Εμείς το ξαναλέμε .Σε
αυτό το μπουρδέλο οι ποιο πολλοί πολιτικοί θέλουν γαμίσι και ..στρατιωτικό περίπατο,
διότι δεν μας σώζει τίποτα.
Το πανηλίθιο και βλαμμένο παιδί ο Χατζηδάκης
δήλωσε : Η ΕΡΤ ήταν ο μόνος τρόπος
για να ικανοποιηθεί η τρόικα όμως με το κλείσιμο της ΕΡΤ, το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή εμείς θα αναγκαστεί να πληρώσει τεράστια ποσά
(μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ) σε ρήτρες, αποζημιώσεις και δικαστικές
διεκδικήσεις για γεγονότα που επρόκειτο να προβάλλει και δεν θα το κάνει, ενώ
αναγκάζεται και δίνει έναντι πινακίου φακής σε ιδιωτικά κανάλια, τα δικαιώματα
που αγόρασε μόλις λίγους μήνες πριν. Ήδη, ετοιμάζονται αγωγές από διεθνείς
κολοσσούς, όπως η FIFA, που θα ζητήσουν εκατομμύρια ευρώ…. Να γίνουμε σαφείς:
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος, η ΕΡΤ είχε αγοράσει (άρα και πληρώσει) τα
δικαιώματα για την προβολή αθλητικών και άλλων γεγονότων. Με το κλείσιμό της,
τα δικαιώματα αυτά μεταπωλούνται σε τρίτους (ιδιωτικά κανάλια) που είχαν
μειοψηφήσει στους διαγωνισμούς. Για παράδειγμα, η ΕΡΤ αγόρασε έναντι 200.000
ευρώ τον τελικό του Κυπέλλου Μπάσκετ Ελλάδος και τα μεταπωλεί έναντι 70.000
ευρώ σε ιδιωτικό σταθμό, ενώ ταυτόχρονα χάνει 180.000 ευρώ επιπλέον που είχε κλείσει
από διαφημίσεις και δεν πρόβαλλε. Τα ποσά είναι πλασματικά, όμως, για όσους
έχουν ελάχιστες νομικές γνώσεις, αυτό, δεν συνιστά απιστία σε βάρος του
Δημοσίου; Δεν θα έπρεπε να λογοδοτήσει κανείς;
Στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ, που είναι ο «διάδοχος φορέας» της ΕΡΤ, πηγαινοέρχονται στελέχη ιδιωτικών τηλεοπτικών επιχειρήσεων, από τους οποίους ζητούνται να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις για την πώληση δικαιωμάτων. Προσέξτε: Το Υπουργείο (παρα)καλεί τα ιδιωτικά κανάλια να αγοράσουν το τηλεοπτικό προϊόν που είχε αγοράσει η ΕΡΤ. Ο νόμος της αγοράς λέει ότι όταν έχεις ανάγκη να πουλήσεις, το «πάνω χέρι» στη διαπραγμάτευση της τιμής, έχει ο αγοραστής. Έτσι, δεν είναι να μας κάνει περίεργο που δεν μαθαίνουμε πόσα λεφτά έδωσε η ΕΡΤ για να αγοράσει τα δικαιώματα της Formula 1 και πόσα (εδώ είναι το σημαντικό) έδωσε ο Alpha για να τα πάρει από αυτή. Θα περιμένουμε εναγωνίως τις απαντήσεις στη Διαύγεια, ελπίζοντας να διαψεύσουν τις υποψίες…
Το ΥΠΟΙΚ «καίγεται» να πουλήσει τα δικαιώματα που είχε αγοράσει η ΕΡΤ γιατί υπάρχουν ρήτρες μη προβολής. Γεγονός που σημαίνει ότι αν δεν προβληθούν τα γεγονότα, το Δημόσιο θα αναγκαστεί να πληρώσει αποζημιώσεις εκατομμυρίων. Το αστείο (όχι για εμάς που τα πληρώνουμε, βέβαια) είναι ότι ακόμα και αν μεταπωληθούν και προβληθούν κάποια από τα κορυφαία διεθνή αθλητικά γεγονότα που είχε αποκτήσει η ΕΡΤ, το Δημόσιο θα κληθεί να καταβάλλει αποζημιώσεις, πιθανότατα υπερπολλαπλάσιες του ποσού που θα εξοικονομήσει από την πώλησή τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Μουντιάλ του 2014 στη Βραζιλία, για το «πακέτο» του οποίου, η ΕΡΤ πλήρωσε ΗΔΗ 14 εκατομμύρια ευρώ. Στο «πακέτο», περιλαμβάνονται άλλες δύο μεγάλες διοργανώσεις, το Confederation Cup και το Under 20.
Οι «φωστήρες» του ΥΠΟΙΚ, πούλησαν (κανείς δεν μας έκανε την τιμή να μας πει πόσο και οι πληροφορίες μας λένε ότι η ΕΡΤ πλήρωσε 1 εκατ. ευρώ μόνο γι’ αυτό) τα δικαιώματα του Confederation Cup στον ΣΚΑΪ. Όμως οι τρομεροί εγκέφαλοι δεν διάβασαν στο συμβόλαιο που είχε υπογραφεί με την ΕΡΤ, ότι για οποιαδήποτε μορφή εκχώρησης των δικαιωμάτων οφείλεται η πρότερη συναίνεση της EBU αλλά και της FIFA.
Συναίνεση δεν υπήρξε και ο ΣΚΑΪ δεν πήρε κωδικούς δορυφόρων από την EBU. Αντιθέτως, έκανε dirty feed (πιθανότατα πρόκειται για κλοπή εικόνας) και αναμετέδωσε τα δύο πρώτα ματς, το Βραζιλία – Ιαπωνία με εικόνα από το ZDF και το Ιταλία -Μεξικό με εικόνα από το Sky Italia!
Τα δύο ξένα δίκτυα κινήθηκαν νομικά και έτσι κόπηκε η μετάδοση του Confederations Cup. Η FIFA, οργισμένη, ήδη ετοιμάζει αγωγές εναντίον του ελληνικού Δημοσίου κατ’ αρχάς, για να ζητήσει αυτά που δικαιούται, βάσει του συμβολαίου: Αποζημιώσεις- μαμούθ εκατομμυρίων ευρώ.
Η δε EBU, ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο, αφού κανείς δεν έκανε τον… κόπο να την ρωτήσει. Άλλωστε, μιας και πρόκειται για την Ένωση των Εθνικών Ευρωπαϊκών Τηλεοράσεων, μπορεί να συνδιαλλαγεί μόνο με εθνικές τηλεοράσεις. Στην Ελλάδα του μνημονίου όμως, δεν έχουμε τέτοια. Άρα, δεν μπορεί να συζητήσει με κανέναν για τα δικαιώματα!!!
