Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Ο Τράμπ θα στείλει τον Τσίπρα στα …αζήτητα;



Θα τον στηρίξει η αφεντικίνα του η θα τον αδειάσει;

Ρέγκλινγκ (επικεφαλής του ESM - ευρωΔ.Ν.Τ)  «Η εκλογή του Αλέξη Τσίπρα αιτία που επέστρεψε στην ύφεση η οικονομία».
 Τα προγράμματα διάσωσης έφεραν αποτέλεσμα στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, αλλά όχι την Ελλάδα. Όταν ρωτήθηκε για την πορεία του ελληνικού προγράμματος  ανέφερε ότι το 2014 υπήρχαν τα πρώτα θετικά σημάδια, αλλά μετά υπήρξε η εκλογή του Αλέξη Τσίπρα, με εντολή να ανατρέψει κάποιες μεταρρυθμίσεις και συνέπεια να επιστρέψει στην ύφεση η οικονομία.
«Το 2014 είχαμε τα πρώτα θετικά σημάδια, η πρώτη χρονιά θετικής ανάπτυξης μετά από 5 χρόνια», ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ. «Μετά εξελέγη ο Τσίπρας με εντολή να δοκιμάσει διαφορετική διαδρομή. Να ανατρέψει κάποιες μεταρρυθμίσεις, να σταματήσει το συμφωνημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Είδαμε τα αποτελέσματα: η ελληνική οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, αθέτησε κάποιες εξωτερικές πληρωμές και έφτασε πολύ κοντά στο Grexit. Ήταν ένα δραματικό πρώτο εξάμηνο, πολύ ακριβό για την οικονομία και τον πληθυσμό», πρόσθεσε.
Όμως παρά την αισιοδοξία του Ρέγκλινγκ για καλύτερες μέρες αφού δήλωσε πως  οι εξαγγελίες Τσίπρα δεν πρόκειται να αλλάξουν τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2017 και το 2018,αλλά «η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να συζητά με τους θεσμούς εκ των προτέρων όλα τα μέτρα που πιθανόν να επηρεάζουν τους στόχους του προγράμματος. Επίσης πρέπει να συζητείται εκ των προτέρων με τους θεσμούς και το πως θα χρησιμοποιείται το πλεόνασμα του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος».
Όμως υπάρχει  και η οργισμένη απάντηση του Θείου Σαμ στις προκλήσεις και την επιθετικότητα Τσίπρα απέναντι στο ΔΝΤ.
 Η πρώτη αντίδραση ήρθε από το Ινστιτούτο Πέτερσον οι αναλύσεις του οποίου έχουν βαρύνουσα σημασία στα διεθνή οικονομικά. Το Ινστιτούτο θεωρεί αδικαιολόγητη την επιθετικότητα του Τσίπρα απέναντι στο Ταμείο, προφανώς γιατί οι άνθρωποι υπολογίζουν την αντίδραση της νέας ηγεσίας των ΗΠΑ, που θα εξαφανίσει τον υβριστή Τσιπρα διότι ο Τραμπ δεν είναι Κούλης που αγκαλιάζει τους πρώην υβριστές του.
Ήδη ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Τόμσεν και του είπε να αποσυρθεί από την Ελλάδα η οποία επιστρέφει σε Εθνικό Νόμισμα. Θα ακολουθήσουν και άλλες αντιδράσεις από τις ΗΠΑ. Τόσο ο Τόμσεν όσο και η Λαγκάρντ βλέπουν την Ελλάδα να επιστρέφει στη Δραχμή πριν τις γερμανικές εκλογές κάτι που θα απογειώσει τα ποσοστά της Μέρκελ και φυσικά θα ενισχύσει τη δημοφιλία του Σόιμπλε.
