Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Βαρουφάκης . Το χρέος μας είναι μία "μεταβλητή ελέγχου" της χώρας ,



Οι πιστωτές της Ελλάδας απορρίπτουν την πρόταση της κυβέρνησης για την... ανταλλαγή του χρέους της χώρας με ομόλογα που θα ενσωματώνουν ρήτρα ανάπτυξης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στη γαλλική οικονομική εφημερίδα LeContrarien Matin, αφήνοντας αιχμές ότι η σκληρή στάση των πιστωτών για το χρέος έχει σχέση με την επιδίωξη πολιτικού ελέγχου στην Ελλάδα.

Σε δημοσιογραφική ερώτηση, γιατί οι πιστωτές θεωρούν "κόκκινη γραμμή" την πλήρη αποπληρωμή του χρέους, ο υπουργός δήλωσε:

"Το πιο θλιβερό ίσως σημείο είναι ότι στην πράξη όλοι συμφωνούν. Μου λένε συνέχεια ότι η λέξη κούρεμα είναι τοξική πολιτικά, αλλά συγχρόνως, μου λένε ότι οι πιστωτές μας θα ήταν έτοιμοι να συζητήσουν μία σημαντική επιμήκυνση των λήξεων του χρέους με μία συνοδευτική μείωση των επιτοκίων - που αποτελούν φυσικά ένα σημαντικό... κούρεμα". Και προσθέτει:

Κατά παράδοξο τρόπο, όταν αντιπροτείνουμε ομόλογα με ρήτρα αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ, τα οποία θα απέφεραν δυνητικά μεγαλύτερη αξία στους πιστωτές μας", υπάρχει απόρριψη", δήλωσε ο υπουργός.

Η μόνη εξήγηση γι' αυτό το παράδοξο, πρόσθεσε ο υπουργός, "είναι ότι το ερώτημα του χρέους έχει λίγο να κάνει...με το χρέος. Ότι το χρέος μας είναι  μία "μεταβλητή ελέγχου", όπως θα έλεγαν οι μαθηματικού, στο πλαίσιο μίας "σχεδιαζόμενης" άσκησης, σκοπός της οποίας είναι η μεγιστοποίηση της πολιτικής εξουσίας σε χώρες που έχουν ελλείμματα. Εάν υπάρχει κάποια άλλη εξήγηση, θα ήθελα να την ακούσω", είπε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...