Βέβαια, αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα. Απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από ρήτρες, αποζημιώσεις, διαφυγόντα κέρδη διαφημίσεων κ.α. θα χάσει από… παντού η ΕΡΤ. Η οποία είχε τα δικαιώματα για: το Κύπελλο Συνομοσπονδιών εθνικών ομάδων (Μουντιαλίτο), , το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου, το οποίο διεξάγεται τον Ιούλιο στη Βαρκελώνη, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου τον Αύγουστο στη Μόσχα, το Τσάμπιονς Λιγκ, το οποίο ξεκινά τον Αύγουστο. Στη συνέχεια τον Σεπτέμβριο ακολουθούν το Ευρωμπάσκετ με τη συμμετοχή της Εθνικής Ελλάδας και το Ευρωβόλεϊ.
Άλλο τρανό παράδειγμα είναι το Champions League, για το οποίο η ΕΡΤ έχει πληρώσει 31,5 εκατ. ευρώ για τα δικαιώματα 2012-1015. Τα ματς της διοργάνωσης, θα μετέδιδαν με εναλλαγές ανά αγώνα, η ΕΡΤ και η Nova.
Βάσει του συμβολαίου, για το πρώτο ματς της 14ης Αυγούστου, η ΕΡΤ θα πρέπει να κάνει την παραγωγή. Μέχρι τις 18 Ιουλίου θα πρέπει να έχει παραδώσει τις προδιαγραφές στη FIFA προς έγκριση. Τεχνογνωσία για παραγωγή τέτοιου μεγέθους αγώνα στην Ελλάδα έχουν μόνο η ΕΡΤ και η Nova. «Ωραία», θα πει κανείς. «Την παραγωγή θα την αναλάβει, αντί για την ΕΡΤ, η Nova». Καθόλου ωραία, θα απαντήσουμε.
Το συμβόλαιο απαγορεύει ΡΗΤΑ την αντικατάσταση του ενός φορέα από τον άλλο. Ούτε η ΕΡΤ θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη Nova ούτε… τούμπαλιν. Εκτός αυτού, δεν είμαστε τόσο σίγουροι ότι ο ιδιώτης θα θελήσει να πληρώσει την παραγωγή ενός ματς που ήταν υποχρέωση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Και με το δίκιο του. Τι σημαίνει αυτό;
Η UEFA θα ζητήσει την πληρωμή ρητρών εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπονται στο συμβόλαιο. Τις ρήτρες θα πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο που υπέγραψε ως εγγυητής της ΕΡΤ. Νομίζατε ότι τελειώσαμε; Όχι; Έχουμε να πληρώσουμε πολλούς ακόμα.
Θα πρέπει να αποζημιωθούν από το Δημόσιο οι επίσημοι χορηγοί του Champions League (UniCredit, Gazprom, Ford, Adidas, Sony, Mastercard, Heineken, HTC) για τα διαφυγόντα κέρδη που θα έχουν από την απώλεια του διαφημιστικού χρόνου. Αυτό, θα γίνει ακόμα και αν γίνει παραγωγή και προβολή του (των) ματς από άλλο κανάλι. Γιατί το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί με την UEFA, προβλέπει μετάδοση από τη ΝΕΤ βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων πληθυσμιακής κάλυψης και τηλεθέασης.
Ο πρώην διευθυντής ειδήσεων της ΕΡΤ, Γιώργος Κογιάννης, έχει θέσει δημοσίως όλα τα παραπάνω θέματα και αναρωτιέται:
«Ποια είναι τα διαφυγόντα κέρδη για την ΕΡΤ και τους έλληνες φορολογούμενους και ποιος θα τα πληρώσει; Ποιος επίσης θα πληρώσει τις διεκδικήσεις που θα εγείρει η FIFA για τις μη μεταδόσεις των αγώνων; Έτερος τραγέλαφος υπήρξε και με το Under 20. Η ΕΡΤ είχε τα δικαιώματα μετάδοσης έως και 52 ματς και ήταν δεδομενο ότι θα καλύψει τουλάχιστον όλα τα ματς της Εθνικής Ελλάδας καθώς επίσης και τους ημιτελικούς και τον τελικό. Εδώ η Εθνική μας έκανε τη μεγάλη έκπληξη: Κέρδισε το φαβορί Μεξικό και μπήκε σε τροχιά εντυπωσιακής συνέχειας. Το «μαύρο» στην ΕΡΤ όμως δεν επέτρεψε στους έλληνες φιλάθλους να δουν ούτε αυτόν τον αγώνα. Και δεν επέτρεψε, βεβαίως, στο ελληνικό δημόσιο να εισπράξει τα πρόσθετα έσοδα από τις διαφημίσεις.
* Τεράστια είναι και τα ερωτήματα που έχουν προκύψει για τη μετάδοση του τελικού των play offs στο μπάσκετ ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Επίσης εν μία νυκτί, και με διαγωνισμό στον οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες μετείχε μόνον ένας ενδιαφερόμενος, η μετάδοση του ματς πωλήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών σε ιδιωτικό κανάλι. Θα μας ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών πόσα χρήματα πήρε το ελληνικό δημόσιο από αυτή την πώληση; Αληθεύει ότι το ποσό που δόθηκε – εάν δόθηκε – είναι πολύ μικρότερο ακόμη και από τις εισπράξεις των διαφημίσεων που είχε διασφαλίσει η ΕΡΤ για το pre game show (την ειδική εκπομπή πρίν από τον αγώνα);
Επίσης, θα μας ενημερώσει ο όποιος αρμόδιος ποιος θα πληρώσει τις αποζημιώσεις για τη μη μετάδοση του δεύτερου ματς των play offs, που επίσης ήταν υποχρεωμένη να δείξει η ΕΡΤ, μεταξύ Πανιωνίου και Ρεθύμνου; Οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών …ξέχασαν να πουλήσουν το εν λόγω ματς και δεν μεταδόθηκε ποτέ από κανένα κανάλι.
* Κατόπιν όλων αυτών των τραγελαφικών – και εξόχως ζημιογόνων για τους έλληνες φορολογούμενους – θα μας ενημερώσει κάποιος τι πρόκειται να γίνει και με τις επόμενες και άμεσες υποχρεώσεις μεταδόσεων της ΕΡΤ; Πρόκειται για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης (μέσα στον Ιούλιο) και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου (6 Αυγούστου) όπου επίσης εμπλέκονται χορηγοί παγκοσμίου βεληνεκούς.
