Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Πουλάνε το «σουπερμάρκετ», σαν να είναι… περίπτερο



Γράφει το sofokleousin για την Attica Bank:
Η οικονομική είδηση της ημέρας «θάφτηκε» μέσα σε ποταμούς κειμένων και ανακοινώσεων με τεχνικούς όρους, όπου ελάχιστοι κατάλαβαν τι κρύβεται: Η Attica Bank πούλησε ένα μεγάλο πακέτο κόκκινων δανείων της (806,4 εκ. ευρώ) στο 8,68% του ονομαστικού ποσού! Πήρε δηλαδή μόλις 8,68 ευρώ για κάθε 100 ευρώ ληξιπρόθεσμης απαίτησης. Είναι μια ένδειξη του τι μπορούν να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες από την πώληση δανείων χαμηλής εισπραξιμότητας  στα funds των «κορακιών  με τα ριγέ κοστούμια» – και γιατί προσπαθούν  αγωνιωδώς να βρουν άλλους τρόπους διαχείρισης  των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων τους.
Η Attica Bank  ήταν στριμωγμένη και έπρεπε να βρει φρέσκο – μη δανειακό ή καταθετικό – χρήμα 70 εκατ. ευρώ, για να κλείσει μέχρι τον Ιούνιο την κεφαλαιακή τρύπα που εμφανίζει σύμφωνα με τα τελευταία stress test.  Επέλεξε αυτή τη λύση  και για να μην αναγκασθεί να καταφύγει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μέσω της οποίας θα διαφοροποιούνταν η μετοχική της σύνθεση, καθώς ο βασικός της μέτοχος (το ΤΣΜΕΔΕ) μάλλον δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει.
Όμως, και οι  άλλες τράπεζες που  θα ήθελαν να πουλήσουν κόκκινα δάνεια  αυτής της κατηγορίες, έχουν διαπιστώσει ότι δεν πρόκειται να εξασφαλίσουν καλύτερο τίμημα.
 Η τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία με τη βρετανική εξειδικευμένη εταιρία Aldridge EDC Specialty Finance (AEDC) για τη διαχείριση ολόκληρου του πακέτου «κόκκινων» δανείων της ύψους 1,33 δισ. ευρώ, εξαιρουμένων των στεγαστικών πρώτης κατοικίας και των δανείων σε άτομα ευπαθών κοινωνικών ομάδων.


Τα δάνεια μεταβιβάζονται σε εταιρεία ειδικού σκοπού στο Λουξεμβούργο (θυγατρική της Attica Bank) και τη διαχείριση τους θα αναλάβει νεοσύστατη  Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων, στην οποία η ελληνική τράπεζα θα συμμετέχει με 20% και η Aldridge με 80%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...