Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Ζητούν ακύρωση γιατί..δεν αποφάσισε ο Στουρνάρας τους, για το πρόστιμο.



Ζητά και τα ρέστα η γερμανική εταιρεία  Thyssen Krupp Marines System που εξαγόρασε την HDW η οποία είχε αναλάβει την προμήθεια των 4 υποβρυχίων τύπου 214 στο πολεμικό ναυτικό. Υποβρύχια τα οποία ουδέποτε παραδόθηκαν πλην ενός που έγερνε.
Οι Γερμανοί προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της απόφασης του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου να εκδώσει  καταλογιστική πράξη σε βάρος της γερμανικής εταιρείας ύψους 115.000.000 ευρώ με την οποία ουσιαστικά ζητεί  να του επιστραφεί το σύνολο των ποσών που έχουν δοθεί στην επίμαχη εταιρεία από το Ελληνικό Δημόσιο την περίοδο 2010-2011 ως αχρεωστήτως καταβληθέντων. Το ποσό αυτό δόθηκε σε δυο δόσεις των 18 και 97 εκ. ευρώ.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, επικαλούμενος λόγους δημοσίου συμφέροντος, διαβίβασε τη σχετική πράξη στην Δ.Ο.Υ. για είσπραξη κάνοντας λόγο για  αδικαιολόγητο πλουτισμό της γερμανικής εταιρείας λόγω της καθυστέρηση παράδοσης των υπερσύγχρονων υποβρύχιων «κλάσης 214». Πάντως, το Ελληνικό Δημόσιο έχει προσφύγει  και στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας (ICC) και ζητάει να του επιδικαστεί αποζημίωση για την καθυστέρηση παράδοσης των υποβρυχίων, η οποία εάν γίνει δεκτή  στο Δημόσιο  μπορεί να επιδικαστούν μέχρι και 6 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με την καταλογιστή πράξη:
1) Από το πρόγραμμα Αρχιμήδης έπρεπε να έχει παραδοθεί ήδη το υποβρύχιο Πιπίνος (12 Απριλίου 2012), το υποβρύχιο Ματρώζος (17 Φεβρουαρίου 2013) και το υποβρύχιο Κατσώνης (27 Δεκεμβρίου 2013).
2) Από το πρόγραμμα Ποσειδών έπρεπε να έχει γίνει η παράδοση του υποβρυχίου Ωκεανός (27 Μαΐου 2012) και τα πρόσθετα υλικά υποβρυχίου (excess materials) της σύμβασης 021Β/02.
3) Δεν έχει ξεκινήσει η παράδοση μέσω της εταιρείας HDW το σύνολο των επιπλέον / πρόσθετων υλικών (excess materials). Η αδυναμία αυτή του αναδόχου του έργου οφείλεται στη διαπίστωση ότι στη λίστα των υλικών της σύμβασης 021Β/02 υπάρχουν διπλοεγγραφές και ανύπαρκτα υλικά. Η υπαίτια αδυναμία εκπλήρωσης της σχετικής υποχρέωσης καθιστά την καταβολή των σχετικών ποσών αχρεωστήτως καταβληθέντων.
4) Μετά την καταγγελία (16 Μαΐου 2011) από πλευράς της εταιρείας HDW της σύμβασης με τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ), η κατασκευή των δύο νέων υποβρυχίων του προγράμματος Ποσειδών ΙΙ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την HDW, λόγω των αποκλειστικών δικαιωμάτων σχεδιασμού των υποβρυχίων που έχει.
5) Η κατασκευή των δύο υποβρυχίων του προγράμματος Ποσειδών ΙΙ δεν έχει καν αρχίσει.
Αναφέρει δε πως  «ως επιτακτικό δημόσιο συμφέρον νοείται η ανάγκη άμεσης διασφάλισης της απόφασης καταλογισμού μιας εξαιρετικά μεγάλης απαίτησης του Ελληνικού Δημοσίου προερχομένης από την εκτέλεση προγραμμάτων ναυπήγησης υποβρυχίων άμεσα συνδεδεμένων με ζητήματα εθνικής άμυνας έναντι του κινδύνου να καταστεί η εκτέλεση της απαίτησης αυτής αδύνατη ή ιδιαίτερα δυσχερής».
Απ΄ την πλευρά τους οι Γερμανοί υποστηρίζουν ότι η καταλογιστική πράξη είναι αντισυνταγματική και παράνομη αφού αρμόδιος για το θέμα των καταλογισμών σε ιδιώτες είναι ο υπουργός Οικονομικών. Υποστηρίζουν δε ότι παραβιάστηκε η συνταγματική επιταγή του άρθρου 20 που επιτάσσει πριν την έκδοση οποιασδήποτε καταλογιστικής πράξης να καλείται ο ενδιαφερόμενος σε ακρόαση.
Ασφαλώς και ξέρουν πολύ καλά τι ζητούν αφού δεν υπήρχε περίπτωση ο γαμημένος άνθρωπος τους, να πάρει τέτοια απόφαση, δηλαδή επιβολής προστίμου στους Γερμαναράδες  γιατί μετά ποιος τον ξέπλενε στην Μερκελ. .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...