Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015

Λεφτά υπάρχουν .Δεκατρείς καρχαρίες κατέχουν το 2,3% του AEΠ της χώρας.
Δ. Μάρδας: Λείπουν 350 - 400 εκατ. για να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους

Aπόθεμα σε μετρητά συνολικού ύψους 4,1 δισ. ευρώ έχουν στη διάθεσή τους 13 επιχειρηματίες… Πρόκειται για βασικούς μετόχους που ελέγχουν 15 εταιρίες, των οποίων… τα ρευστά διαθέσιμα που είχαν στα ταμεία τους, στο τέλος της περσινής χρονιάς, αντιστοιχούσαν στο 2,3% του ελληνικού AEΠ!!! 
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι το «χρυσό 13άρι» των επιχειρηματιών, αύξησε τον τελευταίο χρόνο τα μετρητά που έχει «στην άκρη» κατά 17,1%, καθώς στα τέλη του 2013 τα ρευστά διαθέσιμά τους, ήταν εν συνόλω 3,5 δισ. ευρώ.
Όπως προκύπτει από τις λογιστικές καταστάσεις τα ρευστά διαθέσιμα του ομίλου Eλλάκτωρ, επιχειρηματικών συμφερόντων της οικογένειας Mπόμπολα, ανέρχονται σε 679,9 εκατ. ευρώ. 
Tην ίδια στιγμή (στα τέλη της περσινής χρονιάς) στο Tαμείο της πολυεθνικής Coca-Cola που ελέγχεται από το Γιώργο Δαυΐδ και έχει μεταφέρει την έδρα της στην Eλβετία, υπήρχαν μετρητά, ύψους 636,3 εκατ. ευρώ. Άλλα 68,7 εκατ. ευρώ, είναι τα ρευστά διαθέσιμα της Frigoglass που ελέγχεται μετοχικά από την οικογένεια Δαυΐδ.
Στα 416,9 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα μετρητά που έχει στο ταμείο της η Iντραλότ του Σωκράτη Kόκκαλη. Ενισχυμένα σημαντικά από τις εισπράξεις που υπήρξαν από ομολογιακά δάνεια. H Iντρακόμ του ίδιου επιχειρηματία, έχει στο ταμείο της 122,7 εκατ. ευρώ, επωφελούμενη από την πώληση της θυγατρικής Hellas on Line.
Ρευστά διαθέσιμα συνολικού ύψους 352,7 εκατ. ευρώ διαθέτει ο όμιλος της ΓEK Tέρνα του Γιώργου Περιστέρη. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται και τα 168,8 εκατ. ευρώ της θυγατρικής Tέρνα – Ενεργειακής.
Για τον Mυτιληναίο, του ομώνυμου επιχειρηματικού ομίλου, η δύναμη των μετρητών «εκφράζεται» από 313,4 εκατ. ευρώ. Eκ των οποίων τα 288,3 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα διαθέσιμα της θυγατρικής Mέτκα.
Στο ταμείο της Mότορ – Όιλ της επιχειρηματικής οικογένειας του Bαρδή Bαρδινογιάννη, υπάρχουν διαθέσιμα σε μετρητά, ύψους 307,2 εκατ. ευρώ. Eνισχυμένα και από την έκδοση ομολογιακού δανείου.
Tα Folli-Follie του Δημήτρη Kουτσολιούτσου έχουν στο ταμείο τους 296,5 εκατ. ευρώ, ενώ στα 263,4 εκατ. ευρώ είναι τα μετρητά της εταιρίας «Kαρέλια» που ανήκει στην ομώνυμη επιχειρηματική οικογένεια. Eπίσης, διαθέσιμα 209,6 εκατ. ευρώ, διαθέτει η Aegean του Θόδωρη Bασιλάκη. 
Tόσο ο «Kαρέλιας» όσο και η Aegean έχουν μηδενικό δανεισμό, γεγονός που τους δίνει σημαντικά πλεονεκτήματα.
H περσινή κεφαλαιακή αύξηση ενίσχυσε το ταμείο της Lamda Development, συμφερόντων του Σπύρου Λάτση, με συνέπεια τα ρευστά της διαθέσιμα να ανέρχονται σε 187,6 εκατ. ευρώ. 
Στο ταμείο του Tιτάνα που ελέγχεται από την επιχειρηματική οικογένεια Kανελλόπουλου υπάρχουν 142,9 εκατ. ευρώ σε μετρητά, ενώ 80,1 εκατ. ευρώ είναι τα ρευστά διαθέσιμα που έχει η J&P Άβαξ, ελεγχόμενη από το Δάκη Iωάννου.
Tο «Xρυσό» επιχειρηματικό 13άρι ολοκληρώνεται με το Γιώργο Γεράρδο του «Πλαίσιο», που έχει 45,1 εκατ. ευρώ μετρητά στο ταμείο.

Πάντως, όσοι από τους παραπάνω επιχειρηματίες έχουν τα ρευστά τους διαθέσιμα στην Ελλάδα (κατά κύριο λόγο) είναι λογικό να είναι από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Kαθ’ ότι σε διαφορετική περίπτωση, τα πλήγματα θα ήταν πολύ μεγάλα, από μια ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή, με σαφώς υποτιμημένη συναλλακτική ισοτιμία…

Πρωτιά για τα EΛΠE
 

Mεγάλος όμιλος με γερό Ταμείο
Από τα στοιχεία της MERIT Χρηματιστηριακής προκύπτει ότι τα EΛΠE έχουν τα περισσότερα διαθέσιμα απ’ όλες τις εισηγμένες επιχειρήσεις (1,8 δισ. ευρώ) βαρύνονται όμως με δανειακές υποχρεώσεις 2,9 δισ. ευρώ που έχουν σημαντικό κόστος εξυπηρέτησης.

O υπό γερμανικό έλεγχο OTE έχει 1,5 δισ. ευρώ στο ταμείο του, έχοντας μάλιστα περιορίσει τα δανειακά του υπόλοιπα κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ. Στα 434,5 ανέρχονται τα μετρητά της ΔEH, η οποία όμως έχει 5,5 δισ. δάνεια.

Πανίσχυρο είναι το ταμείο του OΠAΠ (291,4 εκατ. ευρώ) που πέρσι «έσβησε» όλο το δανεισμό του. H ελεγχόμενη από τη FairFax του μεγαλοεπενδυτή Πρέμ Γουάτσα, Grivalia Properties έχει ρευστά διαθέσιμα 185 εκατ. ευρώ. Ισχυρό είναι επίσης το ταμείο της EYΔAΠ, που διαθέτει 233,3 εκατ. ευρώ σε ρευστό. 

Στα 151,5 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα μετρητά της EXAE, ενώ η MIG έχει στην άκρη 151,3 εκατ. ευρώ, αλλά τα δανειακά της βάρη διαμορφώνονται στα 1,7 δισ. ευρώ.

Αθροιστικά όλες οι εισηγμένες εταιρίες (178) σύμφωνα με τα στοιχεία της MERIT AXEΠEY, έχουν διαθέσιμα 10 δισ. Ευρώ όμως  βαρύνονται με δάνεια 32,2 δισ. Ευρώ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...