Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Η επιστροφή του Εφιάλτη.



Σε μια απόφαση σκάνδαλο, της οποία το βάρος επωμίζεται στο ακέραιο η κυβέρνηση, κατέληξε χτες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), αποχαρακτηρίζοντας μεγάλο μέρος του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου ζώνης Α των Θερμοπυλών, σε ζώνη Β, ώστε να επιτραπεί η δόμηση και η πώληση του χώρου για την ανάπτυξη κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων.
Συγκεκριμένα, με την απόφαση του ΚΑΣ αποχαρακτηρίζεται έκταση που περιλαμβάνει τις ιαματικές πηγές των Θερμοπυλών, δύο ξενοδοχεία που σήμερα φιλοξενούν πρόσφυγες, ένα κτίριο που στεγάζεται η διοίκηση κι ένα εκκλησάκι.
Δεδηλωμένη επιδίωξη του ΤΑΙΠΕΔ είναι να παραχωρηθεί αυτή η έκταση σε επενδυτές, οι οποίοι, κάτω από “προϋποθέσεις”, θα την δομήσουν και θα την αναδιαμορφώσουν με στόχο να αναβαθμίσουν τα ξενοδοχεία, να προχωρήσουν σε κέντρο υδροθεραπείας αλλά και σε σειρά άλλων επικερδών δραστηριοτήτων.
Είναι προφανές ότι αυτός ο σχεδιασμός θα αλλοιώσει πλήρως και θα καταστρέψει το ιστορικό τοπίο των Θερμοπυλών, το οποίο αντί να αναβαθμιστεί και να αναδειχθεί περαιτέρω ως χώρος με παγκόσμια ιστορική και πολιτιστική αξία, θα βεβηλωθεί βάναυσα και θα παραδοθεί προς χάριν των πιστωτών σε ευτελή μεταχείριση, που κάθε άλλο θα έχει σχέση με την σημασία του.
 Ήδη από το 2013 το ΤΑΙΠΕΔ είχε εντάξει τις ιαματικές πηγές των Θερμοπυλών που βρίσκονται στην καρδιά του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών στα ακίνητα προς άμεση αξιοποίηση. Τότε κάτοικοι, φορείς και συλλογικότητες είχαν αντιδράσει σε αυτή την απόπειρα εκποίησης ακόμη και με προσφυγή στο ΣΤΕ. Έκτοτε μεθοδεύτηκαν και μεθοδεύονται ενέργειες έτσι ώστε οι ιαματικές πηγές και ο αρχαιολογικός χώρος των Θερμοπυλών να δοθούν προς αξιοποίηση σε «επενδυτές».
Ο σκόπελος που υπάρχει είναι το γεγονός πως όλα αυτά βρίσκονται εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου που δεν επιτρέπεται καμία δόμηση. Όμως ασκούνται πιέσεις όχι μόνο να απενταχθεί η επίδικη περιοχή από τη ζώνη Α προστασίας, αλλά να αλλάξουν οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, να κατακερματιστεί ο αρχαιολογικός χώρος και η δόμησή του σε τμήματα.

1 σχόλιο:

ΒΑΣΙΛΕΙΑ είπε...

https://attikanea.blogspot.com/2018/08/blog-post_194.html?m=1

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...