Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Ρυθμιστής των εξελίξεων οι ΑΝΕΛ;



Διαρκείς ανατροπές δείχνει η μεγάλη δημοσκόπηση που έχουν στα χέρια τους τα επιτελεία των κομμάτων. Παρότι κυριαρχεί η πόλωση και ο διπολισμός το Κίνημα του ΓΑΠ προκαλεί αναταράξεις και κάνει πλέον συναρπαστική τη μάχη για την 3η θέση. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής η εκτίμηση αποτελέσματος σε περίπτωση που είχαμε σήμερα εκλογές είναι ότι  οκτώ  κόμματα  μπαίνουν στην νέα βουλή .
 ΣΥΡΙΖΑ 27,5%
ΝΔ 21%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 6%
ΚΙΝΗΜΑ ΓΑΠ 5,5%
ΚΚΕ 5,5%
ΠΟΤΑΜΙ  5%
ΠΑΣΟΚ 4%
ΑΝΕΛ 3,5%
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν πώς είναι εξαιρετικά δύσκολα να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, εκτός και αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα κάνει «επέλαση» και αποσπάσει 145 βουλευτές.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναμφισβήτητα πρώτο κόμμα και με διαφορά από τη ΝΔ περίπου 6-8 μονάδων (άσχετα τι λένε τα συστημικά ΜΜΕ με της κατά παραγγελίας μετρήσεις), ενώ εκτιμάται πώς το ποσοστό που θα λάβει στις εκλογές θα είναι μεγαλύτερο του 30%,αφου το μεγάλο μέρος των αναποφάσιστων ψηφοφόρων θα κινηθούν και πάλι προς το πρώτο κόμμα ψηφίζοντας σε ποσοστά άνω του 60%.
Το ερώτημα όμως είναι πόσο μεγαλύτερο; Με ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 30% βγάζει από το 132 έως 135 βουλευτές. Αυτοί δεν αρκούν για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. αν το κόμμα του Πάνου Καμμένου μπει στη Βουλή και καταφέρει να εκλέξει 10-12 βουλευτές. Απαιτείται λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να εκλέξει 145 βουλευτές προκειμένου να σχηματισθεί μια κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας με προαπαιτούμενο να έχουν εισέλθει στη Βουλή και οι ΑΝ.ΕΛ.

Οι ΑΝ.ΕΛ. είναι το μόνο κόμμα με το οποίο σε αυτή τη φάση μπορεί να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Το «Ποτάμι» που είναι το αμέσως επόμενο εκτιμούν από την Κουμουνδούρου ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και δεν θα ήθελαν με το «καλημέρα» να συμπράξουν μαζί του.
 Είναι λοιπόν πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ αν δεν καταφέρει να κάνει ένα «δυνατό μπάσιμο» και να αποσπάσει υψηλό ποσοστό στις εκλογές, της τάξεως του 35% και άνω ή να εκλέξει 144-145 βουλευτές να οδηγηθούμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση εντός του Μαρτίου, όπως έγινε και το 2012 για να προκύψει μία κυβέρνηση με «καθαρή» πλειοψηφία.
Το σενάριο αυτό εξετάζεται από την Κουμουνδούρου, και χαρακτηρίζεται ευνοϊκό για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού η ήττα της ΝΔ και μάλιστα με ευρεία διαφορά στις 25 Ιανουαρίου θα φέρει μεγαλύτερη γκρίνια στη ΝΔ, «ξήλωμα» του Αντώνη Σαμαρά και ενδεχομένως διάλυση της.
Με λίγα λόγια το σενάριο που θέλει την 25η Ιανουαρίου να είναι ο προημιτελικός μίας εκλογικής αναμέτρησης με τον τελικό να διεξάγεται το Μάρτιο συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...