* Θα μας ενημερώσει επίσης ο όποιος αρμόδιος τι θα γίνει με τις επόμενες μεταδόσεις της Formula 1 που αποτελούν και αυτές υποχρέωση, βάσει συμβολαίου, της ΕΡΤ (δύο τον Ιούλιο και μία τον Αύγουστο); Εδώ, σημειώστε, ότι πέραν του συμβολαίου, ο αντιπρόσωπος των διοργανωτών στην Ελλάδα έχει ήδη «κλείσει» συμφωνία 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την πληρωμή διαφημιστικού τηλεοπτικού χρόνου. Εάν δεν μεταδοθούν οι αγώνες από την ΕΡΤ πού θα παίξει η διαφήμιση και ποιος θα πληρώσει τη ζημιά των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ (συν των επιπλέον κερδών που προσδοκούσε ο αντιπρόσωπος);
Πάσα απάντηση ευπρόσδεκτη – πολύ περισσότερο, δε, εαν αναρτηθούν και τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία στην ξεχασμένη Διαύγεια…»
Άραγε πρόκειται για βλακεία, για προχειρότητα που οδηγεί σε έναν τραγέλαφο, ή για ένα προσχεδιασμένο σκάνδαλο που πληρώνει από την τσέπη του ο ελληνικός λαός; Όπως και να χει, με το κλείσιμο της ΕΡΤ, το ελληνικό Δημόσιο, θα αναγκαστεί να πληρώσει τεράστια ποσά (μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ) σε ρήτρες, αποζημιώσεις και δικαστικές διεκδικήσεις για γεγονότα που επρόκειτο να προβάλλει και δεν θα το κάνει, ενώ αναγκάζεται και δίνει έναντι πινακίου φακής σε ιδιωτικά κανάλια, τα δικαιώματα που αγόρασε μόλις λίγους μήνες πριν. Ήδη, ετοιμάζονται αγωγές από διεθνείς κολοσσούς, όπως η FIFA, που θα ζητήσουν εκατομμύρια ευρώ…
Να γίνουμε σαφείς: Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος, η ΕΡΤ είχε αγοράσει (άρα και πληρώσει) τα δικαιώματα για την προβολή αθλητικών και άλλων γεγονότων. Με το κλείσιμό της, τα δικαιώματα αυτά μεταπωλούνται σε τρίτους (ιδιωτικά κανάλια) που είχαν μειοψηφήσει στους διαγωνισμούς. Έτσι, για παράδειγμα, η ΕΡΤ αγόρασε έναντι 200.000 ευρώ τον τελικό του Κυπέλλου Μπάσκετ Ελλάδος και τα μεταπωλεί έναντι 70.000 ευρώ σε ιδιωτικό σταθμό, ενώ ταυτόχρονα χάνει 180.000 ευρώ επιπλέον που είχε κλείσει από διαφημίσεις και δεν πρόβαλλε. Τα ποσά είναι πλασματικά, όμως, για όσους έχουν ελάχιστες νομικές γνώσεις, αυτό, δεν συνιστά απιστία σε βάρος του Δημοσίου; Δεν θα έπρεπε να λογοδοτήσει κανείς;
Το τελευταίο διάστημα, μαθαίνουμε πως στο ΥΠΟΙΚ, που είναι ο «διάδοχος φορέας» της ΕΡΤ, πηγαινοέρχονται στελέχη ιδιωτικών τηλεοπτικών επιχειρήσεων, από τους οποίους ζητούνται να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις για την πώληση δικαιωμάτων. Προσέξτε: Το Υπουργείο (παρα)καλεί τα ιδιωτικά κανάλια να αγοράσουν το τηλεοπτικό προϊόν που είχε αγοράσει η ΕΡΤ. Ο νόμος της αγοράς λέει ότι όταν έχεις ανάγκη να πουλήσεις, το «πάνω χέρι» στη διαπραγμάτευση της τιμής, έχει ο αγοραστής. Έτσι, δεν είναι να μας κάνει περίεργο που δεν μαθαίνουμε πόσα λεφτά έδωσε η ΕΡΤ για να αγοράσει τα δικαιώματα της Formula 1 και πόσα (εδώ είναι το σημαντικό) έδωσε ο Alpha για να τα πάρει από αυτή. Θα περιμένουμε εναγωνίως τις απαντήσεις στη Διαύγεια, ελπίζοντας να διαψεύσουν τις υποψίες…
Και θα ρωτήσει κανείς: Γιατί το ΥΠΟΙΚ «καίγεται» να πουλήσει τα δικαιώματα που είχε αγοράσει η ΕΡΤ; Η απάντηση βρίσκεται στο ότι υπάρχουν ρήτρες μη προβολής. Γεγονός που σημαίνει ότι αν δεν προβληθούν τα γεγονότα, το Δημόσιο θα αναγκαστεί να πληρώσει αποζημιώσεις εκατομμυρίων. Το θέμα, βέβαια, δεν τελειώνει εδώ. Κάθε άλλο…
Το αστείο (όχι για εμάς που τα πληρώνουμε, βέβαια) είναι ότι ακόμα και αν μεταπωληθούν και προβληθούν κάποια από τα κορυφαία διεθνή αθλητικά γεγονότα που είχε αποκτήσει η ΕΡΤ, το Δημόσιο θα κληθεί να καταβάλλει αποζημιώσεις, πιθανότατα υπερπολλαπλάσιες του ποσού που θα εξοικονομήσει από την πώλησή τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Μουντιάλ του 2014 στη Βραζιλία, για το «πακέτο» του οποίου, η ΕΡΤ πλήρωσε ΗΔΗ 14 εκατομμύρια ευρώ. Στο «πακέτο», περιλαμβάνονται άλλες δύο μεγάλες διοργανώσεις, το Confederation Cup και το Under 20.
Οι «φωστήρες» του ΥΠΟΙΚ, πούλησαν (κανείς δεν μας έκανε την τιμή να μας πει πόσο και οι πληροφορίες μας λένε ότι η ΕΡΤ πλήρωσε 1 εκατ. ευρώ μόνο γι’ αυτό) τα δικαιώματα του Confederation Cup στον ΣΚΑΪ. Όμως οι τρομεροί εγκέφαλοι δεν διάβασαν στο συμβόλαιο που είχε υπογραφεί με την ΕΡΤ, ότι για οποιαδήποτε μορφή εκχώρησης των δικαιωμάτων οφείλεται η πρότερη συναίνεση της EBU αλλά και της FIFA.
Συναίνεση δεν υπήρξε και ο ΣΚΑΪ δεν πήρε κωδικούς δορυφόρων από την EBU. Αντιθέτως, έκανε dirty feed (πιθανότατα πρόκειται για κλοπή εικόνας) και αναμετέδωσε τα δύο πρώτα ματς, το Βραζιλία – Ιαπωνία με εικόνα από το ZDF και το Ιταλία -Μεξικό με εικόνα από το Sky Italia!
Τα δύο ξένα δίκτυα κινήθηκαν νομικά και έτσι κόπηκε η μετάδοση του Confederations Cup. Η FIFA, οργισμένη, ήδη ετοιμάζει αγωγές εναντίον του ελληνικού Δημοσίου κατ’ αρχάς, για να ζητήσει αυτά που δικαιούται, βάσει του συμβολαίου: Αποζημιώσεις- μαμούθ εκατομμυρίων ευρώ.
