Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

«Φτιάχνουν» νέα γενιά «ομήρων» και τρωκτικών.


Τι έγινε το πακέτο των 15 δις εγγυήσεων που είχε δοθεί στις τράπεζες για τη δανειοδότηση δήθεν των επιχειρήσεων;

2. Τι έγινε το πακέτο των εγγυήσεων συνολικού ύψους 9 δις που είχε δοθεί στο ΤΕΜΠΜΕ για δάνεια στις επιχειρήσεις; Απάντηση: Τα δάνεια, όσα δόθηκαν, δόθηκαν σε αυτούς που δεν το είχαν ανάγκη.

«Αυτό που δεν κατάλαβε, ούτε τότε ούτε τώρα, η κυβέρνηση είναι ότι οι εγγυήσεις ύψους 9 δις ευρώ, που δόθηκαν στο ΤΕΜΠΜΕ, δεν πήγαν σε αυτούς που τις είχαν ανάγκη, είπε η κ. Κατσέλη.

Με σειρά αποφάσεων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών τροποποιούνται παλαιότερες αποφάσεις για την παροχή εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου προς τις τράπεζες για τη ρύθμιση οφειλών από δάνεια βιομηχανικών, βιοτεχνικών, μεταλλευτικών, ξενοδοχειακών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στη περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στους νομούς Πιερίας, Γρεβενών, Τρικάλων, Καρδίτσας, Φαρσάλων, Καβάλας, Πέλλας, Σερρών, Δράμας, στη Δυτική Μακεδονία, στο νομό Ημαθίας, Κιλκίς, Φλώρινας, Καστοριάς, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου. Παράλληλα, με άλλες αποφάσεις του υπουργείου παρέχεται η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου προς τις τράπεζες για χορήγηση δανείων για κεφάλαια κίνησης και λοιπές πιστωτικές διευκολύνσεις σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2008 καθώς και τα μεταγενέστερα έως και 20 Απριλίου 2009. Επίσης, με άλλη απόφαση του ΥΠΟΙΟ παρέχεται εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου για δάνεια από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης. Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις για την παροχή εγγύησης του Δημοσίου για νέα ρύθμιση των οφειλών προς τις τράπεζες των βιοτεχνικών, βιομηχανικών, μεταλλευτικών, ξενοδοχειακών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων που υπογράφονται από τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Λέγκα, προβλέπεται ότι:

- Θα παρέχεται εγγύηση του δημοσίου σε ποσοστό 80% για την λήψη νέου δανείου με το οποίο θα ρυθμίζονται χρέη των επιχειρήσεων αυτών μέχρι και 30/6/2009. Το νέο αυτό δάνειο θα εξοφληθεί σε ίσες εξαμηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις με πρώτη καταβλητέα την 31/12/2010 και τελευταία την 31/12/2018. Προϋπόθεση είναι μεταξύ άλλων η υποβολή αίτησης στην τράπεζα έως 30/9/2009.

Σε ό,τι αφορά την παροχή εγγύησης του Δημοσίου για δάνεια προς τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα επεισόδια, προβλέπεται ότι θα ανέρχεται σε ποσοστό 80%, ενώ το δάνειο θα έχει διάρκεια 15 ετών με περίοδο χάριτος δύο ετών στην καταβολή των δόσεων. Η πρώτη δόση είναι καταβλητέα την 31/12/2011 και η τελευταία την 31/12/2023. Όσον αφορά εξάλλου, τις αποφάσεις παροχής εγγύησης του Δημοσίου για τη λήψη δανείων αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κρίσης από τις επιχειρήσεις, προβλέπεται ότι θα ανέρχεται σε ποσοστό 70% και θα αφορά επιχειρήσεις που είχαν συσταθεί έως 14/7/2009 και συμβάσεις δανείων που θα κατατεθούν μέχρι 31/12/2010.

Τα είκοσι οκτώ δις που πήγαν ρε λαμόγια; οι πληροφορίες λένε οι τα χρησιμοποίησαν οι τραπεζίτες για να αγοράσουν μέρος του δημοσίου χρέους. Δηλαδή ο Κωστάκης κερνά από το «βαρέλι» μας, και τραπεζίτες μεθούν από τα κέρδη. Είναι αυτό που λένε ,εγώ κερνώ .Εσύ πληρώνεις;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...