Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Εεε… έρχεται.



Ο Τσόμσκυ μίλησε στη δημοσιογράφο Έιμι Γκούντμαν του «Democracy Now».
Ακολουθεί το χαρακτηριστικό απόσπασμα της συνέντευξης:
Νόαμ Τσόμσκυ: Προσέξτε την αντίδραση. Η αντίδραση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εξαιρετικά άγρια. Οι Έλληνες σημείωσαν πολύ μικρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις του, αλλά όχι κάτι σπουδαίο. Η Γερμανοί έπεσαν καταπάνω τους με απίστευτη δριμύτητα.
Έιμι Γκούντμαν: Εννοείτε σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του χρέους.
Ν.Τ.: Ναι, ο τρόπος που τους συμπεριφέρθηκαν και κατά κάποιο τρόπο η μέθοδος διά της οποίας τους εξανάγκασαν να υποχωρήσουν από όλες σχεδόν τις προτάσεις του. Αυτό που συμβαίνει με την λιτότητα είναι πράγματι ένα είδος πολέμου.
Ως οικονομικό πρόγραμμα, η λιτότητα υπό ύφεση δεν έχει κανένα νόημα. Απλώς δυσχεραίνει την κατάσταση. Το ελληνικό χρέος που σχετίζεται με το ΑΕΠ, στην πραγματικότητα αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, εξαιτίας των πολιτικών που υποτίθεται ότι θα βοηθούσαν ώστε να ξεπεραστεί το χρέος. Στην περίπτωση της Ισπανίας, το χρέος δεν ήταν δημόσιο, αλλά ιδιωτικό.
Θυμηθείτε, όταν μια τράπεζα προχωρά σε έναν επικίνδυνο και γεμάτο ρίσκο δανεισμό, κάποιος δανείζεται με εξίσου μεγάλο ρίσκο. Και οι πολιτικές που σχεδιάζονται από την τρόικα, ξεπληρώνουν ουσιαστικά τις τράπεζες, τους εγκληματίες, όπως περίπου συμβαίνει κι εδώ. Ο λαός υποφέρει. Αλλά ένα από τα πράγματα που συμβαίνουν είναι ότι οι πολιτικές της κοινωνικής δημοκρατίας, ήτοι το κράτος πρόνοιας, έχει αποσαρθρωθεί. Αυτό αποτελεί ένα είδος πολέμου.
Δεν πρόκειται για μια οικονομική πολιτική με νόημα, με σκοπό να τερματίσει μια σοβαρή ύφεση. Και υπάρχει αντίδραση σε αυτή – όπως στην Ελλάδα και την Ισπανία αλλά και αλλού όπως στην Ιρλανδία και πλέον και στη Γαλλία.
 Αλλά πρόκειται για μια επικίνδυνη κατάσταση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια απάντηση της δεξιάς και κυρίως της ακροδεξιάς. Η εναλλακτική στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι η Χρυσή Αυγή, το νεοναζιστικό κόμμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...