Η δε EBU, ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο, αφού κανείς δεν έκανε τον… κόπο να την ρωτήσει. Άλλωστε, μιας και πρόκειται για την Ένωση των Εθνικών Ευρωπαϊκών Τηλεοράσεων, μπορεί να συνδιαλλαγεί μόνο με εθνικές τηλεοράσεις. Στην Ελλάδα του μνημονίου όμως, δεν έχουμε τέτοια. Άρα, δεν μπορεί να συζητήσει με κανέναν για τα δικαιώματα!!!
Βέβαια, αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα. Απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από ρήτρες, αποζημιώσεις, διαφυγόντα κέρδη διαφημίσεων κ.α. θα χάσει από… παντού η ΕΡΤ. Η οποία είχε τα δικαιώματα για: το Κύπελλο Συνομοσπονδιών εθνικών ομάδων (Μουντιαλίτο), , το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου, το οποίο διεξάγεται τον Ιούλιο στη Βαρκελώνη, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου τον Αύγουστο στη Μόσχα, το Τσάμπιονς Λιγκ, το οποίο ξεκινά τον Αύγουστο. Στη συνέχεια τον Σεπτέμβριο ακολουθούν το Ευρωμπάσκετ με τη συμμετοχή της Εθνικής Ελλάδας και το Ευρωβόλεϊ.
Άλλο τρανό παράδειγμα είναι το Champions League, για το οποίο η ΕΡΤ έχει πληρώσει 31,5 εκατ. ευρώ για τα δικαιώματα 2012-1015. Τα ματς της διοργάνωσης, θα μετέδιδαν με εναλλαγές ανά αγώνα, η ΕΡΤ και η Nova.
Βάσει του συμβολαίου, για το πρώτο ματς της 14ης Αυγούστου, η ΕΡΤ θα πρέπει να κάνει την παραγωγή. Μέχρι τις 18 Ιουλίου θα πρέπει να έχει παραδώσει τις προδιαγραφές στη FIFA προς έγκριση. Τεχνογνωσία για παραγωγή τέτοιου μεγέθους αγώνα στην Ελλάδα έχουν μόνο η ΕΡΤ και η Nova. «Ωραία», θα πει κανείς. «Την παραγωγή θα την αναλάβει, αντί για την ΕΡΤ, η Nova». Καθόλου ωραία, θα απαντήσουμε.
Το συμβόλαιο απαγορεύει ΡΗΤΑ την αντικατάσταση του ενός φορέα από τον άλλο. Ούτε η ΕΡΤ θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη Nova ούτε… τούμπαλιν. Εκτός αυτού, δεν είμαστε τόσο σίγουροι ότι ο ιδιώτης θα θελήσει να πληρώσει την παραγωγή ενός ματς που ήταν υποχρέωση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Και με το δίκιο του. Τι σημαίνει αυτό;
Η UEFA θα ζητήσει την πληρωμή ρητρών εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπονται στο συμβόλαιο. Τις ρήτρες θα πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο που υπέγραψε ως εγγυητής της ΕΡΤ. Νομίζατε ότι τελειώσαμε; Όχι; Έχουμε να πληρώσουμε πολλούς ακόμα.
Θα πρέπει να αποζημιωθούν από το Δημόσιο οι επίσημοι χορηγοί του Champions League (UniCredit, Gazprom, Ford, Adidas, Sony, Mastercard, Heineken, HTC) για τα διαφυγόντα κέρδη που θα έχουν από την απώλεια του διαφημιστικού χρόνου. Αυτό, θα γίνει ακόμα και αν γίνει παραγωγή και προβολή του (των) ματς από άλλο κανάλι. Γιατί το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί με την UEFA, προβλέπει μετάδοση από τη ΝΕΤ βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων πληθυσμιακής κάλυψης και τηλεθέασης.
Ο πρώην διευθυντής ειδήσεων της ΕΡΤ, Γιώργος Κογιάννης, έχει θέσει δημοσίως όλα τα παραπάνω θέματα και αναρωτιέται:
«Ποια είναι τα διαφυγόντα κέρδη για την ΕΡΤ και τους έλληνες φορολογούμενους και ποιος θα τα πληρώσει; Ποιος επίσης θα πληρώσει τις διεκδικήσεις που θα εγείρει η FIFA για τις μη μεταδόσεις των αγώνων; Έτερος τραγέλαφος υπήρξε και με το Under 20. Η ΕΡΤ είχε τα δικαιώματα μετάδοσης έως και 52 ματς και ήταν δεδομενο ότι θα καλύψει τουλάχιστον όλα τα ματς της Εθνικής Ελλάδας καθώς επίσης και τους ημιτελικούς και τον τελικό. Εδώ η Εθνική μας έκανε τη μεγάλη έκπληξη: Κέρδισε το φαβορί Μεξικό και μπήκε σε τροχιά εντυπωσιακής συνέχειας. Το «μαύρο» στην ΕΡΤ όμως δεν επέτρεψε στους έλληνες φιλάθλους να δουν ούτε αυτόν τον αγώνα. Και δεν επέτρεψε, βεβαίως, στο ελληνικό δημόσιο να εισπράξει τα πρόσθετα έσοδα από τις διαφημίσεις.
* Τεράστια είναι και τα ερωτήματα που έχουν προκύψει για τη μετάδοση του τελικού των play offs στο μπάσκετ ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Επίσης εν μία νυκτί, και με διαγωνισμό στον οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες μετείχε μόνον ένας ενδιαφερόμενος, η μετάδοση του ματς πωλήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών σε ιδιωτικό κανάλι. Θα μας ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών πόσα χρήματα πήρε το ελληνικό δημόσιο από αυτή την πώληση; Αληθεύει ότι το ποσό που δόθηκε – εάν δόθηκε – είναι πολύ μικρότερο ακόμη και από τις εισπράξεις των διαφημίσεων που είχε διασφαλίσει η ΕΡΤ για το pre game show (την ειδική εκπομπή πρίν από τον αγώνα);
Επίσης, θα μας ενημερώσει ο όποιος αρμόδιος ποιος θα πληρώσει τις αποζημιώσεις για τη μη μετάδοση του δεύτερου ματς των play offs, που επίσης ήταν υποχρεωμένη να δείξει η ΕΡΤ, μεταξύ Πανιωνίου και Ρεθύμνου; Οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών …ξέχασαν να πουλήσουν το εν λόγω ματς και δεν μεταδόθηκε ποτέ από κανένα κανάλι.
* Κατόπιν όλων αυτών των τραγελαφικών – και εξόχως ζημιογόνων για τους έλληνες φορολογούμενους – θα μας ενημερώσει κάποιος τι πρόκειται να γίνει και με τις επόμενες και άμεσες υποχρεώσεις μεταδόσεων της ΕΡΤ; Πρόκειται για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης (μέσα στον Ιούλιο) και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου (6 Αυγούστου) όπου επίσης εμπλέκονται χορηγοί παγκοσμίου βεληνεκούς.
