Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

80 οι νεκροί μέχρι στιγμής στην νήσο Ούτογια της Νορβηγίας


Ισχυρότατο σοκ δέχθηκε η κοινή γνώμη στη Νορβηγία μετά την ανακοίνωση της αστυνομίας. Οι νεκροί στη νήσο Ούτογια δεν είναι δέκα όπως είχαν αναφέρει νωρίτερα οι αρχές, αλλά 80 και ο εκπρόσωπος της αστυνομίας τόνισε ότι δεν είναι καθόλου απίθανο ο αριθμός αυτός να αυξηθεί!

Ο δράστης που συνελήφθη είναι ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, νορβηγικής εθνικότητας και υπηκοότητας, κάτοικος της πόλης Ρένα. Είναι επαγγελματίας αγρότης και διατηρεί φάρμα στην πόλη στα ανατολικά της χώρας. Λόγω του επαγγέλματός του διέθετε μεγάλες ποσότητες λιπασμάτων. Με άλλα λόγια νιτρικού αμμωνίου το οποίο χρησιμοποιείται και στην κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.

Ο Α. Μπ. Μπρέιβικ είναι μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης και είχε νόμιμα στην κατοχή του δύο όπλα. Ένα πολυβόλο κι ένα πιστόλι Glock. Πριν από λίγες ημέρες, στις 17 Ιουλίου, είχε γράψει στο Twitter την εξής φράση: «Ένας άνθρωπος που πιστεύει, είναι ίσος με 100.000 ανθρώπους που έχουν απλά ενδιαφέροντα». Οι λογαριασμοί του στο Facebook και το Twitter έχουν απενεργοποιηθεί. Δεν είχε κάποια σχέση με το στρατό, πέρα από το ότι είχε υπηρετήσει τη θητεία του, όπως όλοι οι Νορβηγοί πολίτες. Οπότε δεν έλαβε κάποια ειδική εκπαίδευση στην κατασκευή βομβών. Τα εκρηκτικά που βρέθηκαν στη νήσο Ούτογια ήταν εντός οχήματος, το οποίο ανήκει στο δράστη.

Ο ένοπλος είχε έντονη παρουσία σε διάφορα μπλογκ και ιστοσελίδες με αντι-ισλαμική ρητορική, αλλά και στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Minerva το οποίο ανήκει πολιτικά στο συντηρητικό δεξιό κόμμα, εκφέροντας ακραίες εθνικιστικές απόψεις, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι οι διαφορετικές εθνικότητες δε μπορούν να ζήσουν στην ίδια κοινότητα. Προφανώς οι θέσεις του αυτές έρχονται σε ασυμφωνία με την πολιτική του εργατικού κόμματος, το οποίο ήταν και ο στόχος του, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού και των μελλοντικών στελεχών του.

Οι δηλώσεις ενός αυτόπτη μάρτυρα είναι ανατριχιαστικές."Είχαμε όλοι συγκεντρώθηκαν στην κύρια κατοικία για να μιλήσουμε για το τι είχε συμβεί στο Όσλο. Ξαφνικά ακούσαμε πυροβολισμούς. «Είδα έναν αστυνομικό να στέκεται εκεί με ωτοασπίδες. Μου είπε« Θα ήθελα να συγκεντρωθούν όλοι ». Τότε έτρεξε μέσα και άρχισε να πυροβολεί εναντίον των ανθρώπων. Έτρεξαν πολλοί προς τη θάλασσα και άρχισαν να κολυμπούν." και πυροβόλησε τους ανθρώπους μέσα στο νερό.

Έτσι, διαγράφονται όλες οι πιθανότητες περί ισλαμικής τρομοκρατίας και όπως πολύ σωστά έπραξε η νορβηγική κυβέρνηση, δεν έδωσε αξία στην ανάληψη της ευθύνης από ισλαμική οργάνωση. Πλέον, μπορούμε να μιλάμε για περιστατικό αντίστοιχο με τη βομβιστική επίθεση στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ από τον Τίμοθυ Μακβέι.

Ο υπαρχηγός της νορβηγικής αστυνομίας, Σβέινινγκ Σπόνχαϊμ, δήλωσε πριν από λίγα λεπτά στους δημοσιογράφους, ότι στο χώρο της κατασκήνωσης βρέθηκαν μη χρησιμοποιημένα εκρηκτικά.

Νεότερες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων σε…. Ενενήντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...