Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Όργιο ασυδοσίας και κλεψιάς στο δημόσιο

Πολεοδομίες, εφορίες, ο χώρος της υγείας και οι δήμοι εμφανίζονται στην κορυφή της κακοδιοίκησης και της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το 2008, που παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή. «Για τα μάτια του κόσμου» αξιολόγηση και πειθαρχικά συμβούλια, αναφέρει η έκθεση, ενώ εντοπίστηκαν ακόμη και γιατροί με... off shore εταιρείες για τα φακελάκια!

Γραφειοκρατία και διαφθορά με περιτύλιγμα τη «χαλαρή» συνείδηση των πολιτών. Είναι η εικόνα του κράτους και της κοινωνίας μας, έτσι όπως τη χαρτογράφησε χθες παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεσή του ο γενικός επιθεωρητής Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής.

Κορυφογραμμές του χαοτικού και διεφθαρμένου συστήματος οι Πολεοδομίες, τα νοσοκομεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Εφορίες.

* Τα σκήπτρα στη φετινή έκθεση κρατούν οι λειτουργοί του Ιπποκράτη, που έχουν αναγάγει το φακελάκι σε επιστήμη όχι μόνο όσον αφορά την είσπραξη, αλλά και τη διαχείρισή του. Έτσι δεν είναι λίγοι οι γιατροί που δημιουργούν εταιρείες οφ σορ, για να συγκεντρώνουν εκεί μυστικά και ανεξέλεγκτα τα έσοδά τους από το φακελάκι. Ο κ. Ρακιντζής ανέφερε την περίπτωση ενός γιατρού του ΚΑΤ που, όταν πιάστηκε στα πράσα από επιθεωρητές στο παράνομο ιδιωτικό του ιατρείο, ισχυρίστηκε ότι γιόρταζε κι είχε καλέσει στο... χώρο του κάποιους φίλους.

Αδιάψευστος μάρτυρας όμως των παράνομων εσόδων που προσπόριζε από ασθενείς ήταν οι καταθέσεις του: βρέθηκαν στο λογαριασμό του 2 εκατομμύρια ευρώ σε 36 λογαριασμούς σε πέντε τράπεζες, που φυσικά δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τον μισθό του ΕΣΥ (περίπου 33.000 ευρώ τον χρόνο). Οι επιθεωρητές χρειάστηκαν δύο χρόνια για να βρουν φως στη συγκεκριμένη περίπτωση, γι' αυτό και η μανιέρα των εταιρειών οφ σορ από γιατρούς τείνει να γίνει θεσμός, όπως αποκάλυψε ο γενικός επιθεωρητής.

* 39 γιατροί του ΕΣΥ στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» έχουν παραπεμφθεί, διότι επιθεωρητές αποκάλυψαν ότι με τη διαδικασία του επείγοντος εισάγουν ασθενείς-πελάτες τους στο νοσοκομείο για πλαστικές επεμβάσεις.

* Ο δήμαρχος Μαγούλας, προκειμένου να καθαρίσει 10 στρέμματα από ξερόχορτα, είπε ο κ. Ρακιντζής, ισχυρίστηκε ότι έδωσε το ποσόν των 500 χιλιάδων ευρώ. Η υπόθεση έφτασε στο Πειθαρχικό, η απόφασή του όμως ήταν απαλλακτική για τον δήμαρχο. Έτσι επενέβη ο επιθεωρητής και την καταγγελία ερευνά ο εισαγγελέας.

* Πληγή αποτελούν οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες που ξεφυτρώνουν σε πολλά σημεία των εθνικών δρόμων και των κεντρικών αρτηριών, με αποτέλεσμα φέτος μόνον στην Αττική να έχουν σκοτωθεί 11 πολίτες. Μόνο στην Αττική υπάρχουν 4.500 παράνομες πινακίδες, είπε ο κ. Ρακιντζής, που αποκάλυψε ότι το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι 1.500 ευρώ, ενώ μόνο το ενοίκιο για αυτές τις πινακίδες είναι 3.000 ευρώ...

* Υπάλληλος νομαρχίας εξέδιδε άδειες φορτηγών παίρνοντας φακελάκι. Οι επιθεωρητές βρήκαν ότι με αυτό τον τρόπο συγκέντρωσε 20 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης υπάλληλοι Εφορίας στη Θεσσαλονίκη εισέπρατταν ΦΠΑ από πλαστά τιμολόγια, συγκεντρώνοντας έτσι περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ.

χαρακτηριστικές περιπτώσεις που ανέφερε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης είναι:

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δήμαρχος ζήτησε 500.000 ευρώ για να καθαρίσει ένα χώρο 10 στρεμμάτων. Το Πειθαρχικό τον απάλλαξε και έχει παραπεμφθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Υπάλληλος στη Νομαρχία Πειραιά είχε εκδώσει 31 πλαστές άδειες φορτηγών διεθνούς κυκλοφορίας και 62 για φορτηγά εθνικών μεταφορών. Κάθε μια από αυτές κοστολογείται σε 200.000-300.000 ευρώ.

Εφοριακοί στη Θεσσαλονίκη «επέστρεφαν» ΦΠΑ για εμπορεύματα που δεν είχαν υπάρξει ποτέ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαν επιστραφεί 100 εκατ. ευρώ ΦΠΑ για εξαγωγή δερμάτινων ειδών στην Κίνα.

Έβγαλε 2 εκ. ευρώ μέσα από το Κ.Α.Τ.

Ετήσια Έκθεση ΓΕΔΔ για το 2008

Η ιστοσελίδα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης

Συνοπτική Παρουσίαση της Έκθεσης

Συνοπτική Παρουσίαση της Έκθεσης του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το 2008 - 720 KB



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...