* Θα μας ενημερώσει επίσης ο όποιος αρμόδιος τι θα γίνει με τις επόμενες μεταδόσεις της Formula 1 που αποτελούν και αυτές υποχρέωση, βάσει συμβολαίου, της ΕΡΤ (δύο τον Ιούλιο και μία τον Αύγουστο); Εδώ, σημειώστε, ότι πέραν του συμβολαίου, ο αντιπρόσωπος των διοργανωτών στην Ελλάδα έχει ήδη «κλείσει» συμφωνία 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την πληρωμή διαφημιστικού τηλεοπτικού χρόνου. Εάν δεν μεταδοθούν οι αγώνες από την ΕΡΤ πού θα παίξει η διαφήμιση και ποιος θα πληρώσει τη ζημιά των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ (συν των επιπλέον κερδών που προσδοκούσε ο αντιπρόσωπος);
Πάσα απάντηση ευπρόσδεκτη – πολύ περισσότερο, δε, εαν αναρτηθούν και τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία στην ξεχασμένη Διαύγεια…»
πηγή
Στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ, που είναι ο «διάδοχος φορέας» της ΕΡΤ, πηγαινοέρχονται στελέχη ιδιωτικών τηλεοπτικών επιχειρήσεων, από τους οποίους ζητούνται να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις για την πώληση δικαιωμάτων. Προσέξτε: Το Υπουργείο (παρα)καλεί τα ιδιωτικά κανάλια να αγοράσουν το τηλεοπτικό προϊόν που είχε αγοράσει η ΕΡΤ. Ο νόμος της αγοράς λέει ότι όταν έχεις ανάγκη να πουλήσεις, το «πάνω χέρι» στη διαπραγμάτευση της τιμής, έχει ο αγοραστής. Έτσι, δεν είναι να μας κάνει περίεργο που δεν μαθαίνουμε πόσα λεφτά έδωσε η ΕΡΤ για να αγοράσει τα δικαιώματα της Formula 1 και πόσα (εδώ είναι το σημαντικό) έδωσε ο Alpha για να τα πάρει από αυτή. Θα περιμένουμε εναγωνίως τις απαντήσεις στη Διαύγεια, ελπίζοντας να διαψεύσουν τις υποψίες…
Το ΥΠΟΙΚ «καίγεται» να πουλήσει τα δικαιώματα που είχε αγοράσει η ΕΡΤ γιατί υπάρχουν ρήτρες μη προβολής. Γεγονός που σημαίνει ότι αν δεν προβληθούν τα γεγονότα, το Δημόσιο θα αναγκαστεί να πληρώσει αποζημιώσεις εκατομμυρίων. Το αστείο (όχι για εμάς που τα πληρώνουμε, βέβαια) είναι ότι ακόμα και αν μεταπωληθούν και προβληθούν κάποια από τα κορυφαία διεθνή αθλητικά γεγονότα που είχε αποκτήσει η ΕΡΤ, το Δημόσιο θα κληθεί να καταβάλλει αποζημιώσεις, πιθανότατα υπερπολλαπλάσιες του ποσού που θα εξοικονομήσει από την πώλησή τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Μουντιάλ του 2014 στη Βραζιλία, για το «πακέτο» του οποίου, η ΕΡΤ πλήρωσε ΗΔΗ 14 εκατομμύρια ευρώ. Στο «πακέτο», περιλαμβάνονται άλλες δύο μεγάλες διοργανώσεις, το Confederation Cup και το Under 20.
Οι «φωστήρες» του ΥΠΟΙΚ, πούλησαν (κανείς δεν μας έκανε την τιμή να μας πει πόσο και οι πληροφορίες μας λένε ότι η ΕΡΤ πλήρωσε 1 εκατ. ευρώ μόνο γι’ αυτό) τα δικαιώματα του Confederation Cup στον ΣΚΑΪ. Όμως οι τρομεροί εγκέφαλοι δεν διάβασαν στο συμβόλαιο που είχε υπογραφεί με την ΕΡΤ, ότι για οποιαδήποτε μορφή εκχώρησης των δικαιωμάτων οφείλεται η πρότερη συναίνεση της EBU αλλά και της FIFA.
Συναίνεση δεν υπήρξε και ο ΣΚΑΪ δεν πήρε κωδικούς δορυφόρων από την EBU. Αντιθέτως, έκανε dirty feed (πιθανότατα πρόκειται για κλοπή εικόνας) και αναμετέδωσε τα δύο πρώτα ματς, το Βραζιλία – Ιαπωνία με εικόνα από το ZDF και το Ιταλία -Μεξικό με εικόνα από το Sky Italia!
Τα δύο ξένα δίκτυα κινήθηκαν νομικά και έτσι κόπηκε η μετάδοση του Confederations Cup. Η FIFA, οργισμένη, ήδη ετοιμάζει αγωγές εναντίον του ελληνικού Δημοσίου κατ’ αρχάς, για να ζητήσει αυτά που δικαιούται, βάσει του συμβολαίου: Αποζημιώσεις- μαμούθ εκατομμυρίων ευρώ.
Η δε EBU, ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο, αφού κανείς δεν έκανε τον… κόπο να την ρωτήσει. Άλλωστε, μιας και πρόκειται για την Ένωση των Εθνικών Ευρωπαϊκών Τηλεοράσεων, μπορεί να συνδιαλλαγεί μόνο με εθνικές τηλεοράσεις. Στην Ελλάδα του μνημονίου όμως, δεν έχουμε τέτοια. Άρα, δεν μπορεί να συζητήσει με κανέναν για τα δικαιώματα!!!
Βέβαια, αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα. Απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από ρήτρες, αποζημιώσεις, διαφυγόντα κέρδη διαφημίσεων κ.α. θα χάσει από… παντού η ΕΡΤ. Η οποία είχε τα δικαιώματα για: το Κύπελλο Συνομοσπονδιών εθνικών ομάδων (Μουντιαλίτο), , το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου, το οποίο διεξάγεται τον Ιούλιο στη Βαρκελώνη, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου τον Αύγουστο στη Μόσχα, το Τσάμπιονς Λιγκ, το οποίο ξεκινά τον Αύγουστο. Στη συνέχεια τον Σεπτέμβριο ακολουθούν το Ευρωμπάσκετ με τη συμμετοχή της Εθνικής Ελλάδας και το Ευρωβόλεϊ.
Άλλο τρανό παράδειγμα είναι το Champions League, για το οποίο η ΕΡΤ έχει πληρώσει 31,5 εκατ. ευρώ για τα δικαιώματα 2012-1015. Τα ματς της διοργάνωσης, θα μετέδιδαν με εναλλαγές ανά αγώνα, η ΕΡΤ και η Nova.
