Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Ο Μπαρζανί κήρυξε έμμεσα την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν



Έρχεται η σειρά της Θράκης κ.λ.π.

Επίσημη δήλωση του προέδρου του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί είχαμε λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι στο CNN, στην οποία ο σύμμαχος και φίλος των ΗΠΑ Κούρδος ηγέτης, ανακοίνωσε την πρόθεση ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν!

"Το Κουρδιστάν θα επιδιώξει την επίσημη ανεξαρτητοποίησή του από το υπόλοιπο Ιράκ", δήλωσε στο CNN ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί σε μία κίνηση που αναμένεται φυσικά να προκαλέσει πολλές αντιδράσεις

Ο Μ.Μπαρζανί ανέφερε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι «όλα καταρρέουν στο Ιράκ. Ο Στρατός, οι ένοπλες δυνάμεις, η αστυνομία. Δεν προκαλέσαμε εμείς την κατάρρευση του Ιράκ. Άλλοι το έκαναν και δεν μπορούμε να παραμένουμε δέσμιοι του αγνώστου. Ήρθε η ώρα για τον κουρδικό λαό να καθορίσει το μέλλον του και θα στηρίξουμε την απόφαση του λαού».

Εννοεί την επέλαση του ISIL, την οποία χρησιμοποιεί ως πρόφαση για την ανακήρυξη ανεξάρτητου κράτους. Μια ανακήρυξη η οποία αναμενόταν εδώ και καιρό, αφού το ιρακινό Κουρδιστάν από το 2003 είχε τεθεί υπό την προστασία των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Όπως σημειώνεται από το CNN, «η ανεξαρτητοποίηση του ιρακινού Κουρδιστάν αποτελούσε διαχρονικό στόχο, ενώ η επαρχία διέθετε αυτονομία από τη Βαγδάτη για πάνω από δύο δεκαετίες, ωστόσο ποτέ πριν δεν είχαν δηλώσει ότι θα υλοποιούσαν το όνειρο (για ανεξαρτησία). Η πρόσφατη κρίση, κατά την οποία μια τεράστια έκταση στα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν καταλήφθηκε από Σουνίτες εξτρεμιστές, φαίνεται ότι ώθησε τους Κούρδους στα άκρα».

Ο Μ.Μπαρζανί τόνισε επίσης ότι «σήμερα, ζούμε σε ένα νέο Ιράκ, ολοκληρωτικά διαφορετικό από το Ιράκ που ξέραμε, το Ιράκ που ζούσαμε πριν από δέκα ημέρες ή δύο εβδομάδες. Μετά τα πρόσφατα γεγονότα στο Ιράκ αποδείχθηκε ότι ο κουρδικός λαός πρέπει να αδράξει την ευκαιρία τώρα. Ο κουρδικός λαός πρέπει τώρα να καθορίσει το μέλλον του».

Και όπως είπε, θα παρουσιάσει τις απόψεις του στο Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο Αρμπίλ.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...