Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο, 8 Απριλίου 2017

Έπρεπε πρώτα να ευχαριστήσουν την ...Ελλάδα, και μετά τον Τράμπ.Η συριακή ισλαμιστική αντιπολίτευση και ένοπλοι «μετριοπαθείς» τζιχαντιστές χαιρέτισαν την Παρασκευή το πυραυλικό πλήγμα των ΗΠΑ σε βάση της συριακής πολεμικής αεροπορίας, με τον ... αρχιδιαπραγματευτή των Σύρων ισλαμιστών να συμπληρώνει ότι «δεν φτάνει μόνο ένα χτύπημα».
Το πλήγμα των ΗΠΑ, κατ’ εντολή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στη βάση Σαϊράτ στην κεντρική Συρία, ήταν η πρώτη στρατιωτική κίνηση της Ουάσιγκτον κατά του συριακού καθεστώτος εδώ και έξι χρόνια, από την αρχή του εμφυλίου πολέμου στην αραβική χώρα.
«Το να χτυπά κανείς μία αεροπορική βάση δεν είναι αρκετό, υπάρχουν 26 βάσεις από τις οποίες στοχοποιούνται άμαχοι», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αλούς, στέλεχος της πολιτικής πτέρυγας του Στρατού του Ισλάμ, μιας «μετριοπαθούς» τζιχαντιστικής οργάνωσης.
«Όλος ο κόσμος πρέπει να σώσει τον συριακό λαό από τα νύχια του δολοφόνου Μπασάρ και των συμμάχων του», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος των ισλαμιστών.
«Το αμερικανικό χτύπημα ενάντια στα δολοφονικά εργαλεία του Μπασάρ Αλ Άσαντ είναι το πρώτο βήμα στο σωστό μονοπάτι της μάχης κατά της τρομοκρατίας και ελπίζουμε να συνεχιστεί», δήλωσε ο Ισάμ Ραές, εκπρόσωπος της φιλότουρκης ισλαμιστής οργάνωσης «Νότιο Μέτωπο» του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).
«Κατά τη γνώμη μου, το μήνυμα είναι πολιτικό και έχει φτάσει και γίνει κατανοητό από τη Ρωσία», πρόσθεσε.
Ο συνταγματάρχης Αχμέντ Οσμάν της ισλαμιστικής τουρκμενικής παραστρατιωτικής οργάνωσης μισθοφόρων της Τουρκίας «Σουλτάνος Μουράντ», από την πλευρά του, τόνισε ότι «καλωσορίζουμε κάθε ενέργεια που θα θέσει ένα τέλος στο καθεστώς που διαπράττει τα χειρότερα εγκλήματα στην ιστορία».
Τέτοιες «δόξες» ο Ντόναλντ Τραμπ να τον υμνούν και ευγνωμονούν οι τζιχαντιστές, ούτε στα πιο τρελά του όνειρα.

Τα αμερικανικά αντιτορπιλικά κλάσης Arleign Burke, USS Porter και USS Ross εκτόξευσαν τα 59 βλήματα Tomahawk, από το νότιο Αιγαίο, ελάχιστα έξω από τα εθνικά χωρικά ύδατα των έξι μιλίων, αλλά σαφώς εντός του ελληνικού FIR, στην περιοχή της Σούδας στην Κρήτη, από τις 2:42 μέχρι τις 2:56 τα ξημερώματα.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αμερικανικές πλατφόρμες εκτόξευσης όπλων, είτε εναέριες είναι θαλάσσιες, χρησιμοποιούν το Αιγαίο και το ελληνικό FIR για να εκτοξεύσουν επίθεση κατά τρίτου κράτους.
Το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό είχε ενημερωθεί η ελληνική πλευρά για την ενέργεια και πώς διαχειρίστηκαν τα προβλήματα ασφάλειας του εναέριου χώρου καθώς 59 βλήματα cruise εκτοξεύθηκαν από το νότιο Αιγαίο και έπληξαν την συριακή βάση Ash Sha’irat. Το ζήτημα είναι, πού βρίσκονται τα υπόλοιπα βλήματα;
Έπεσαν κατά την διάρκεια της πτήσης τους εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων ή έπεσαν εντός αυτών με ότι μπορεί να συνεπάγεται στην θαλάσσια μόλυνση το υλικό που περιέχουν (και περιέχουν χημικά υλικά, πλην των στερών καυσίμων, που όντως μπορούν να κάνουν ζημιά στο θαλάσσιο περιβάλλον).
Πάντως μερικές μέρες πριν τις εκτοξεύσεις  πληρώματα  από τα  Αντιτορπιλικά για να δείξουν τις «οικολογικές ευαισθησίες» τους πήγαν και καθάρισαν παραλίες των Χανίων.
Η Σούδα βρίσκεται στην δυτική Κρήτη, 6 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης των Χανίων και νοτίως της χερσονήσου του Ακρωτηρίου.
Τα βλήματα πέρασαν κατά μήκος των βόρειων ακτών της Κρήτης (θεωρούμε απίθανο οι Αμερικανοί να είχαν προγραμματίσει πτήση επάνω από κατοικημένες περιοχές) αν και μια πηγή του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο οι εκτοξεύσεις να έγιναν από τη νοτιοδυτική Κρήτη και πάλι εντός του ελληνικού FIR
Η ουσία σε ρεαλιστική βάση, είναι ότι η χρήση του ελληνικού FIR από τα αμερικανικά όπλα, είναι κάτι που χρήζει υψηλότατων ανταλλαγμάτων από πλευράς ΗΠΑ προς την Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...