Οι Έλληνες είναι διπλά άτυχοι-εξομολογείται ο Πολ Τόμσεν σε Έλληνα δημοσιογράφο-εκτός από χρεοκοπημένοι διαθέτουν και ανίκανους ηγέτες. Η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός ευρώ πριν τις γερμανικές εκλογές. Εκτός αν ο Τσίπρας κάνει εκλογές για να τις χάσει μέσα στον Ιανουάριο. Στην συνέχεια δεν θα μπορεί να προλάβει τις καταιγιστικές εξελίξεις…
Τηλεφωνική επικοινωνία Ντόναλντ Τραμπ-Πολ Τόμσεν για το ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είχαν σύμφωνα με πληροφορίες την Τετάρτη ο νέος πλανητάρχης και ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ. Ο Τραμπ ζήτησε από τον Τόμσεν να απέχει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα μια και η Ελλάδα σύμφωνα με τον Τραμπ πρόκειται να εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ εντός του 2017. Ο λόγος που ο Τραμπ επέλεξε να επικοινωνήσει με τον Τόμσεν και όχι με την Λαγκάρντ αποδίδεται στις δικαστικές εμπλοκές της επικεφαλής του Ταμείου στην υπόθεση Ταπί. Ισως και να σημαίνει και νέα προαγωγή του ισχυρού άνδρα του Ταμείου στο ύπατο αξίωμα.
Η επικοινωνία Τραμπ-Τόμσεν έρχεται μια μέρα μετά την κυκλοφορία της ετήσιας έκδοσης του Economist στην οποία υπάρχει προφητεία για έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ. Στο μεταξύ σύμφωνα με ρεπορτάζ από την Αθήνα, η απεσταλμένη της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian», Έλενα Σμιθ, αναφέρει, στη διαδικτυακή έκδοση, ότι κατά τις επαφές του με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει να μείνει εκτός του τρίτου προγράμματος το ΔΝΤ.
Αποδίδει, μάλιστα, την εξέλιξη αυτή, στο πρόσφατο μπλογκ που συνυπέγραψαν οι Πολ Τόμσεν και Μορός Όμπστφελντ, για λογαριασμό του Ταμείου, αξιώνοντας, μεταξύ άλλων, τη νομοθέτηση «εδώ και τώρα» μέτρων για τη φορολογία, τις συντάξεις και τις ομαδικές απολύσεις, προκειμένου να συναινέσει στον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, στον οποίο έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και Ευρωπαίοι, και να ενταχθεί -ως χρηματοδότης- στο πρόγραμμα.
Η απεσταλμένη του Guardian στην ελληνική πρωτεύουσα αναφέρει ότι οι ούτως ή άλλως τεταμένες σχέσεις των δύο πλευρών οξύνθηκαν έτσι περεταίρω, μετά το «μανιφέστο» Τόμσεν. «Το Ταμείο δεν εντάχθηκε επισήμως ποτέ σε αυτό το πρόγραμμα και, στην πραγματικότητα, δεν το χρειαζόμαστε» είπε, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, η μία εκ των δύο πηγών της βρετανικής εφημερίδας, προσθέτοντας ότι ο ρόλος του θα μπορούσε, τουλάχιστον, να περιοριστεί σε «τεχνικό, συμβουλευτικό» επίπεδο.
Ο Τσίπρας, εξάλλου, είχε ενδεχομένως προαναγγείλει την εξέλιξη αυτή, όταν, στις δηλώσεις από τη Νίσυρο, «φωτογράφιζε» τον κ. Τόμσεν και το ΔΝΤ, κάνοντας λόγο για «ανόητους τεχνοκράτες», που επιμένουν στους αριθμούς, μολονότι έχουν παραδεχτεί ότι έκαναν λάθος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, την «οργή» των δανειστών ενδέχεται να προκαλέσει ακόμα και η εξαγγελία Τσίπρα για σχολικά γεύματα για 30.000 μαθητές στη Δυτική Θεσσαλονίκη.
