Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Η γεωστρατηγική του ….Γκόρτσου.



Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα πριν την εκλογή νέου πρόεδρου στις Η.Π.Α .
Οριστική στροφή των Αμερικανών υπέρ του PYD, δηλαδή των Κούρδων της Συρίας, αναφέρει σε μακροσκελές άρθρο της η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα, Yeni Şafak, (18/6), με την πληροφορία ότι η Ζώνη Ασφαλείας που έλπιζε η Τουρκία να δημιουργήσει εντος του συριακού εδάφους, τελικά θα είναι κουρδική ζώνη που θα ενώνει τα δυο κουρδικά τμήματα της βορείου Συρίας και θα δημιουργεί τον Βόρειο Κουρδικό Διάδρομο.

Η εξέλιξη αυτή έχει σοβαρότατες συνέπειες για την πολιτική της Τουρκίας στο συριακό, καθώς κλονίζονται ουσιαστικά όλες οι τουρκικές προσδοκίες ότι με την βοήθεια των Αμερικανών αλλά και των Γαλλογερμανών θα ανατραπεί η κουρδική προέλαση προς τη Μεσόγειο. Ήδη τουρκικές πληροφορίες κάνουν λόγο για Γάλλους κομάντος που πολεμούν στο πλευρό των Κούρδων εναντίον του ISIS.

Αυτή την στιγμή ο στρατηγικός στόχος των Κούρδων είναι να ενώσουν το Kobani με την κουρδική ζώνη του Afrin στα δυτικά, ενοποιώντας τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο τους με προοπτική δεύτερο βήμα την πρόσβαση στην Μεσόγειο. Εδώ υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρων ζήτημα μήπως η πρόσβαση αυτή γίνει μέσω της τουρκικής επαρχίας του Hatay, μια επαρχία που σύμφωνα με την Συρία κατέχει παράνομα η Τουρκία όπως το βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Ήδη η αλαζονεία του Ερντογάν κοστίζει πολύ ακριβά στην τουρκική οικονομία και έχει οδηγήσει σε πρωτοφανές για τα τουρκικά δεδομένα αδιέξοδο της πολιτικής του, σε σημείο να φτάσει να ελπίζει από την… Ρωσία να του δώσει κάποια λύση. Πράγμα φυσικά αδύνατο προς το παρών τουλάχιστον.

Η δεύτερη και πιο πιθανή ίσως επιλογή του Τούρκου προέδρου είναι να οδηγήσει την χώρα σε μια άνευ προηγουμένου σύγκρουση με αφορμή το Κουρδικό εναντίον και των δυο υπερδυνάμεων, που σίγουρα θα επιφέρει την οριστική καταστροφή και διάλυση της χώρας του.
Αιφνιδιαστική επιθεώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων και ειδικά των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 Triumf από τον Ρώσο Υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού στην Λαττάκεια στη σκιά αερομαχίας Su-35 και F-18 χτες βράδυ. Αμέσως μετά την Κριμαία ο Σ.Σοϊγκού μετέβη στην Συρία, επιθεώρησε τα ρωσικά οπλικά συστήματα και συνομίλησε με τον Μ.Άσαντ.
Πλέον στο μέτωπο της Συρίας θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές καθώς αναπτύχθηκαν δύο ρωσικές ταξιαρχίες.
Σύμφωνα με συριακές πηγές ρωσικά μαχητικά βομβάρδισαν θέσεις των ισλαμιστών που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ στην Β. Συρία και στα σύνορα με Ιορδανία.
Όσο αφορά το τελευταίο οι ΗΠΑ μαζί με Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία δημιουργούν έναν νέο FSA με την ονομασία "Νέος Συριακός Στρατός". Αυτό είναι και το περίφημο "plan B".
Όλα αυτά τη στιγμή που το πλέγμα των σχέσεων Ρωσίας-ΝΑΤΟ πάει από το κακό στο χειρότερο.
Οι  New York Times ανέφεραν ότι 50 διπλωμάτες από το State Department υπέγραψαν ένα εσωτερικό έγγραφο και κάλεσαν τον πρόεδρο Μ.Ομπάμα να χρησιμοποιήσει την ισχύ των όπλων εναντίον της κυβέρνησης της Συρίας και του προέδρου Μ.Άσσαντ και να καταρριφθούν τα ρωσικά και συριακά μαχητικά που επιχειρούν.

Σύμφωνα με το σημείωμα αυτοί οι διπλωμάτες πιστεύουν ότι τα στρατιωτικά πλήγματα εναντίον της συριακής κυβέρνησης θα αποτρέψουν την παραβίαση της συμφωνίας εκεχειρίας.

 Ο Αμερικανός Στρατηγός David Goldfin τόνισε πως η Αμερικανική Αεροπορία είναι έτοιμη να δημιουργήσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία.

Το μόνο που απομένει είναι να δοθεί η άδεια να καταρριφθούν τα ρωσικά μαχητικά που πετούν στη χώρα.

«Καθώς το ISIL δεν έχει αεροσκάφη, σημαίνει ότι πρέπει να πάρουμε άδεια να καταρρίψουμε τα ρωσικά και συριακά μαχητικά» είπε ο Goldfin.

«Αυτή η προϋπόθεση είναι απαραίτητη για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων».

Ρωσικά ΜΜΕ λένε ότι αυτό που έγινε στην Κριμαία, είναι πράξη πολέμου!
 Οι ΗΠΑ δικαιολογούν τις πολεμικές πράξεις τους λέγοντας πως αρνούνται να σεβαστούν τη ρωσική κυριαρχία επειδή δεν αναγνωρίζουν την Κριμαία ως τμήμα της Ρωσίας.

Γι αυτό δεν αναγνωρίζουν την παραβίαση του ρωσικού εναέριου χώρου.

Αντίθετα υποστηρίζουν ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη πετούν σε ουκρανικό έδαφος και μέσα στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας με την άδεια της κυβέρνησης του Κιέβου της μόνης νόμιμης εξουσίας να δεχτεί ή να αρνηθεί μια τέτοια άδεια.

Οι ΗΠΑ έχουν αγνοήσει τις ρωσικές διαμαρτυρίες και πλέον τον λόγο έχουν τα όπλα τονίζουν τα ρωσικά ΜΜΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...