεί πλήρως η Τουρκία ,της δίνουν και ένα κομμάτι από το Αιγαίο, για να…. “ησυχάσει”.
Μεγάλη γεωπολιτική ανατροπή βρίσκεται στο τελικό στάδιο στην συριακή σύγκρουση αφού φαίνεται πως οι τρεις άμεσα εμπλεκόμενες δυνάμεις της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν «πετούν έξω» εκείνη των ΗΠΑ και αποφασίζουν μόνες τους την ουσιαστική δημιουργία ενός νέου συριακού κράτους με ζώνες επιρροής και με απομάκρυνση του Σύρου προέδρου Μ.Άσαντ από την εξουσία εξασφαλίζοντας όμως τον ίδιο και την οικογένειά του. Eαν όμως βγουν οι αμερικανοί από το παιχνίδι, μαύρο φίδι που μας έφαγε.  
Οι ζώνες επιρροής θα είναι άτυπες αλλά πραγματικές ώστε η Τουρκία να λάβει αυτό που ζητάει και είναι η μη δημιουργία ενός κουρδικού «κράτους» στην Β.Συρία που θα αποτελούσε πρόπλασμα για την δημιουργία ενός μεγάλου «Κουρδιστάν» που θα περιελάμβανε εδάφη της ΝΑ Τουρκίας, της Β.Συρίας, του Β.Ιράκ και στο μέλλον του Δ.Ιράν όπου λίγοι γνωρίζουν ότι διαβιούν το 25% του συνόλου των κουρδικών πληθυσμών.
 Το Ιράν εξασφαλίζει με την δική του ζώνη επιρροής ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας μακριά από τα εδάφη του.
 Το σιιτικό Ιράκ, επίσης αποφεύγει την δημιουργία κουρδικού κράτους.
 Η Ρωσία εξασφαλίζει αυτό που ζητούσε έλεγχο της παραλιακής ζώνης που εμποδίζει την οποιαδήποτε σκέψη για δημιουργία αγωγού που θα μεταφέρει το καταριανό φυσικό αέριο στην Ευρώπη με τελικό στόχο την μείωση του "ελέγχου" της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου.
Η Ρωσία δεν θέλει στην πραγματικότητα την δημιουργία κουρδικού κράτους επειδή το κράτος αυτό θα ελέγχεται από τις ΗΠΑ έχοντας ως γνώμονα το παράδειγμα της ιρακινοκουρδικής οικογένειας Μπαρζανί που εργάζεται για τα συμφέροντα της CIA συνεχόμενα από τη δεκαετία του '50 και γνωρίζοντας ότι ένα τέτοιο κράτος θα ήταν εφαρμοστής της αμερικανικής γεωπολιτικής στην Μέση Ανατολή. Εάν αυτό άλλαζε δεν θα είχε πρόβλημα με τη δημιουργία ενός τέτοιου κράτους.
 Χθες,  το τουρκικό πρακτορείο Anadolu δημοσίευσε ότι η Άγκυρα και Μόσχα συμφώνησαν να εφαρμοστεί εκεχειρία σε όλη την επικράτεια της Συρίας από τα μεσάνυχτα της 29ης Δεκεμβρίου.  
 Η φημολογούμενη αλλαγή όμως στην Συρία έγκειται στο γεγονός ότι ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Άσαντ θα διατηρήσει τη θέση του, μόνο μέχρι τις επόμενες εκλογές και μετά από αυτές, τα καθήκοντά του θα τα αναλάβει ένας άλλος υποψήφιος ο οποίος  προφανώς θα είναι αποδεκτός και από τα τρία μέρη και τον ίδιο τον Ασαντ και τους Αλεβίτες της Συρίας. Ο Μ.Άσαντ και η οικογένειά του μετά το μεταβατικό διάστημα, θα εξασφαλίσουν ασυλία και ασφάλεια από τις τρεις χώρες.
 Πάντως η όποια αλλαγή βρίσκεται προς διαβούλευση και θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να συντονιστούν πολλά εμπλεκόμενα μέρη όπως η κυβέρνηση της Δαμασκού, οι απανταχού ισλαμιστές (ένα μεγάλο μέρος το ελέγχει η Τουρκία όπως ανακάλυψαν με πικρία οι ΗΠΑ που νόμιζαν ότι αυτές είχαν τον κυρίως έλεγχο) οι χώρες του Κόλπου, και οι Ηνωμένες Πολιτείες του Ντόναλντ Τραμπ .  
Η συμφωνία αυτή θα δημιουργήσει μια ομοσπονδιακή δομή, η οποία θα ελέγχεται από την συριακή κυβέρνηση.
 «Η επίτευξη  μιας τελικής συμφωνίας είναι δύσκολη, αλλά η θέση (μας) έχει αλλάξει» αναφέρει ο γενικός διευθυντής του ρωσικού Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων Αντρέι Κορτούνοφ.
 Ήδη έχουν προταθεί αρκετοί υποψήφιοι  προς αντικατάσταση του Μ.Άσαντ, χωρίς να αποκαλυφθούν τα ονόματα για ευνόητους λόγους. Αυτό θα συμβεί μόλις αναλάβει την προεδρία ο Ν.Τραμπ. 
Θεωρείται βέβαιο ότι ακόμα και το Ισραήλ του Μ.Νετανιάχου θα είναι σύμφωνο με την νέα συμφωνία. Πάντως ο Μ.Άσαντ θεωρείται βέβαιο ότι θα παραμείνει πρόεδρος της χώρας για μερικά χρόνια μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάστασή της και να έχει ξεκινήσει η ανοικοδόμησή της. Οι Αλλαουϊτες θα συνεχίσουν να έχουν το πάνω χέρι στην διακυβέρνηση της χώρας με το σκεπτικό ότι Ρωσία και Ιράν δεν θα ήθελαν ποτέ η σουνιτική πλειοψηφία,  οποία στήριξε ή ανέχτηκε τους ισλαμιστές , να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Οι Σουνίτες στην πλειοψηφία τους απέφυγαν την στράτευση και είτε πολέμησαν μαζί με τους ισλαμιστές είτε έφυγαν ως πρόσφυγες.
 Ο Άσαντ  πάντως δεν θα είναι υποψήφιος στις συριακές εκλογές όποτε αυτές γίνουν.
 Φυσικά η συμφωνία αυτή θα εμφανίσει την Ρωσία στα μάτια του κόσμου ξανά ως μια υπερδύναμη που πλέον είναι παγκόσμιος παίχτης.
 Το παραδέχεται άλλωστε ο πρώην Βρετανός πρεσβευτής στην Μόσχα Tony Brenton «θα είναι ένα μεγάλο έπαθλο για αυτούς να δείξουν ότι είναι ξανά έξω και αλλάζουν τον κόσμο» «Όλοι μεγαλώσαμε με την συνήθεια να το κάνουν αυτό οι ΗΠΑ και ξεχάσαμε ότι κάποτε το έκανε στο ίδιο επίπεδο  και η Ρωσία» Οι νέες ειρηνευτικές διαδικασίες μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των ισλαμιστών θα αρχίσουν στα μέσα Ιανουαρίου στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν.
pronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...