Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Όταν το θράσος περισσεύει.



Σε μια άκρως προκλητική τοποθέτηση και μάλιστα σε μια κρίσιμη φάση για το κυπριακό πρόβλημα, προέβη ο Αμερικανός Πρέσβης στην Κύπρο John M. Koenig, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το κυπριακό «δεν είναι κατά κύριο λόγο πρόβλημα εισβολής και κατοχής».
Ο Αμερικανός Πρέσβης, η θητεία του οποίου λήγει αυτό το καλοκαίρι, μιλούσε σε ανοικτή συζήτηση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο με θέμα: «Cyprus at a Crossroads: A diplomat reflects on three decades of engagement with the Eastern Mediterranean”  και απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού που παρευρέθηκε στην εκδήλωση.

Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία των 40.000 Τούρκων στρατιωτών και των δεκάδων χιλιάδων εποίκων στο νησί, ο κ. Koenig είπε: «Εγώ προσωπικά δεν θεωρώ ότι το Κυπριακό ζήτημα είναι κατά κύριο λόγο ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Αν δεν σας αρέσει, δεν μπορώ να κάνω κι αλλιώς.  Δεν θεωρώ αυτό ως την ουσία του κυπριακού προβλήματος ".

Ο Αμερικανός Πρέσβης είπε ότι η κυπριακή διένεξη άρχισε πριν από 51 χρόνια και το 1974 πήρε μια τεράστια και τραγική τροπή, ξεκαθαρίζοντας ότι με κανένα τρόπο δεν δικαιολογεί αυτό που έγινε “αλλά δεν μπορεί να αναχθεί σε ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει να αγνοήσετε τη δική σας ιστορία ".

 Επεσήμανε επίσης ότι «δεν νομίζω ότι έχω συναντήσει έναν Τουρκοκύπριο -ίσως υπάρχουν μερικοί εκεί έξω - που να πιστεύει πραγματικά ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και αυτοί είναι οι άνθρωποι με τους οποίους θα πρέπει να πετύχετε την ειρήνη . Έτσι θα πρέπει να δώσετε προσοχή στο πώς και αυτοί βλέπουν το κυπριακό πρόβλημα”.


Πηγή ΚΥΠΕ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...