Ο Τζέικομπ Κίργκεγκααρντ, αναλυτής του Ινστιτούτου Peterson για τα Διεθνή οικονομικά τόνισε, μιλώντας στην «Καθημερινή», ότι η στρατηγική της Αθήνας απέναντι στο ΔΝΤ είναι επικίνδυνη, εκτός αν ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να πάει σε εκλογές. Παράλληλα, δήλωσε ότι δεν κατανοεί ούτε την αντίδραση των Ευρωπαίων, για τους οποίους όμως σημειώνει ότι δεν πρόκειται να ανησυχήσουν σε περίπτωση που υλοποιηθεί το σενάριο των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα.
«Είναι περίεργη συγκυρία για κάτι τέτοιο, εκτός αν ο Τσίπρας θέλει να πάει σε πρόωρες εκλογές. Αν θέλει κάτι τέτοιο, δεν είναι κακή στρατηγική από την πλευρά του να ξεκινήσει καβγά με το ΔΝΤ και τη ευρωζώνη», δήλωσε ο αναλυτής, αναφερόμενος στους υψηλούς τόνους που έχει υιοθετήσει η Αθήνα. Σε ό,τι αφορά την αντίδραση της ευρωζώνης στις εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού, σημείωσε ότι «Η συμφωνία προβλέπει ότι η Ελλάδα είναι ελεύθερη να ξοδέψει όποιο δημοσιονομικό περιθώριο έχει όπως θέλει».
 «Είναι μυστήριο τι κερδίζει ο  Τσίπρας με το να χτυπά το ΔΝΤ, πέραν του όποιου εσωτερικού πολιτικού πλεονεκτήματος που του δίνει αυτό. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι αν η Ελλάδα θέλει περαιτέρω αξιόλογη ελάφρυνση χρέους, το ΔΝΤ είναι ο καλύτερος, αν όχι και ο μόνος, σύμμαχός της», τόνισε ο Κίρκεγκααρντ στην εφημερίδα.
Ο αναλυτής τόνισε ότι χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ γίνεται πολύ πιο δύσκολο να περάσει οτιδήποτε από τα εθνικά κοινοβούλια. «Αυτή λοιπόν η στάση, ότι θέλουμε να φύγει το ΔΝΤ και θα γίνει πολιτική διαπραγμάτευση μεταξύ Αθηνών και Βρυξελλών είναι πολύ επικίνδυνη στρατηγική που δεν πιστεύω ότι θα πετύχει. Εκτός από το όποιο πολιτικό όφελος στην Αθήνα, είναι μία μυωπική στρατηγική», υπογράμμισε.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η στάση της Αθήνας στη συνέχεια θα εξαρτηθεί από το αν θέλει να πάει στις εκλογές. Ακόμη, εξέφρασε την άποψη ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να μπει στο πρόγραμμα αν οι Ευρωπαίοι υποσχεθούν να επανέλθουν στο χρέος στο τέλος του προγράμματος και εφόσον αυτό έρθει πιο κοντά στις επιταγές του.
«Οι εκλογές εξαρτώνται αποκλειστικά από τον κ. Τσίπρα αυτή τη φορά», συγκρίνοντας αυτή την περίοδο με το 2014. «Αν τις θέλει μπορεί να τις έχει με προεκλογική ατζέντα παροχών στους συνταξιούχους και επιτιθέμενος στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Ακόμη κι αν δεν κερδίσει, θα αποφύγει να συμφωνήσει σε όσα ζητά το ΔΝΤ», είπε ακόμη στην «Καθημερινή».
Ο Κίρκεγκααρντ χαρακτήρισε ως πιθανό το σενάριο των εκλογών, αλλά εκτίμησε ότι η ευρωζώνη «δεν θα κάνει καμία χάρη στην κυβέρνηση» και ότι δεν θα φοβηθεί τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, επειδή έχουν άλλα θέματα και πιθανώς διότι πιστεύουν ότι θα τις κερδίσει η ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...