Βάσει του συμβολαίου, για το πρώτο ματς της 14ης Αυγούστου, η ΕΡΤ θα πρέπει να κάνει την παραγωγή. Μέχρι τις 18 Ιουλίου θα πρέπει να έχει παραδώσει τις προδιαγραφές στη FIFA προς έγκριση. Τεχνογνωσία για παραγωγή τέτοιου μεγέθους αγώνα στην Ελλάδα έχουν μόνο η ΕΡΤ και η Nova. «Ωραία», θα πει κανείς. «Την παραγωγή θα την αναλάβει, αντί για την ΕΡΤ, η Nova». Καθόλου ωραία, θα απαντήσουμε.
Το συμβόλαιο απαγορεύει ΡΗΤΑ την αντικατάσταση του ενός φορέα από τον άλλο. Ούτε η ΕΡΤ θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη Nova ούτε… τούμπαλιν. Εκτός αυτού, δεν είμαστε τόσο σίγουροι ότι ο ιδιώτης θα θελήσει να πληρώσει την παραγωγή ενός ματς που ήταν υποχρέωση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Και με το δίκιο του. Τι σημαίνει αυτό;
Η UEFA θα ζητήσει την πληρωμή ρητρών εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπονται στο συμβόλαιο. Τις ρήτρες θα πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο που υπέγραψε ως εγγυητής της ΕΡΤ. Νομίζατε ότι τελειώσαμε; Όχι; Έχουμε να πληρώσουμε πολλούς ακόμα.
Θα πρέπει να αποζημιωθούν από το Δημόσιο οι επίσημοι χορηγοί του Champions League (UniCredit, Gazprom, Ford, Adidas, Sony, Mastercard, Heineken, HTC) για τα διαφυγόντα κέρδη που θα έχουν από την απώλεια του διαφημιστικού χρόνου. Αυτό, θα γίνει ακόμα και αν γίνει παραγωγή και προβολή του (των) ματς από άλλο κανάλι. Γιατί το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί με την UEFA, προβλέπει μετάδοση από τη ΝΕΤ βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων πληθυσμιακής κάλυψης και τηλεθέασης.
Ο πρώην διευθυντής ειδήσεων της ΕΡΤ, Γιώργος Κογιάννης, έχει θέσει δημοσίως όλα τα παραπάνω θέματα και αναρωτιέται:
«Ποια είναι τα διαφυγόντα κέρδη για την ΕΡΤ και τους έλληνες φορολογούμενους και ποιος θα τα πληρώσει; Ποιος επίσης θα πληρώσει τις διεκδικήσεις που θα εγείρει η FIFA για τις μη μεταδόσεις των αγώνων; Έτερος τραγέλαφος υπήρξε και με το Under 20. Η ΕΡΤ είχε τα δικαιώματα μετάδοσης έως και 52 ματς και ήταν δεδομενο ότι θα καλύψει τουλάχιστον όλα τα ματς της Εθνικής Ελλάδας καθώς επίσης και τους ημιτελικούς και τον τελικό. Εδώ η Εθνική μας έκανε τη μεγάλη έκπληξη: Κέρδισε το φαβορί Μεξικό και μπήκε σε τροχιά εντυπωσιακής συνέχειας. Το «μαύρο» στην ΕΡΤ όμως δεν επέτρεψε στους έλληνες φιλάθλους να δουν ούτε αυτόν τον αγώνα. Και δεν επέτρεψε, βεβαίως, στο ελληνικό δημόσιο να εισπράξει τα πρόσθετα έσοδα από τις διαφημίσεις.
* Τεράστια είναι και τα ερωτήματα που έχουν προκύψει για τη μετάδοση του τελικού των play offs στο μπάσκετ ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Επίσης εν μία νυκτί, και με διαγωνισμό στον οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες μετείχε μόνον ένας ενδιαφερόμενος, η μετάδοση του ματς πωλήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών σε ιδιωτικό κανάλι. Θα μας ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών πόσα χρήματα πήρε το ελληνικό δημόσιο από αυτή την πώληση; Αληθεύει ότι το ποσό που δόθηκε – εάν δόθηκε – είναι πολύ μικρότερο ακόμη και από τις εισπράξεις των διαφημίσεων που είχε διασφαλίσει η ΕΡΤ για το pre game show (την ειδική εκπομπή πρίν από τον αγώνα);
Επίσης, θα μας ενημερώσει ο όποιος αρμόδιος ποιος θα πληρώσει τις αποζημιώσεις για τη μη μετάδοση του δεύτερου ματς των play offs, που επίσης ήταν υποχρεωμένη να δείξει η ΕΡΤ, μεταξύ Πανιωνίου και Ρεθύμνου; Οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών …ξέχασαν να πουλήσουν το εν λόγω ματς και δεν μεταδόθηκε ποτέ από κανένα κανάλι.
* Κατόπιν όλων αυτών των τραγελαφικών – και εξόχως ζημιογόνων για τους έλληνες φορολογούμενους – θα μας ενημερώσει κάποιος τι πρόκειται να γίνει και με τις επόμενες και άμεσες υποχρεώσεις μεταδόσεων της ΕΡΤ; Πρόκειται για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης (μέσα στον Ιούλιο) και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου (6 Αυγούστου) όπου επίσης εμπλέκονται χορηγοί παγκοσμίου βεληνεκούς.
