Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Λευκό - άκυρο… η άκυρο λευκό;


Δεν θέλω να σας στενοχωρήσω εσάς που θα ρίξετε λευκό, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι η ψήφος σας θα πάει στην ίδια κατηγορία με τα «λανθασμένα», δηλαδή τα άκυρα και δεν θα παίξει κανέναν απολύτως ρόλο στην καταμέτρηση. Τα στραβά όμως και αντισυνταγματικά ξεκινούν από το εξής ερώτημα. Αφού εν γνώσει της η δικαστική αντιπρόσωπος μου δίνει ένα ψηφοδέλτιο που γνωρίζει εξ αρχής ότι είναι, η άκυρο, η μη ισάξιο με τα υπόλοιπα αυτό τι είναι; δεν «ακυρώνει» την όλη εκλογική διαδικασία; Δεν είναι σαν να μου δίνει άκυρα ενός κόμματος αφού όλα τα ψηφοδέλτια πρέπει είναι ισότιμα και ισάξια; Εάν ήταν κόμματος τι θα συνέβαινε; Διαφορετική αξία έχει ενός κόμματος από το λευκό; Εάν ναι ,τότε δεν είναι ισάξια. ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΑΥΤΟ; και με ποιο τρόπο θα εκφράσει σε εκλογές την «διαφωνία» του ο πολίτης για τις υποψηφιότητες που έχουν τεθεί και να συνυπολογιστεί αυτό; Με αποχή; Το ότι υπάρχει υπερκομματική συμφωνία για όλη αυτή την αντιδημοκρατική και ίσως αντισυνταγματική διαδικασία είναι γνωστό, διότι με αυτό τον κάλπικο τρόπο ανεβάζουν εικονικά τα ποσοστά τους. Κάποτε όμως θα πρέπει να σταματήσει αυτή η τρισάθλια μέθοδος πλαστών αποτελεσμάτων.

Ο νόμος 3434/2006, Άρθρο 1 και το Προεδρικό Διάταγμα 96/ 2007, στο άρθρο 98, παρ.8, ορίζει σαφώς:
«… κατά τη σύνταξη, ανά εκλογική περιφέρεια, των πινάκων αποτελεσμάτων από τα αρμόδια δικαστήρια, κατά την κατανομή των εδρών, καθώς και για τον καθορισμό του εκλογικού μέτρου, τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται στα έγκυρα».
Αυτόματα όμως αυτό συνεπάγεται ότι τα λευκά δεν λαμβάνονται υπ’ όψη στον υπολογισμό του εκλογικού μέτρου, που είναι και η λέξη κλειδί για την κατανομή των εδρών.

Το λευκό ψηφοδέλτιο ή απλά «λευκό», δεν είναι παρά μια ψήφος διαμαρτυρίας για εκείνους τους πολίτες που επιθυμούν να παραμείνουν ενεργοί – η ψηφοφορία, και να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, Πρόκειται δηλαδή για μια πολιτική, επιλογή, δεν συνιστά αποχή, αλλά αποδοκιμασία του συνόλου της πολιτικής τάξης και είναι δικαίωμα του κάθε ψηφοφόρου, που απορρέει από το ίδιο το Σύνταγμα.

Ας δούμε τι ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρώπης σχετικά με τη λευκή ψήφο. Μόνο στην Ιταλία αναγνωρίζονται από τον νομοθέτη τα λευκά ψηφοδέλτια ως ιδιαίτερη κατηγορία, αλλά παρ’ όλα αυτά ούτε εκεί συνυπολογίζονται στα έγκυρα. Στη Γαλλία η λευκή ψήφος επίσης θεωρείται άκυρη και δεν συνυπολογίζεται στην εξαγωγή του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν παρέχεται καν η δυνατότητα έκφρασής της.

Δηλαδή μιλάμε για πολύ… δημοκρατία.

Ο Γεώργιος K. Στεφανάκης λέει σε ένα άρθρο του στην καθημερινή .

Το λευκό ψηφοδέλτιο κατά την εκλογική νομοθεσία, αλλά και κατά το Σύνταγμα, διαστέλλεται από το παράτυπο, δηλαδή το άκυρο. Ομοφωνούν οι συνταγματολόγοι ότι το λευκό ψηφοδέλτιο έχει συνταγματική κατοχύρωση και αποτελεί πολιτική επιλογή εντός του θεσμικού μας πλαισίου. Εκδηλώνει το αναφαίρετο δικαίωμα οιουδήποτε πολίτη, όπως αποδοκιμάσει το σύνολο των υπό εκλογική κρίση αρχών και προγραμμάτων των κομμάτων.

Διατυπώνεται η άποψη ότι το έγκυρο λευκό ψηφοδέλτιο δεν πρέπει να συνεκτιμάται στην ανάδειξη του εκλογικού μέτρου, αλλά απλώς να αποτελεί δείκτη αντίδρασης της κοινής γνώμης. Αλλά η θεώρηση αυτή είναι εντελώς εσφαλμένη, διότι έτσι το έγκυρο λευκό κατ’ αποτέλεσμα ταυτίζεται προς το παράτυπο άκυρο.

Αφού το λευκό είναι έγκυρο σε υψηλότερη βαθμίδα, δηλαδή, από το άκυρο, κατ’ ανάγκην συνεκτιμάται στην ανάδειξη του εκλογικού μέτρου, όπως και όλα τα λοιπά έγκυρα ψηφοδέλτια. Το επιχείρημα έτσι, ότι οι λευκές ψήφοι δεν πρέπει να συνεκτιμώνται κατά την ανάδειξη του εκλογικού μέτρου ως ανόμοιες, δήθεν, προς εκείνες, διά των οποίων πραγματοποιείται θετική επιλογή, είναι αβάσιμο από την ίδια τη φύση των πραγμάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...