Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Ρε μπας και θέλουν να τον κάνουν παράδειγμα προς αποφυγήν;



Μήπως ήρθε η ώρα να «επικηρύξουμε» και τον Καραμανλή;

Ισπανική κυβερνητική πηγή δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, πως ο Κάρλες Πουτζντεμόν βρίσκεται σήμερα, Δευτέρα (30/10) στις Βρυξέλλες. Η καταλανική εφημερίδα La Vanguardia ανέφερε πως συνοδεύεται από άλλα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης.
Ενας Βέλγος δικηγόρος δήλωσε ότι πράγματι ο Κάρλες Πουτζδεμόντ βρίσκεται στις Βρυξέλλες και πως τον όρισε νομικό εκπρόσωπό του.
Ο Βέλγος δικηγόρος Πολ Μπεκαέρ επιβεβαίωσε όμως στο Reuters ότι ο καθαιρεθείς ηγέτης της ισπανικής περιφέρειας βρίσκεται στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι ο νομικός εκπρόσωπός του. Δεν διευκρίνισε αν εργάζεται ώστε να υποβάλει αίτημα χορήγησης ασύλου.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο Κάρλες Πουτζδεμόντ με όρισε νομικό εκπρόσωπό του, καθώς επί του παρόντος βρίσκεται στο Βέλγιο. Είμαι ο δικηγόρος του για την περίπτωση που θα με χρειαστεί. Προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες υποθέσεις που να προετοιμάζω για αυτόν», δήλωσε ο Μπεκαέρ στο Reuters.
Σύμφωνα με την El Pais, ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας ταξίδεψε οδικώς από τη Βαρκελώνη στη Μασσαλία και από εκεί με αεροπλάνο στις Βρυξέλλες. Μαζί του, γράφει η ισπανική εφημερίδα επικαλούμενη αστυνομικές πηγές, ήταν οι Μεριτξέλ Μποράς, Αντονι Κομίν (υπουργείο Υγείας), Χοακίμ Φορν (Εσωτερικών), Ντολόρς Μπάσα (Εργασίας) και Μεριτξέλ Σερέτ (Αγροτικής Ανάπτυξης).
Πάντως, μέχρι τώρα κανείς δεν έχει δει δημοσίως τον Πουτζδεμόντ. Από νωρίς, δημοσιογράφοι ήταν έξω από την έδρα της Καταλονίας στις Βρυξέλλες, αλλά δεν εμφανίστηκε κανείς από τους παραπάνω. Πηγές από τη βελγική κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων υπουργοί, αρνήθηκαν ότι γνωρίζουν οτιδήποτε για ταξίδι του Πουτζδεμόντ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της El Pais στη βελγική πρωτεύουσα, Κλαούντι Πέρεζ.
Επιπλέον, το εθνικιστικό κόμμα της Φλάνδρας διέψευσε ότι κάλεσε τον Πουτδζεμόντ, όπως έγραφαν βελγικά ΜΜΕ. Την ίδια ώρα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Βελγίου που βρίσκεται στην αντιπολίτευση κάλεσε τον πρωθυπουργό της χώρας Σαρλ Μισέλ να δώσει διευκρινίσεις. Τα βελγικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι θα ξεσπάσει σάλος αν ο τελευταίος συναντήσει μέλη της έκπτωτης καταλανικής κυβέρνησης. Όλα ξεκίνησαν την Κυριακή, όταν ο υπουργός Μετανάστευσης του Βελγίου Τέο Φράνκεν δήλωσε πως αν Πουτζδεμόντ ζητήσει άσυλο στη χώρα του, τότε υπάρχει πιθανότητα να του χορηγηθεί.«Μιλούν ήδη για ποινή φυλάκισης. Το ζήτημα είναι σε ποιο βαθμό θα είχε μια δίκαιη δίκη», επεσήμανε ο υπουργός, που είναι μέλος του εθνικιστικού φλαμανδικού κόμματος N-VA.
Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Μάθα ζήτησε να απαγγελθούν κατηγορίες για εξέγερση, στασιασμό και διασπάθιση δημοσίου
Στο μεταξύ η κυβέρνηση Ραχόι έχει «επικηρύξει» τον Καταλανό πρόεδρο με αντίτιμο… 6 εκατομμύρια ευρώ. Αφού απαγγέλθηκαν στον Καταλανό πρόεδρο κατηγορίες για ανταρσία και εξέγερση κατά της Ισπανικής κυβέρνησης, στην συνέχεια «επικηρύχθηκε».  Να σημειωθεί ότι οι κατηγορίες αυτές επιφέρουν φυλάκιση μέχρι και 30 χρόνια.
Την ίδια στιγμή μόνο… χαρούμενος δεν φαίνεται να είναι ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας της εφημερίδας De Morgen, οργανωτής της «επίσκεψης» του Πουτζντεμόν στο Βέλγιο φέρεται ο πρώην εκπρόσωπος του επιτρόπου και αντιπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης στην ΕΕ, Αμαντέου Αλταφάι ο οποίος επίσης παύθηκε από τα καθήκοντά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...