* Θα μας ενημερώσει επίσης ο όποιος αρμόδιος τι θα γίνει με τις επόμενες μεταδόσεις της Formula 1 που αποτελούν και αυτές υποχρέωση, βάσει συμβολαίου, της ΕΡΤ (δύο τον Ιούλιο και μία τον Αύγουστο); Εδώ, σημειώστε, ότι πέραν του συμβολαίου, ο αντιπρόσωπος των διοργανωτών στην Ελλάδα έχει ήδη «κλείσει» συμφωνία 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την πληρωμή διαφημιστικού τηλεοπτικού χρόνου. Εάν δεν μεταδοθούν οι αγώνες από την ΕΡΤ πού θα παίξει η διαφήμιση και ποιος θα πληρώσει τη ζημιά των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ (συν των επιπλέον κερδών που προσδοκούσε ο αντιπρόσωπος);
Πάσα απάντηση ευπρόσδεκτη – πολύ περισσότερο, δε, εαν αναρτηθούν και τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία στην ξεχασμένη Διαύγεια…»
Άραγε πρόκειται για βλακεία, για προχειρότητα που οδηγεί σε έναν τραγέλαφο, ή για ένα προσχεδιασμένο σκάνδαλο που πληρώνει από την τσέπη του ο ελληνικός λαός; Όπως και να χει, με το κλείσιμο της ΕΡΤ, το ελληνικό Δημόσιο, θα αναγκαστεί να πληρώσει τεράστια ποσά (μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ) σε ρήτρες, αποζημιώσεις και δικαστικές διεκδικήσεις για γεγονότα που επρόκειτο να προβάλλει και δεν θα το κάνει, ενώ αναγκάζεται και δίνει έναντι πινακίου φακής σε ιδιωτικά κανάλια, τα δικαιώματα που αγόρασε μόλις λίγους μήνες πριν. Ήδη, ετοιμάζονται αγωγές από διεθνείς κολοσσούς, όπως η FIFA, που θα ζητήσουν εκατομμύρια ευρώ…
Να γίνουμε σαφείς: Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος, η ΕΡΤ είχε αγοράσει (άρα και πληρώσει) τα δικαιώματα για την προβολή αθλητικών και άλλων γεγονότων. Με το κλείσιμό της, τα δικαιώματα αυτά μεταπωλούνται σε τρίτους (ιδιωτικά κανάλια) που είχαν μειοψηφήσει στους διαγωνισμούς. Έτσι, για παράδειγμα, η ΕΡΤ αγόρασε έναντι 200.000 ευρώ τον τελικό του Κυπέλλου Μπάσκετ Ελλάδος και τα μεταπωλεί έναντι 70.000 ευρώ σε ιδιωτικό σταθμό, ενώ ταυτόχρονα χάνει 180.000 ευρώ επιπλέον που είχε κλείσει από διαφημίσεις και δεν πρόβαλλε. Τα ποσά είναι πλασματικά, όμως, για όσους έχουν ελάχιστες νομικές γνώσεις, αυτό, δεν συνιστά απιστία σε βάρος του Δημοσίου; Δεν θα έπρεπε να λογοδοτήσει κανείς;
Το τελευταίο διάστημα, μαθαίνουμε πως στο ΥΠΟΙΚ, που είναι ο «διάδοχος φορέας» της ΕΡΤ, πηγαινοέρχονται στελέχη ιδιωτικών τηλεοπτικών επιχειρήσεων, από τους οποίους ζητούνται να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις για την πώληση δικαιωμάτων. Προσέξτε: Το Υπουργείο (παρα)καλεί τα ιδιωτικά κανάλια να αγοράσουν το τηλεοπτικό προϊόν που είχε αγοράσει η ΕΡΤ. Ο νόμος της αγοράς λέει ότι όταν έχεις ανάγκη να πουλήσεις, το «πάνω χέρι» στη διαπραγμάτευση της τιμής, έχει ο αγοραστής. Έτσι, δεν είναι να μας κάνει περίεργο που δεν μαθαίνουμε πόσα λεφτά έδωσε η ΕΡΤ για να αγοράσει τα δικαιώματα της Formula 1 και πόσα (εδώ είναι το σημαντικό) έδωσε ο Alpha για να τα πάρει από αυτή. Θα περιμένουμε εναγωνίως τις απαντήσεις στη Διαύγεια, ελπίζοντας να διαψεύσουν τις υποψίες…
Και θα ρωτήσει κανείς: Γιατί το ΥΠΟΙΚ «καίγεται» να πουλήσει τα δικαιώματα που είχε αγοράσει η ΕΡΤ; Η απάντηση βρίσκεται στο ότι υπάρχουν ρήτρες μη προβολής. Γεγονός που σημαίνει ότι αν δεν προβληθούν τα γεγονότα, το Δημόσιο θα αναγκαστεί να πληρώσει αποζημιώσεις εκατομμυρίων. Το θέμα, βέβαια, δεν τελειώνει εδώ. Κάθε άλλο…
Το αστείο (όχι για εμάς που τα πληρώνουμε, βέβαια) είναι ότι ακόμα και αν μεταπωληθούν και προβληθούν κάποια από τα κορυφαία διεθνή αθλητικά γεγονότα που είχε αποκτήσει η ΕΡΤ, το Δημόσιο θα κληθεί να καταβάλλει αποζημιώσεις, πιθανότατα υπερπολλαπλάσιες του ποσού που θα εξοικονομήσει από την πώλησή τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Μουντιάλ του 2014 στη Βραζιλία, για το «πακέτο» του οποίου, η ΕΡΤ πλήρωσε ΗΔΗ 14 εκατομμύρια ευρώ. Στο «πακέτο», περιλαμβάνονται άλλες δύο μεγάλες διοργανώσεις, το Confederation Cup και το Under 20.
Οι «φωστήρες» του ΥΠΟΙΚ, πούλησαν (κανείς δεν μας έκανε την τιμή να μας πει πόσο και οι πληροφορίες μας λένε ότι η ΕΡΤ πλήρωσε 1 εκατ. ευρώ μόνο γι’ αυτό) τα δικαιώματα του Confederation Cup στον ΣΚΑΪ. Όμως οι τρομεροί εγκέφαλοι δεν διάβασαν στο συμβόλαιο που είχε υπογραφεί με την ΕΡΤ, ότι για οποιαδήποτε μορφή εκχώρησης των δικαιωμάτων οφείλεται η πρότερη συναίνεση της EBU αλλά και της FIFA.
Συναίνεση δεν υπήρξε και ο ΣΚΑΪ δεν πήρε κωδικούς δορυφόρων από την EBU. Αντιθέτως, έκανε dirty feed (πιθανότατα πρόκειται για κλοπή εικόνας) και αναμετέδωσε τα δύο πρώτα ματς, το Βραζιλία – Ιαπωνία με εικόνα από το ZDF και το Ιταλία -Μεξικό με εικόνα από το Sky Italia!
Τα δύο ξένα δίκτυα κινήθηκαν νομικά και έτσι κόπηκε η μετάδοση του Confederations Cup. Η FIFA, οργισμένη, ήδη ετοιμάζει αγωγές εναντίον του ελληνικού Δημοσίου κατ’ αρχάς, για να ζητήσει αυτά που δικαιούται, βάσει του συμβολαίου: Αποζημιώσεις- μαμούθ εκατομμυρίων ευρώ.
Η δε EBU, ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο, αφού κανείς δεν έκανε τον… κόπο να την ρωτήσει. Άλλωστε, μιας και πρόκειται για την Ένωση των Εθνικών Ευρωπαϊκών Τηλεοράσεων, μπορεί να συνδιαλλαγεί μόνο με εθνικές τηλεοράσεις. Στην Ελλάδα του μνημονίου όμως, δεν έχουμε τέτοια. Άρα, δεν μπορεί να συζητήσει με κανέναν για τα δικαιώματα!!!
Βέβαια, αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα. Απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από ρήτρες, αποζημιώσεις, διαφυγόντα κέρδη διαφημίσεων κ.α. θα χάσει από… παντού η ΕΡΤ. Η οποία είχε τα δικαιώματα για: το Κύπελλο Συνομοσπονδιών εθνικών ομάδων (Μουντιαλίτο), , το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου, το οποίο διεξάγεται τον Ιούλιο στη Βαρκελώνη, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου τον Αύγουστο στη Μόσχα, το Τσάμπιονς Λιγκ, το οποίο ξεκινά τον Αύγουστο. Στη συνέχεια τον Σεπτέμβριο ακολουθούν το Ευρωμπάσκετ με τη συμμετοχή της Εθνικής Ελλάδας και το Ευρωβόλεϊ.
