Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Του …Ομπάμα το κάγκελο στην Αίγυπτο.





Live Εικόνα πατώντας ΕΔΩ!!!


Εν αναμονή των ανακοινώσεων, μετά την εκπνοή στις 17:30 (ώρα Ελλάδας) του τελεσιγράφου στον πρόεδρο Μόρσι...
To κτίριο της δημόσιας αιγυπτιακής τηλεόρασης που βρίσκεται στο κέντρο του Καΐρου κατέλαβε πριν από λίγη ώρα ο στρατός της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσωπικό έχει εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις, ενώ οχήματα του στρατού έχουν περικυκλώσει το κτίριο, εν αναμονή των ανακοινώσεων, μετά την εκπνοή στις 17:30 (ώρα Ελλάδας) του τελεσιγράφου που οι στρατιωτικοί έχουν θέσει στον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.
Ο στρατός έδωσε τη Δευτέρα 48 ώρες στον αρχηγό του κράτους για να ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις του λαού που διαδηλώνει από την Κυριακή μαζικά ζητώντας την παραίτησή του.
Διαφορετικά θα του επιβληθεί ένας «οδικός χάρτης» που θα έχει συνταχθεί από τους στρατιωτικούς.
Νωρίτερα σήμερα, ο ηγέτης της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι συναντήθηκε με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι.
Ο ΕλΜπαραντέι επελέγη ως εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού του Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας και οργανώσεων νεολαίας που ηγούνται των διαδηλώσεων για να διαπραγματευθεί με το στρατό για λογαριασμό τους.
«Στη συνάντηση, ο ΕλΜπαραντέι θα καλέσει τις ένοπλες δυνάμεις να επέμβουν για να σταματήσουν την αιματοχυσία», δήλωσε μια πηγή της αντιπολίτευσης.
Περισσότεροι από 20 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες έχουν τραυματισθεί σε συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Μόρσι από τις 30 Ιουνίου που άρχισαν οι μαζικές διαδηλώσεις.
Χιλιάδες διαδηλωτές που ζητούν την παραίτηση του Μοχάμεντ Μόρσι βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, ενώ η κρατική τηλεόραση βρίσκεται υπό τον έλεγχο του στρατού.... Την ίδια ώρα ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι καλεί σε σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, με Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής. Ωστόσο δεν είναι διατεθειμένος να κάνει οποιαδήποτε άλλη παραχώρηση. Στην ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας, ο Μόρσι τόνισε ότι καθιστά υπεύθυνα τα πολιτικά κόμματα διότι παρακωλύουν μια πολιτική πρωτοβουλία για το σχηματισμό μιας επιτροπής που θα προετοίμαζε τροποποιήσεις του Συντάγματος που είχε εγκριθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.
Στο μεταξύ το τελεσίγραφο που είχε απευθύνει ο αιγυπτιακός στρατός στον πρόεδρο Μόρσι και την πολιτική ηγεσία για να επιλύσουν την κρίση, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση να επιβάλει αυτός έναν «οδικό χάρτη», έληξε  (στις 17:30) κι αναμένεται η έκδοση μιας ανακοίνωσης από το επιτελείο. Οι στρατιωτικοί είχαν εξαγγείλει ότι θα δώσουν στην δημοσιότητα μια ανακοίνωση μετά την παρέλευση του τελεσιγράφου των 48 ωρών, αν και δεν διευκρίνισαν το πότε. Τη Δευτέρα, ο στρατός έδωσε στον Μόρσι προθεσμία 48 ωρών, η οποία έληξε στις 17:30 (ώρα Ελλάδας), για να "ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις του λαού", διαφορετικά θα του επιβληθεί ένας "οδικός χάρτης" που θα έχουν συντάξει οι στρατιωτικοί.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στοιχεία του "οδικού χάρτη" που θέλει να προωθήσει ο στρατός δημοσιεύθηκαν στην κυβερνητική εφημερίδα "Αλ Αχράμ" και αφορούν μια μεταβατική περίοδο υπό τη στενή επίβλεψη του στρατού.Το σχέδιο, σύμφωνα με την εφημερίδα, προβλέπει το διορισμό ενός τριμελούς προεδρικού συμβουλίου που θα διευθύνεται από τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, καθώς και την αναστολή του Συντάγματος που μπορεί να διαρκέσει ως ένα χρόνο.Μια κυβέρνηση τεχνοκρατών θα σχηματισθεί για τη μεταβατική περίοδο υπό "την ηγεσία ενός από τους αρχηγούς του στρατού", γράφει η εφημερίδα. Στο μεταξύ, πηγές των δυνάμεων ασφαλείας έκαναν γνωστό πως στρατιώτες με θωρακισμένα οχήματα έχουν αναλάβει την ασφάλεια των στούντιο της κρατικής τηλεόρασης στο κέντρο του Καΐρου και το προσωπικό που δεν εργάζεται σε ζωντανές εκπομπές έχει εγκαταλείψει το κτίριο. Εξάλλου η πολιτική πτέρυγα των Αδελφών Μουσουλμάνων που κυβερνούν την Αίγυπτο αρνήθηκε την πρόσκληση να συναντηθεί σήμερα με τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων. "Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συναντηθούμε με κανένα. Έχουμε πρόεδρο και αυτό είναι ένα γεγονός", δήλωσε ο Ουάλιντ αλ-Χαντάντ, ανώτερο στέλεχος του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης. Εκπρόσωπος του Μόρσι δήλωσε πως ο πρόεδρος πιστεύει ότι είναι καλύτερα να πεθάνει "όρθιος σαν ένα δένδρο", υπερασπιζόμενος την εκλογική νομιμότητά του, παρά να μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που κατέστρεψε τις ελπίδες των Αιγυπτίων για δημοκρατία. Υπογραμμίζοντας πως ο Μόρσι δεν επιδιώκει να παραμείνει στην εξουσία για δικό του όφελος, ο εκπρόσωπος Αϊμάν Άλι δήλωσε πως, κατά την ομιλία που εκφώνησε τη νύκτα προς το έθνος, ο πρόεδρος αψήφησε εκκλήσεις να παραιτηθεί επειδή θέλει "να υπερασπιστεί το δημοκρατικό σύστημα"."Είναι καλύτερα για ένα πρόεδρο, ο οποίος διαφορετικά θα γύριζε την Αίγυπτο στις μέρες της δικτατορίας, από την οποία μας έσωσαν ο Θεός και η βούληση του λαού, να πεθάνει όρθιος σαν ένα δένδρο", δήλωσε ο Άλι, "παρά να καταδικαστεί από την ιστορία και τις μελλοντικές γενιές επειδή πέταξε στα σκουπίδια τις ελπίδες των Αιγυπτίων να έχουν μια δημοκρατική ζωή".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...