Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Τι θα γίνει με αυτούς τους «κουκουλοφόρους»?


«Υπέρογκο κόστος κατασκευής περιλαμβάνουν οι συμφωνίες παραχώρησης για τους πέντε νέους εθνικούς οδικούς άξονες της χώρας», όπως κατήγγειλε το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιάννης Τερεζάκης, μιλώντας στην εκπομπή «ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», το βράδυ της Δευτέρας.

Πρόκειται συγκεκριμένα για τους άξονες:

· Βόρειος άξονας Πελοποννήσου (Κόρινθος, Πάτρα, Πύργος)

· Ιόνια Οδός (Αντίρριο – Ιωάννινα)

· Επέκταση του αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος - Τρίπολη (Σπάρτη – Καλαμάτα)

· Μαλιακός (έως Κλειδί Ημαθίας)

· Σύνδεση Λαμία – Κεντρική Ελλάδα

Ο κ. Τερεζάκης μάλιστα προχώρησε σε συγκρίσεις με άλλα ίδιου τύπου έργα, σε ευρωπαϊκές χώρες, αποδεικνύοντας πως κάτι δεν πάει καλά στο… βασίλειο της Δανιμαρκίας.

Οι δυσάρεστες εκπλήξεις που επιφυλάσσουν οι συμβάσεις αυτές στον Έλληνα φορολογούμενο, είναι πως προβλέπει αύξηση του τιμήματος κατασκευής έως 50%, σε περίπτωση καθυστέρησης.

Ακριβότερο κατά 22 εκ. ευρώ ανά χιλιόμετρο, είναι το κόστος της Ιόνιας Οδού από το Αντίρριο έως τα Ιωάννινα, σε σχέση με το έργο του διακρατικού άξονα Ιρλανδίας - Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα στοιχεία που έφερε στο φως ο «ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», για το αδικαιολόγητα υψηλό κόστος των νέων οδικών αξόνων της χώρας, μόνο προβληματισμό προκαλεί.

Την ίδια ώρα, οι συμβάσεις παραχώρησης με τις κοινοπραξίες των κατασκευαστών, που ανέλαβαν την υλοποίηση των πέντε νέων οδικών αξόνων, προβλέπουν και την εκμετάλλευση των σταθμών διοδίων, ως αντισταθμιστικό όφελος.

«Το προκλητικό είναι πως εισπράττουν για έτοιμα τμήματα οδικών αξόνων, που κατασκευάστηκαν με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, χωρίς να έχουν παραδώσει ούτε ένα χιλιόμετρο δρόμου δικής τους κατασκευής», σημειώνει το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...