Άλλο τρανό παράδειγμα είναι το Champions League, για το οποίο η ΕΡΤ έχει πληρώσει 31,5 εκατ. ευρώ για τα δικαιώματα 2012-1015. Τα ματς της διοργάνωσης, θα μετέδιδαν με εναλλαγές ανά αγώνα, η ΕΡΤ και η Nova.
Βάσει του συμβολαίου, για το πρώτο ματς της 14ης Αυγούστου, η ΕΡΤ θα πρέπει να κάνει την παραγωγή. Μέχρι τις 18 Ιουλίου θα πρέπει να έχει παραδώσει τις προδιαγραφές στη FIFA προς έγκριση. Τεχνογνωσία για παραγωγή τέτοιου μεγέθους αγώνα στην Ελλάδα έχουν μόνο η ΕΡΤ και η Nova. «Ωραία», θα πει κανείς. «Την παραγωγή θα την αναλάβει, αντί για την ΕΡΤ, η Nova». Καθόλου ωραία, θα απαντήσουμε.
Το συμβόλαιο απαγορεύει ΡΗΤΑ την αντικατάσταση του ενός φορέα από τον άλλο. Ούτε η ΕΡΤ θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη Nova ούτε… τούμπαλιν. Εκτός αυτού, δεν είμαστε τόσο σίγουροι ότι ο ιδιώτης θα θελήσει να πληρώσει την παραγωγή ενός ματς που ήταν υποχρέωση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Και με το δίκιο του. Τι σημαίνει αυτό;
Η UEFA θα ζητήσει την πληρωμή ρητρών εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπονται στο συμβόλαιο. Τις ρήτρες θα πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο που υπέγραψε ως εγγυητής της ΕΡΤ. Νομίζατε ότι τελειώσαμε; Όχι; Έχουμε να πληρώσουμε πολλούς ακόμα.
Θα πρέπει να αποζημιωθούν από το Δημόσιο οι επίσημοι χορηγοί του Champions League (UniCredit, Gazprom, Ford, Adidas, Sony, Mastercard, Heineken, HTC) για τα διαφυγόντα κέρδη που θα έχουν από την απώλεια του διαφημιστικού χρόνου. Αυτό, θα γίνει ακόμα και αν γίνει παραγωγή και προβολή του (των) ματς από άλλο κανάλι. Γιατί το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί με την UEFA, προβλέπει μετάδοση από τη ΝΕΤ βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων πληθυσμιακής κάλυψης και τηλεθέασης.
Ο πρώην διευθυντής ειδήσεων της ΕΡΤ, Γιώργος Κογιάννης, έχει θέσει δημοσίως όλα τα παραπάνω θέματα και αναρωτιέται:
«Ποια είναι τα διαφυγόντα κέρδη για την ΕΡΤ και τους έλληνες φορολογούμενους και ποιος θα τα πληρώσει; Ποιος επίσης θα πληρώσει τις διεκδικήσεις που θα εγείρει η FIFA για τις μη μεταδόσεις των αγώνων; Έτερος τραγέλαφος υπήρξε και με το Under 20. Η ΕΡΤ είχε τα δικαιώματα μετάδοσης έως και 52 ματς και ήταν δεδομενο ότι θα καλύψει τουλάχιστον όλα τα ματς της Εθνικής Ελλάδας καθώς επίσης και τους ημιτελικούς και τον τελικό. Εδώ η Εθνική μας έκανε τη μεγάλη έκπληξη: Κέρδισε το φαβορί Μεξικό και μπήκε σε τροχιά εντυπωσιακής συνέχειας. Το «μαύρο» στην ΕΡΤ όμως δεν επέτρεψε στους έλληνες φιλάθλους να δουν ούτε αυτόν τον αγώνα. Και δεν επέτρεψε, βεβαίως, στο ελληνικό δημόσιο να εισπράξει τα πρόσθετα έσοδα από τις διαφημίσεις.
* Τεράστια είναι και τα ερωτήματα που έχουν προκύψει για τη μετάδοση του τελικού των play offs στο μπάσκετ ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Επίσης εν μία νυκτί, και με διαγωνισμό στον οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες μετείχε μόνον ένας ενδιαφερόμενος, η μετάδοση του ματς πωλήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών σε ιδιωτικό κανάλι. Θα μας ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών πόσα χρήματα πήρε το ελληνικό δημόσιο από αυτή την πώληση; Αληθεύει ότι το ποσό που δόθηκε – εάν δόθηκε – είναι πολύ μικρότερο ακόμη και από τις εισπράξεις των διαφημίσεων που είχε διασφαλίσει η ΕΡΤ για το pre game show (την ειδική εκπομπή πρίν από τον αγώνα);
Επίσης, θα μας ενημερώσει ο όποιος αρμόδιος ποιος θα πληρώσει τις αποζημιώσεις για τη μη μετάδοση του δεύτερου ματς των play offs, που επίσης ήταν υποχρεωμένη να δείξει η ΕΡΤ, μεταξύ Πανιωνίου και Ρεθύμνου; Οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών …ξέχασαν να πουλήσουν το εν λόγω ματς και δεν μεταδόθηκε ποτέ από κανένα κανάλι.
* Κατόπιν όλων αυτών των τραγελαφικών – και εξόχως ζημιογόνων για τους έλληνες φορολογούμενους – θα μας ενημερώσει κάποιος τι πρόκειται να γίνει και με τις επόμενες και άμεσες υποχρεώσεις μεταδόσεων της ΕΡΤ; Πρόκειται για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης (μέσα στον Ιούλιο) και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου (6 Αυγούστου) όπου επίσης εμπλέκονται χορηγοί παγκοσμίου βεληνεκούς.
* Θα μας ενημερώσει επίσης ο όποιος αρμόδιος τι θα γίνει με τις επόμενες μεταδόσεις της Formula 1 που αποτελούν και αυτές υποχρέωση, βάσει συμβολαίου, της ΕΡΤ (δύο τον Ιούλιο και μία τον Αύγουστο); Εδώ, σημειώστε, ότι πέραν του συμβολαίου, ο αντιπρόσωπος των διοργανωτών στην Ελλάδα έχει ήδη «κλείσει» συμφωνία 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την πληρωμή διαφημιστικού τηλεοπτικού χρόνου. Εάν δεν μεταδοθούν οι αγώνες από την ΕΡΤ πού θα παίξει η διαφήμιση και ποιος θα πληρώσει τη ζημιά των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ (συν των επιπλέον κερδών που προσδοκούσε ο αντιπρόσωπος);
Πάσα απάντηση ευπρόσδεκτη – πολύ περισσότερο, δε, εαν αναρτηθούν και τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία στην ξεχασμένη Διαύγεια…»
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου