Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Ο καθοριστικός παράγων των εκλογών



Στο ρευστό πολιτικό σκηνικό που κυριαρχεί δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, επιτελεία και αναλυτές σβήνουν και γράφουν τα πιθανά, αλλά και τα πιο απίθανα σενάρια: στόχος ο επανακαθορισμός της προεκλογικής διαδρομής, όπως και η «έτοιμη» στρατηγική την επόμενη μέρα των εκλογών στην περίπτωση που η κάλπη βγάλει το χειρότερο για τους υπολογισμούς τους σενάριο.

Δεν βλέπουμε όμως να γράφουν για έναν παράγοντα που θα παίξει καθοριστικό ρόλο και είναι αυτός, του αριθμού των κομμάτων που θα ξεπεράσουν το 3% και μπουν στην βουλή διότι τα ποσοστά των εκτός βουλής κομμάτων πριμοδοτούν το πρώτο κόμμα με τις αδιάθετες έδρες τους.
Έτσι προκύπτει το τραγελαφικό να ψηφίζει κάποιος το Χ κόμμα που δεν θα μπει, και έμμεσα να ψηφίζει …ΣΑΜΑΡΑ   

Οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας επιτρέπουν τη δημιουργία έξι σεναρίων σχετικά με το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου. Οι τάσεις που έχουν αναδειχθεί μέσα από τα γκάλοπ οδηγούν σε μια ενδεικτική καταγραφή των ποσοστών που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα, αλλά και τις έδρες που μπορεί να κατακτήσουν.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα έξι αυτά ενδεικτικά σενάρια, οι βουλευτές του πρώτου κόμματος «παίζουν» από 116 έως 130, ενώ μεγάλος ηττημένος είναι το δεύτερο κόμμα.

Το σενάριο που ανοίγει την πόρτα της Βουλής σε δέκα κόμματα «πλήττει» το πρώτο κόμμα. Στην περίπτωση αυτή η δύναμη της Ν.Δ. περιορίζεται στις 116 έδρες (με ποσοστό 24%), ενώ το ΠΑΣΟΚ θα μετρήσει 47 βουλευτές.

 Στην περίπτωση της εννεακομματικής Βουλής ο στόχος της Ν.Δ. για αυτοδυναμία θα απέχει κατά 31 έδρες. Είναι ενδεικτικό ότι στο υποθετικό αυτό σενάριο, το πρώτο κόμμα με ποσοστό 25% συγκεντρώνει 120 έδρες, ενώ το ΠΑΣΟΚ, δεύτερο κόμμα, με 17%, θα μετρά τη Βουλή λίγο κάτω από πενήντα βουλευτές, δηλαδή μόλις 48.

Αν μπουν στη Βουλή οκτώ κόμματα, θα μείνουν εκτός -όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις- ο ΛΑ.Ο.Σ. και η Δημοκρατική Συμμαχία. Η δύναμη του πρώτου κόμματος, στο σενάριο αυτό, θα μετρά 125 έδρες και ποσοστό 26% ενώ σημαντική θα είναι η διαφορά στο δεύτερο κόμμα, το οποίο με 17% δεν θα εκλέξει ούτε πενήντα βουλευτές, αλλά μόνο 49.
 
Το σενάριο της επτακομματικής Βουλής, «βλέπει» το πρώτο κόμμα με ποσοστό της τάξης του 27% και την εκλογή 130 βουλευτών. Το δεύτερο κόμμα, με το υποθετικό σενάριο της συγκέντρωσης ποσοστού 18% εκλέγει μόλις 53 βουλευτές,

 Στο σενάριο της εξακομματικής Βουλής το πρώτο κόμμα, δηλαδή η Ν.Δ., εάν  έχει συγκεντρώσει ποσοστό 28%  η δύναμή της θα είναι 135 βουλευτές. Τελείως διαφορετική θα είναι η εικόνα για το δεύτερο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, που με ποσοστό της τάξης του 19% θα εκλέξει μόνο 57 βουλευτές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...