Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

Γιατί έρχεται ο Ρασμούσσεν στην Αθήνα ; Τι θα ζητήσει.


Ο κ. Ράσμουσεν έρχεται στην Αθήνα στις 26 Αυγούστου για συνομιλίες με την κυβέρνηση- μάλιστα, εν όψει της επίσκεψής του επισπεύστηκε η αλλαγή της στρατιωτικής ηγεσίας. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ επισκέπτεται την Ελλάδα και την Τουρκία κατά προτεραιότητα, όπως είχε δηλώσει κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, επιδιώκοντας να ενημερωθεί και να προωθήσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Αποτελεί για μένα προτεραιότητα να απαλλαγούμε από τα εμπόδια (που δημιουργούνται από το Κυπριακό πρόβλημα)… Είναι ένα ζήτημα που θα συζητήσω και με την τουρκική και με την ελληνική ηγεσία, Αναφερόμενος γενικά στα ζητήματα που σκοπεύει να αναδείξει ως πρώτα στην ατζέντα του, με την επίσκεψη του θα ξεκινήσει και μια νέα προσπάθεια (αμερικανικής έμπνευσης) για αντιμετώπιση των «προβλημάτων του Αιγαίου». ο 56χρονος τέως πρωθυπουργός της Δανίας είπε χαρακτηριστικά: «Θέλω να διαβεβαιώσω κυβερνήσεις και λαούς ότι είμαι απολύτως αποφασισμένος να σφυρηλατήσω ισχυρότερες σχέσεις μαζί τους στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, της αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης». Για την εσωτερική λειτουργία της Ατλαντικής Συμμαχίας ήταν επίσης σαφής: «Πρέπει να μετασχηματιστούμε για να αναπτύξουμε τις ικανότητές μας απέναντι στις νέες απειλές: τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, τη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, τη βιοτρομοκρατία, τις κυβερνοεπιθέσεις. Πρέπει να μεταρρυθμίσουμε τους στρατούς παντού. Χρειαζόμαστε περισσότερη ευελιξία. Το ΝΑΤΟ που παρέλαβε ο κ. Ράσμουσεν δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές διεθνείς ανάγκες. Χρειάζεται ένα νέο στρατηγικό δόγμα το οποίο θα επιτρέψει στη Συμμαχία να διευρύνει τους ορίζοντές της, Γι΄ αυτό η διάσκεψη κορυφής του Στρασβούργου τον περασμένο Απρίλιο ανέθεσε στον νέο Γενικό Γραμματέα να συγκροτήσει μια 12μελή ομάδα εμπειρογνωμόνων η οποία θα διαμορφώσει τους άξονες της συμμαχικής στρατηγικής για τα επόμενα χρόνια. Η ομάδα την οποία συγκρότησε ο κ. Ράσμουσεν έχει 12 μέλη. Προεδρεύεται από την πρώην υπουργό Μάντλιν Ολμπραϊτ με αντιπρόεδρο τον άλλοτε πρόεδρο της Royal Dutch Shell κ. Ντε Βέερ. Ενώ ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε αποστείλει στον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν συγχαρητήρια επιστολή με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του, Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν είχε ταχθεί δημόσια ενάντια στη επιλογή του Ρασμούσσεν. «Προσωπικά είμαι αντίθετος. Αμφιβάλλω για την ικανότητά του να συμβάλλει στην παγκόσμια ειρήνη»

Γιατί επέλεξε ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ να κάνει «βιαστική» επίσκεψη στην Αθήνα και Άγκυρα; Τι δεν μας λένε; Αληθεύει ότι έχουμε συμφωνήσει για την κατάργηση του εθνικού εναέριου χώρου μας και τον πλήρη ελέγχω του από τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ που εδρεύουν στην ΙΤΑΛΙΑ και την ΤΟΥΡΚΙΑ; Αληθεύει ότι έγινε κρυφά στρατηγική ενοποίηση όλου του εναέριου χώρου των χωρών μελών του ΝΑΤΟ με ταυτόχρονη κατάργηση της εθνικής έννοιας αυτού; Ποιος είναι αυτός που θα το ομολογήσει; Πόσοι το γνωρίζουν αλλά «τρομάζουν» από τις αντιδράσεις που πιθανόν να προκύψουν με την ομολογία; Εάν ισχύει τότε προς τι φωνάζουμε για τις δήθεν παραβιάσεις από τους τούρκους; Πετούν όπου θέλουν βάσει απόφασης των στρατηγείων του ΝΑΤΟ, αφού έχει φύγει το αιγαίο από την Ελληνική «αρμοδιότητα». Το ότι υπάρχει ενοποίηση όλου του νατοϊκού εναέριου χώρου είναι πέραν πάσης αμφισβητήσεως. Η εδαφική διεκδίκηση στο αιγαίο εκ μέρους των τούρκων είναι το αγκάθι της ομαλής εξέλιξης του «θέματος». Λογικά ας λένε ότι παραπληροφοριτικά θέλουν με βλακώδεις ανακοινώσεις, ο Ρασμούσσεν έρχεται εσπευσμένα στην Αθήνα και την Άγκυρα για αυτό το καυτό θέμα. Το πότε θα μάθουμε τι συζητήθηκα μεταξύ τους πραγματικά και τι νέες «εντολές» δόθηκαν στα εγχώρια τσιράκια ; άγνωστο?

Δείτε στην παρακάτω «ενημέρωση» πως μας το σερβίρουν παραπλανητικά. Ως δήθεν επιτήρηση του εναέριου χώρου της ΑΛΒΑΝΙΑΣ εναλλάξ, Βάζουμε και λίγο «διάσωση», για ανθρωπιστικούς λόγους ντε? Ξεχνάνε να μας πουν όμως ότι δεν έχει καμία σημασία ποιος είναι ο κάπταιν στο υπό-στρατηγείο της Λάρισας, και ότι κουμάντο κάνουν μόνο οι αμερικανοί από το στρατηγείο στην Τουρκία.

Η Ελλάδα και η Ιταλία μέσω των Συνδυασμένων Επιχειρησιακών Κέντρων Αέρος Λάρισας και Φεράρα αντίστοιχα αναλαμβάνουν την εναλλάξ επιτήρηση του εναέριου χώρου της Αλβανίας. Η εξέλιξη αυτή έρχεται στα πλαίσια της πρόσφατης ένταξης της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ ενώ η εναλλαγή ανάμεσα στα δύο κέντρα θα πραγματοποιείται ανά δεκαπενθήμερο. Ταυτόχρονα με την επιτήρηση, θα παρέχονται υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης. Το πρόγραμμα ξεκίνησε σήμερα 1η Ιουλίου με το κέντρο της Λάρισας να αναλαμβάνει πρώτο καθήκοντα. Σύμφωνα με γεωπολιτικούς αναλυτές η συγκεκριμένη εξέλιξη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναλογιζόμενοι τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το γεγονός ότι τα δύο κέντρα (Λάρισας και Ιταλίας) υπάγονται στο στρατηγείο της Σμύρνης. Υπενθυμίζεται ότι την διοίκηση του Κέντρου της Λάρισας θα έχουν στο μέλλον εκ περιτροπής ένας Τούρκος και ένας Έλληνας διοικητής, ενώ στο στρατηγείο της Σμύρνης ο διοικητής είναι μόνιμα Αμερικάνος και ο υποδιοικητής Τούρκος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...