Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Είσαι… κληρονόμος; ...Ξέχαστο.



Μόνον έπειτα από την έκδοση πιστοποιητικού εξόφλησης όλων των φορολογικών υποχρεώσεων της τελευταίας πενταετίας για τα ακίνητα θα μπορούν οι συμβολαιογράφοι να προχωρούν σε πράξη αποδοχής κληρονομιάς. Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, από τις 20 Ιανουαρίου και στο εξής συμβολαιογραφικές πράξεις αποδοχής κληρονομίας, που καταρτίζονται, πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύονται από το συγκεκριμένο πιστοποιητικό, το οποίο θα αποδεικνύει ότι ο αιτών έχει πληρώσει τους φόρους, τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που οφείλει για την τελευταία πενταετία.

Επίσης από την 1η-1-2014 απαιτείται η μνημόνευση και η επισύναψη ή προσκόμιση του συγκεκριμένου πιστοποιητικού, κατά περίπτωση, για την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων σε ακίνητα και δικαιώματα επί ακινήτων για τα πέντε προηγούμενα έτη.

Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ ή την υπεύθυνη δήλωση, κατά περίπτωση, υποχρεούται να προσκομίζει ο εξ αδιαθέτου ή ο εκ διαθήκης κληρονόμος, ο οποίος ήταν υπόχρεος στην υποβολή δήλωσης για τα αντίστοιχα έτη.
Ο κληρονόμος είναι υπόχρεος να προσκομίσει πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ και για τον αποβιώσαντα, εφόσον δεν έχει παρέλθει από το θάνατό του το χρονικό διάστημα για το οποίο προβλέπεται η λήψη του πιστοποιητικού.
Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ αφορά τα Φυσικά Πρόσωπα ιδιοκτήτες ακινήτων. Είναι πλέον απαραίτητο για κάθε μεταβίβαση ακινήτου για αποδοχή κληρονομιάς ακινήτου και κάθε συμβολαιογραφική πράξη που αφορά ακίνητη περιουσία.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, για το 2014 χορηγείται πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2010-2013. Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ για φυσικά πρόσωπα εκδίδεται για κάθε Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) χωριστά. Το πιστοποιητικό απαιτείται για όλους τους φορολογουμένους που συμβάλλονται στο ίδιο συμβολαιογραφικό έγγραφο, για τα έτη 2010 έως και 2013, εφόσον είχαν υποχρέωση να συμπεριλάβουν το ακίνητο ή το δικαίωμα επί ακινήτου στις δηλώσεις ΦΑΠ.

Η έκδοση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ είναι υποχρεωτική για τις εξής διαδικασίες:

* Μεταβίβαση ακινήτου με επαχθή αιτία.

* Μεταβίβαση ακινήτου με εκούσιο πλειστηριασμό.

* Μεταβίβαση ακινήτου με χαριστική αιτία.

* Συμβολαιογραφικό προσύμφωνο ακινήτου.

* Αποδοχή κληρονομιάς.

* Εγγραφή υποθήκης.

* Σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας.

* Σύσταση πραγματικής δουλείας επί ακινήτου.

* Σύσταση προσωπικής δουλείας επί ακινήτου.

* Ανταλλαγή ακινήτου.

* Συζήτηση αγωγής ενώπιον δικαστηρίου.

Η έκδοση του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ για Φυσικά Πρόσωπα θα γίνεται μέσω του taxisnet με τους προσωπικούς κωδικούς του φορολογουμένου.

Ελευθεροτυπία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...