Άκρως αποκαλυπτικό ήταν το άρθρο του HOT DOC για τα εξοπλιστικά στο Α΄ τεύχος Μαρτίου.
Σε αυτό οι στρατιωτικοί εισαγγελείς «δείχνουν» τους πρώην υπουργούς Άμυνας Τσοχατζόπουλο, Βενιζέλο, Μεϊμαράκη και Παπαντωνίου να χειρίζονται τα εξοπλιστικά με τρόπους που πιθανότατα δεν εξυπηρετούσαν τα εθνικά αλλά τα ιδιωτικά συμφέροντα…
SWAP και «ανύπαρκτες» εγγυητικές επιστολές
Η πλέον χαρακτηριστική πρακτική ήταν οι εταιρίες ή να καταθέτουν «ανύπαρκτες» εγγυητικές επιστολές ή να μην καταθέτουν και καθόλου, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.
Λέμε «ανύπαρκτες» γιατί αυτές ήταν χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα μας και προέρχονταν από τις ίδιες τις εταιρίες και όχι από κάποια Τράπεζα!
Στην συνέχεια με αυτή την «εγγυητική» επιστολή η χρηματοδότηση γινόταν πολλές φορές μέσω προγράμματος swap.
Ενώ δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο δεν εξασφάλιζε τον εαυτό του με εγγυητικές επιστολές Τραπέζης, έκανε συμβάσεις για τη διαχείριση κινδύνου!
Προφανώς οι τέσσερις διατελέσαντες υπουργοί θεωρούσαν πως δεν θα ελεγχθούν ποτέ για τα πεπραγμένα τους στο τεράστιο θέμα των εξοπλισμών της χώρας, καθώς με το νόμο Βενιζέλου περί ευθύνης υπουργών ούτε θα εξεταστούν, ούτε θα δικαστούν αφού τα πιθανά αδικήματα έχουν παραγραφεί.
Δεν έχει παραγραφεί ωστόσο το χρήμα που μπορεί να αναζητήσει η Βουλή.
Η καταδίκη Τσοχατζόπουλου εξάλλου προέκυψε από τον εντοπισμό του μαύρου χρήματος.
Η πρακτική που ακολουθούσαν
Αφού επιλεγόταν η εταιρεία ως η μοναδική κατασκευάστρια κάτι που σε πολλές περιπτώσεις ήταν και ψευδές και οριζόταν το ποσό, η κατασκευάστρια εταιρεία κατέθετε εγγυητικές επιστολές για το έργο, αλλά η σύμβαση δεν προέβλεπε καν το ύψος αυτής της εγγύησης. Η εγγύηση αυτή μάλιστα δεν ήταν από Τράπεζα όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία αλλά της ίδιας της εταιρίας.
Μετά την υπογραφή αποφασιζόταν η χρηματοδότηση της σύμβασης μέσω προγράμματος swap με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και Οικονομίας.
Το swap αυτό σε πολλές περιπτώσεις έληγε επιβαρύνοντας το ελληνικό δημόσιο.
Να θυμίσουμε εδώ πως το swap δεν ήταν τίποτα άλλο από την μέθοδο που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Σημίτη για να κρύψει το ελληνικό χρέος ώστε να εξασφαλιστεί η είσοδος της χώρας στην ΟΝΕ.
Τα swap αυτά είχε προτείνει και διαχειριστεί στην κυβέρνηση Σημίτη η Goldman Sachs.
Υπάρχουν περιπτώσεις που η ελληνική πλευρά ενώ έχει καταβάλλει σεβαστό μέρος του κόστους δεν έχει παραλάβει τα οπλικά συστήματα και παρά ταύτα δεν έχει ενεργοποιήσει τις σχετικές ρήτρες.
Όπως προκύπτει επίσης από την έρευνα εξοπλιστικά προγράμματα παρότι παρουσιάζονταν ως κατεπείγοντα δεν ήταν.
Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως σε πολλές περιπτώσεις υπήρχαν αλλεπάλληλες τροποποιήσεις της σύμβασης με αποτέλεσμα να έχει ξεπεραστεί ο χρόνος υλοποίησης.
Συνοψίζοντας δηλαδή ενώ το ελληνικό Δημόσιο δεν εξασφάλισε τον εαυτό του με εγγυητικές επιστολές τράπεζας και κάνοντας συμβάσεις για την διαχείριση κινδύνου (swap) έχανε χρήματα…
Τουλάχιστον άλλες 14 υποθέσεις εξοπλιστικών υπό έρευνα
Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στο ίδιο τεύχος του HOT DOC υπάρχουν ακόμα τουλάχιστον 14 ακόμα υποθέσεις στο μικροσκόπιο ενώ όπως τονίζει εκτός από τον διεφθαρμένο υπάρχει και ο διαφθορέας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου